Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Josip65

Izvor: UDK02
Inačica od 19:36, 5. ožujka 2009. koju je unio/unijela Silvije Premuš (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

Josipe, meni je nekako prevelika gužva u Naslovnom kazalu. Bi se to moglo (to sam htjela ali nikad vremena za sve) grupirati pod slovima abecede. Onako lijepo kao Autorsko kazalo. Iako me stalno muči i to autorsko gdje su autori po imenu (a ne knjižničarski, po prezimenu:)) --Ivana Vladilo 18:36, 8. prosinca 2006. (CET)

Josipe, kod upisa dijakritičkih znakova u naslov (adress bar preglednika) ne pojavljuju se ispravno.

Ubacio sam na glavnu stranicu okno za unos naslova, ako je još štogod nejasno, molim popravi to!

Osim toga gdje upisati autora a da bude pretraživo i po autoru?

Ovisno kako ćemo se dogovoriti. Znam da MediaWiki negdje ima "Dublin Core", ali nisam uspio pronaći kako je implementiran. Postoje dvije mogućnosti:
 1. Možemo ubaciti formular na svaku stranicu s podatcima za "Dublin Core" pa bi svi koji pišu članke mogli odmah upisati i te podatke.
 2. Možemo ograničiti (što uskoro i namjeravam) pristup tako da svi mogu pregledavati stranice, ali samo prijavljeni korisnici mogu upisivati nove stranice i mijenjati stare. Na taj način bismo odmah dobili i popis suradnika/autora. Problem je ako će se neki članovi/suradnici pojavljivati s različitim nadimcima, onda će ispasti da su to radovi više suradnika/autora ili ako netko zaboravi svoj nadimak, ili ako mu ga netko preotme...

I još, u drugim wikijima automatski se upisivalo ime suradnika, tu treba svaki put sebe potpisati?

Ovo mi nije jasno, na što misliš? Možeš negdje na članku staviti tri ili četiri tilde, primjerice ~~~ ili ~~~~ pa će program automatski generirati tvoje korisničko ime ili korisničko ime s podatcima o vremenu prinosa: to jest ovo Josip65 ili ovo Josip65 11:49, 9. listopada 2006. (CEST)


I još jednom, BRAVO!!! MAJSTORSKI NAPRAVLJENO!!!

Sadržaj

postavljanje netekstualnih fajlova

Vidim da apload nije dopušten? Kako ćemo postavljati .ppt datoteke? ivana

U CMS-su sam omogućio (prije je stajala poruka Postavljanje datoteka na ovom je wikiju onemogućeno.), a sad je omogućeno u CMS-u, ali ne i na CARNetovom serveru pa stoji poruka Server ne može pisati u direktorij za postavljanje (/serv/www/htdocs/knjiznicari/UDK02/images).

Rješenje: moliti CARNet da nam to omogući podešavanjem PHP-a, odnosno Apachea. Josip65 12:06, 9. listopada 2006. (CEST)

Budi dobar i pokaži malo više skromnosti!


PROMJENE

JOSIPE, ŠTO RADIŠ? HOĆU NATRAG STARI SIDEBAR!!!!Ivana Vladilo 23:37, 18. prosinca 2006. (CET)

brojke u uglatim zagradama

Josipe, što znače ove brojke u uglatim zagradama koje vidim danas u najnovijim izmjenama? Ivana Vladilo 20:58, 8. veljače 2007. (CET)

kriva predmetnica

dobro, fulala sam, nije mi se dalo brisati, ali uz toliko postavljanja valjda mi se oprašta :)Ivana Vladilo 10:40, 21. veljače 2007. (CET)

brljanje

josipe, nemoj se, molim te, skandalizirati zbog onih mojih tisuću brisanja i postavljanja iste datoteke, ali nakon što je vanjina pojela dražicinu nisam je nikako uspijevala vratiti jer se uvijek pretvarala u vanjinu, sve dok nisam potpuno promijenila ime. vanji sam objasnila što sam radila, a bilo mi je stalo da se i dražicina normalno pojavljuje. Ivana Vladilo 13:54, 24. veljače 2007. (CET)

nakon par dana provjere, sa zadovoljstvom javljam da sada sve lijepo radi, sve se slike učitavaju etc. Pozdrav. --Milena 09:15, 23. svibnja 2007. (CEST)

Na žalost, nije baš tako bajno, meni se dogodilo već nekoliko puta da ovaj put umjesto riječi "knjiznicari" umece riječ "wiki"; nadam se da se ovo ipak ne će događati tolko često, kao ono prije.

background

josipe, molim te, molim te, probaj samo da vidim kako bi izgledalo, za bacground postaviti sliku letiknjige koju sam aploudala. ili napiši kako, ali vidim da puno radiš, a i ja bogme Ivana Vladilo

pitanje

Kolega Josipe, htjela bih promijeniti svoje suradničko ime (tj. da bude bez prezimena koje sam nepotrebno umetnula) a ne znam kako da to promijenim na postavkama. Molim za pomoć!--Marina 10:51, 1. rujna 2007. (CEST)

hvala

Puno ste mi pomogli, mislim da ću ipak ostati na ovom suradničkom imenu. Pozdrav!--Marina 13:15, 5. rujna 2007. (CEST)

mali problemi sa slikom

Dragi kolega, zahvaljujem na toplim riječima dobordošlice koje ste mi uputili još u proljeće. Ja, evo, zahvaljujem tek u jesen :) Išla sam malo pogledati što bih još trebala napraviti i isparavila sam prije svega linkove koji neko vrijeme nisu vodili nikuda, jer je informatičar prebacio stranicu škole negdje drugdje, a ja sam se onda odlučila emancipirati i napravila cijelo web sjedište za knjižnicu. link sada funkcionira, nadam se da će vam se stranica svidjeti. imam jedan problem, a to je slika br.2 na mojoj stranici knjižnice oš skakavac iliti logotip koji je na novoj špranci ubačen. Naime, ta se slika nije vidjela pa sam ja upoloadala novu, međutim ni ta se ne vidi (samo mali uski dio u lijevom kutu na koji se sada može kliknuti i vidi se cijela slika). Što bih trebala napraviti? Unaprijed zahvaljujem!

            Nataša

književne kritike

Josipe, vidim da si ispravio ono što sam jučer napravila. Moja je namjera bila da poveznica s početne stranice postane aktivna i na nešto pokazuje, a nije do tada. Sad si ti napravio nove stranice, a ni jedna nije povezana s tim linkom? Zašto onda nisi moju stranicu maknuo, a ovu svoju novu s podpredmetnicama zalinkao na početnu?

U Otočcu - najljepše što je tehnika bila besprijekorna :) Sve je radilo, svatko na svom računalu, ma divota. Jako smo kasnili s programom, imali jako malo vremena pa smo sve protrčali. Poklikali i pokazali sve s početne, onda se učlanili, onda otvorili stranicu suradnika, malo pisali da vide kako, poslali poruku kolegi. Uputila ih u stranice pomoći. Pokazala kako objaviti članak, upisivanje naslova-autora. Kako kopirati svoj članak i urediti. Objasnila postupak sažimanja datoteke. Pokazala predložak knjižnica - to im se naročito dopalo i počeli su ispunjavati. Ništa nismo spremali tako da nema smeća... Od 17 prisutnih, samo je 1 već bio na UDK02 i svima je sve bilo novo i zanimljivo. Druga je priča što rijetki u LSŽ imaju internet u knjižnici :((. Ivana Vladilo 19:34, 12. listopada 2007. (CEST)

kritike, prikazi knjiga

Sad sam napravila ono što sam ti tumačila. Već si napravio stranice Predmetnica:Kritike i Predmetnica:Prikazi knjiga - pa, TO sam zalinkala na početnu. To sam htjela, a nisam prije vidjela i bez potrebe radila preglednu stranicu.

Mene malo muči množina u predmetnicama, to baš nije u duhu naše profesije. Meni je uvijek predmetnica u jednini bliža, pr. književna kritika ili prikaz knjige... nije? Ivana Vladilo 23:32, 15. listopada 2007. (CEST)

"izrada" predmetnica

OK, opet sam se krivo "odrazila" :)). Cilj je postignut, mislim da je to jedino bitno, a to nisi komentirao.
Što se tiče ključnih riječi/predmetnica - izrazila sam svoje mišljenje, ako malo pogledaš tezauruse na Ericu i sl. vidiš da se preferiraju u N jed. Kako rade "veliki", a kako "mali" knjižničari mene nikad nije zanimalo osim u slučaju banchmarkinga - poboljšati SVOJ rad, ne gledati tuđe greške :)) Ivana Vladilo 11:29, 16. listopada 2007. (CEST)

redosljed Jadrankinih prezimena

Možeš mi objasniti? Na slajdu 44 Jadranka navodi: knjižničarka Jadranka Gabriša Perković, tako nam je svima znana, je li to sad nešto službeno ili zbog wikija? Mislim, stvarno me zanima. Ivana Vladilo 08:58, 15. ožujka 2008. (CET)

OK, očito je bila moja greška, nepažnja...JGP je ispravno Ivana Vladilo 11:37, 15. ožujka 2008. (CET)


pomozi sirotu na svoju sramotu?

uz predložak-diplomu??? Ivana Vladilo 08:01, 1. travnja 2008. (CEST)


Hvala na ovlastima

Obećajem da ću biti pažljiv, a i obavijestit ću te o svakoj akciji (možda ću biti dosadan ispočetka) sok ne steknem malo sigurnosti. Tek sam počeo ulaziti u sve to, ali vjerujem da ću do završetka akademije znati puno više nego sad. Dobili smo admin status i na CARNet-ovom igralištu, pa možemo svašta isprobavati. Jesi li možda čuo da je netko u hrvatskoj uspio dobiti google-ov prostor na serveru koji oni dijele besplatno školama? Ja se dopisujem pomalo s njima ali im zasad ne mogu dokazati da stvarno i jesam zaposlenik u obrazovanju, mi u hr nemamo još nešto što je izgleda u svijetu sasvim normalno (čak i afričke škole to već imaju) a to je međunarodni teacher's ID koji Google traži prije nego povjeruju da si stvarno učitelj. Obećali su mi u MZOŠ da će mi poslati dokument koji mogu iskoristiti za tu svrhu, pa ako uspijem dobiti server... niko sretniji od mene. Jel znaš možda da li je tko uspio već to napraviti kod nas? Želio bih se s njim konzultirati o dokumentaciji koju treba uopće poslati za to.

--Sikhy 20:35, 5. ožujka 2009. (CET)


Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors