Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Silvije Premuš

Izvor: UDK02
Inačica od 13:07, 12. ožujka 2009. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

Dragi Silvije,

svaki put se obradujem kad se netko odvaži samoinicijativno nešto raditi na www.knjiznicari.hr pa si me i ti obradovao ovaj put.

Kao što smo na više mjesta isticali, zamislili smo ovaj projekt takvim da postoji minimalna hijerarhija, odnosno svatko može promijeniti ili dopuniti što god smatra da je potrebnim ili prigodnim, pa se to odnosi i na tvoj doprinos.

Ako smatraš da je tako bolje - neka ostane. Ako netko smatra da nije dobro, može uvijek vratiti na staro.

No, ipak ti dugujem obrazloženje zašto je popis škola ovakav - popus škola preuzeo sm sa stranica Ministarstva, s njihovog popisa škola. Meni se čini da je to službeni popis, ali ne mora značiti da kad je netko upisivao, nije negdje pogriješio, znači možemo ga koristiti.

Budući da si pokazao volju, a i s obzirom na tvoje izvrsno informatičko znanje, imam ovlasti dodijeliti ti status administratora, pa ćeš imati malo veće mogućnosti uređivanja stranica, odnosno možeš i brisati stranice - zato te molim s ti budi oprezan. Običnom korisniku uskraćujemo ta "prava" isključivo zato da ne bi slučajno izbrisali stranice koje onda ne možemo vratiti.

--Josip65 12:31, 4. ožujka 2009. (CET)

Googe

Za besplatan prostor na googleovom serveru namjenski za škole ne znam, ali znam da bilo tko može dobiti prilično besplatnog prostora za korištenje aplikacija GoogleApps tako da sam tu uslugu aktivirao i na stranicama www.husk.hr i www.knjiznicari.hr. Javi, ako hoćeš, pa ti pošaljem pristupne podatke. Dakle, nije problem u prostoru, već u domeni, naime da bi se napravila poddomena tipa start.husk.hr, pri čemu je prostor na poddomeni start.husk.hr na Googleovim serverima, mora se na stranice kod postojećeg davatelja smještaja stranica umetnuti datoteka za podatcima koje Google provjerava i prepoznaje.

Inače svaka škola i nadalje može registrirati vlastitu domenu tima www.imeskole.hr, ne mora nužno korstiti postojeću dodijeljenu od CARNeta i koju imaju u satnici odrađivati školski informatičari.

Kod CARNeta se može dobiti besplatno smještaj stranica za neprofitne organizacije i slične organizacije koje promiču civilno društvo i sl. tako da smo kod CARNEta besplatno smjestili ovo mrežno sjedište www.knjiznicari.hr, a također i www.drugaos.hr. Kad je CARNEt pokrenuo projetk CMS-a za sve škole, tražili su da i stranice www.drugaos.hr ukinemo, odnosno da ih prebacimo na za to predviđen prostor, međutim pisao sam, objasnio i molio da nam ostave posebnu domenu, budući da se radi o drukčijem projektu, onaj u kojem sudjeluju neposredno učitelji i učenici... odobrili su.

Dakle, ako želiš, vjerujem da postoji i dalje mogućnosti da besplatno dobiješ školsku domenu i da ti ju CARNet besplatno hosta... --Josip65 14:07, 12. ožujka 2009. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors