Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Ivana Vladilo

Izvor: UDK02
Inačica od 16:38, 14. lipnja 2010. koju je unio/unijela Silvije Premuš (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

[[Omogućeno je objavljivanja (postavljanje, uploadanje) datoteka. WikiSysop 11:59, 12. listopada 2006. (CEST)

Mislim da bi bilo bolje da postojeću stranicu "Stručni skup" premjestiš na "Stručni skup 20. listopada 2006." jer ćeš inače imati problema kod izrade nove stranice novog stručnog skupa. Ovako, dodavanjem datuma uz riječi "stručni skup" imaš i u abecednom pregledu nedvosmisleno jasnu oznaku na koji se skup odnosi određeni naslov. Josip65 11:08, 20. listopada 2006. (CEST)

Imaš pravo, učinit ću tako Ivana Vladilo 17:19, 20. listopada 2006. (CEST)

Možda ovdje riješiš probleme s VatrenomLisicom: http://en.wikipedia.org/wiki/User:The_Transhumanist/Tools --Josip65 19:35, 1. prosinca 2006. (CET)

Ne znam hoće li ovo funkcionirati na na inačici 1.6.8, vrijedi probati http://meta.wikimedia.org/wiki/Changing_username --WikiSysop 10:11, 5. prosinca 2006. (CET)

Sadržaj

Ozbiljna stvar

Ja se radujem kao malo dijete, ma kakve video-igrice, nema tako dobre kao što je rep. Adrenalin mi navali svaki put kad vidim da se nešto dogodilo na UDK 02, kad vidim kako brojčanik raste, kad se prijavi novi suradnik... Je li euforija prejaka riječ? Ma nema veze. Zapostavljam većinu drugih stvari, ali isplati se. Hehe, uspjela si me preduhitriti u stavljanju predmetnica na datoteke nove suradnice. :) Svaka čast, skidam šešir! Ja sam sretan, sretan, sretan... --Josip65 20:09, 7. prosinca 2006. (CET)

Pa i ja sam puno vremena tu, iako imam užasno puno posla. A i putujem puno u zadnje vrijeme :)).

Nastojim pratiti tvoje napore koliko uspijem, ali za pravo udubljivanje baš i nemam vremena. Vidiš, onu ppt sam ipak, uz svo uspješno sažimanje morala podijeliti u 2 dijela i znam da si napisao kako to bolje zalinkati, ali sad više ne znam :)). Jako sam zadovoljna, vjeruj, radim dobru promidžbu repu.Možda bismo ipak nekako morali podijeliti poslove, razmislit ću o tome...Ma, uživam!

Nisam ni spomenula da si ok promijenio ime glavne stranice, ali za publikaciju nam još fali impresum na glavnoj stranici. Moramo imati impresum kako se spada :)). Ivana Vladilo 22:44, 7. prosinca 2006. (CET)

Na stranici glasovanja je error 500, ne može se uređivati, a htjela sam komentirati tvoj komentar mog prijedloga. Ivana Vladilo 22:44, 7. prosinca 2006. (CET)

Probao danas i normalno ide, ali sam primijetio da se povremeno sve ruši, pretpostavljam preopterećenje veza ili problemi sa serverom. --Josip65 13:52, 8. prosinca 2006. (CET)


Ivana, mislim ja na to autorsko kazalo, i na Dublin Core i na još mnogo toga, ali eto, nakako da dođe na red, a ima još jako mnogo lijepih stvari koje se mogu postići s ekstenzijama (hehe, nama ćelavima su ove ekstenzije...), ako imaš vremena, kao što nemaš, idi na Pomoć pa na one poveznice, ako imaš strpljenja, pokušat ću napraviti i to. Sad mi se nekako čini da je hitnije osposobiti stranice pomoći za nove suradnike, kako se ne bi jako preplašili, eventualno video-pomoć na CD napraviti, ima baš wiki-ekstenzija za Vatrenu Lisicu, tako da se lakše uređuje tekst... --Josip65 18:49, 8. prosinca 2006. (CET)

WYSIWYG wiki editor

Znam da sam negdje vidio, ali nisam odmah zabilježio poveznicu, na dodatak Vatrolisici (koju koristiš) za uređivanje wiki-teksta. Ne znam je li to ovo ili nešto drugo, vidi, provjeri: https://addons.mozilla.org/firefox/3795/ p.s. čitaš li komentare uz stranice? Napisao sam nekoliko komentara uz tvoje stranice (ne ove), ne znam jesi li ih vidjela? --Josip65 20:00, 12. prosinca 2006. (CET)

pa ne vidim bas puno komentara, tu i za skup u Istri. Cekam sa ovim instalacijama do promjene harda jer ovaj poludi na svaku promjenu. Stigao mi je OS iz IBM-a ali nemam kad sve porihtati. Kad se vratim iz Zg. i obavim jos neke hitne poslove, onda se bacam na wiki :)). --Ivana Vladilo 21:59, 12. prosinca 2006. (CET)
Po mojoj evidenciji ima ih malo više, to jest to su sljedeći:

Komentar:SVSKPGŽ 12. prosinca 2006.
Komentar:Knjiga do knjige...knjižničar ili umijeće pribavljanja sredstava za školsku knjižnicu
Komentar:ŽSV PGŽ
Komentar:Nobelovci iz područja književnosti
Komentar:SVSKPGŽ 20. listopada 2006.
Komentar:ŽSV ŠKŽ Komentar o slici:Slikokaz1.swf
Komentar o pomoći:Kako pripremiti datoteku za objavljivanje na UDK 02


uređivanje

Ivana, molim te stavi autorsko kazalo na datoteku i članak o nobelovcima - ne znam kako se Sandra preziva. --Josip65 19:59, 16. prosinca 2006. (CET)

U redu? Vjerujem da si vidio koliko sam uredjivala Vanjine stvari, ali mejlom me zamolila da to sredim na nacin da joj bude na okupu opcenito o vijecu, a ja sam dodala i popis autora-suradnika iz tog vijeca. Cini mi se preglednim, sto mislis? Usput sam joj objasnila kako to o vijecu postaviti na njegovu stranicu. Da, i otvaranje stranice s vijeca javlja error 500. Nekim cudom vise nemam problema s pdf.om, valjda sam nesto sprckala od silnih pokusaja. Ivana Vladilo 20:17, 16. prosinca 2006. (CET)

Super! Možeš pitati Martu kako da joj nazovemo stranicu na koju bismo stavili sliku Mediji:Plakat.jpg? I meni se povremeno događa da mi zakazuje kad klikam linkove s predloška. Sumnjam na... grrrr. --Josip65 20:44, 16. prosinca 2006. (CET)

Čuj, vidim da baš nisam poštivala tvoju preporuku za unutarnju poveznicu pa opet šibam s mojim načinom :)). Budem ispravila! I moram ti reći da je naša savjetnica jako pohvalila napredovanje repa i kako očigledno raste. Samo da se riješim ovih hitnih poslova bit ću još vrednija (ali tebe dostići sigurno neću pa me malo peče savjest. ali kad bolje pogledam samo smo nas dvoje angažirani pa valjda ne zamjeraš)Ivana Vladilo 23:12, 16. prosinca 2006. (CET)
Jako se radujem što se Vanja prilično angažirala, nadam se da će se još poneko uskoro pojaviti i podijeliti svoje radove. Raduje me i što ima dosta posjetitelja, koji možda uskoro postanu suradnici. Raduje me, naravno, i podrška savjetnice. I, svakako te molim, pokušaj više ne koristiti vanjske poveznice na unutarnje radove, jer onda to stvara probleme s praćenjem povezanih radova i datoteka. --Josip65 19:06, 18. prosinca 2006. (CET)


čovjek vs. računalo

Ovo što ručno radiš ovdje ŽSV_SDŽ - program je već automatski izgenerirao ovdje Predmetnica:ŽSV_SDŽ, ali ako baš želiš ručno uljepšati ovo, otvori si, radi kontrole, u novom prozoru ovo! Baš zgodno, je l' da? --Josip65 19:24, 18. prosinca 2006. (CET)

Promjene koncepcije

Ove godine Božić dočekujemo smirenije nego inače, a ja u mislima i dalje uz svoj UDK 02, pa eto da stavim misli na papir. Budući da, za sad, administriramo samo ti i ja, Tihomir se pojavio tek dva-tri puta, dok nas ne bude barem troje aktivnijih, najefikasnija komunikacija je stavljanje teksta na suradničku stranicu za dogovor.

Vrtim po glavi različite scenarije želeći napraviti kompromise pod imperativom stvaranja repozitorija jednostavnog za korištenje, ali moćnog za pregledavanje.

Mijenjam koncepciju.

Zapravo, kad malo bolje razmislim (potaknut prigovorima korisnika) i nije nužno da svaka datoteka ima i svoj članak. Datoteke su ionako samim činom prebacivanja s vlastitog računala na poslužitelj UDK02 dobile svoju stranicu, a slike se ionako pojavljuju na dva mjesta. Jedini je nedostatak što se ta stranica na koju su smještene datoteke ne uključuje glavnu statistiku, odnosno statistiku članaka. Osim toga, postavke početnog pretraživanja uključuju samo glavni imenski prostor, a ne uključuju i ostale imenske prostore – dakle ne uključuju i datoteke (slike). Ako netko bude određenu datoteku pretraživao upisivanjem imena datoteke u okno za pretraživanje, a tražilica mu je na početnim postavkama koje daju rezultate samo za članke – ne će mu stranica datoteke biti pronađena, to jest izlistana. Međutim, ako se u pretraživanje uključe i stranice datoteka, datoteke će se pronaći u rezultatu pretraživanja. Što se tiče statistike, mislim da je to manji problem. Uostalom, ako se netko jako teško snalazi, kad na UDK 02 bude više od 1000 datoteka, snaći će se teško ovako i onako. Onaj tko se dobro snalazi, pronaći će kako uključiti i pretraživanje datoteka ili sve vrste stranica iz imenskog prostora. Sve u svemu, kad se sve stavi na vagu, gubimo statistiku i pretraživanje, ali dobivamo na jednostavnosti, a imat ćemo i manje administriranja. Stvarno nema smisla da neki korisnik prebaci svoju datoteku, a da onda ti ili ja napravimo članak, stavimo u članak predložak u kojem piše da članak nije završen, upišemo tekst prije poveznica, stavimo poveznice, upišemo predmetnice… kad je veoma izvjesno da autor ili suradnik ionako nikad ne će dovršiti svoj članak.

Naš prvi zadatak bi bio da izbrišemo (uništimo) postojeće članke bez sadržaja. Ako netko hoće napraviti i čanak, neka to napravi. Bolje izbrisati „prazne članke“, nego s mučiti sa stvaranjem novih praznih članaka. Uostalom i ta bi statistika bila lažna i obmanjujuća, ako bi posjetitelji očekivali da će dobiti informacije o radovima, a umjesto toga bi ih u 90% slučajeva dočekala stranica na kojoj bi pisalo da je stranica nedovršena i bila bi samo poveznica na datoteku za preuzimanje.

Zatim bismo trebali provjeriti imaju li sve datoteke ponuđene za preuzimanje sve nužne predmetnice.

Strancu koja se pojavljuje prilikom prebacivanja datoteka na poslužitelj, kao i stranicu na koju je automatski smještena prebačena datoteka pokušat ću prilagoditi našim potrebama kako bi bila jasnija i preglednija.

Rješenje bi bilo u sljedećem. Umjesto da tražimo od suradnika da za svaku datoteku objavljenu na UDK02 naprave još jedan pripadajući članak i skoro doslovce isto klasificiraju predmetnicama i stranicu datoteke i članak – to jednostavno više ne ćemo tražiti. Ako se na automatski generiranu stranicu nakon prebacivanja datoteke dodaju predmetnice Predmetnica:Mrežna zbirka te autorska predmetnica i predmetnica ŽSV-a, datoteka će biti evidentirana na najmanje tri važna mjesta. Prvo, sve datoteke objavljene radi preuzimanja bit će zbirno u predmetnici Mrežna zbirka, drugo, sve će datoteke biti uz svoje autore, i treće, sve će datoteke, ukoliko to bude smisleno, biti u svojim ŽSV-ima.

Ja bih i dalje volio poticati suradnike da osim prebacivanja datoteka sa svog računala na poslužitelj UDK02 i kratkog opisivanja datoteka na pripadajućim stranicama - naprave i pripadajuće članke. Mislim da je još mnogo suradnika koji nemaju ADSL ili koji štede na ADSL-u. Ako ne znam o čemu se točno radi, možda radije uopće ne ću početi preuzimati datoteku. Ako preuzmem nekoliko datoteka, a onda se razočaram jer je tamo umjesto onog što sam očekivao bilo nešto sasvim deseto, onda ću se možda razočarati nad cijelim UDK 02. Mislim da je najbolje da se napravi cijela stranica prilagođena za mrežu, a da se na kraju članka ponudi poveznica za preuzimanje datoteka, kao što sam, primjerice, napravio stranice s vijeća u Varaždinu u studenom 2006. – sav tekst sam stavio na mrežnu stranicu, a na kraju sam ponudio preuzimanje datoteka u Wordu i prezentacije korištene na vijeću u Power Pointu.

Dakle, UDK 02 bi za neke bio samo repozitorij, a za neke i nešto više. Tko samo hoće prebaciti svoju datoteku, neka to učini, s nekoliko napomena

 1. Program nudi automatsko dodjeljivanje posebnog imena datoteke za UDK02. Ako netko prebacuje datoteku „vijece.doc“ ili „IŽ06AKM.pdf“, onda je mnogo bolje da umjesto takvih imena koja asociraju na jako mnogo stvari ili ne asociraju ni na što, program automatski dodijeli neko smislenije ime, primjerice „SVSKZDŽ prosinca 2006“ ili „Prikaz izložbe o Andriji Kačići Miošiću“
 2. Okno za opis datoteke treba iskoristiti i napisati što više rečenica o samom datoteci kako bi potencijalni preuzimatelji saznali o čemu se radi prije preuzimanja, posebice ako onaj koji prebacuje datoteku ne namjerava o datoteci napraviti i članak. Ako namjeravam napraviti članak, onda je dosta staviti samo nekoliko osnovnih natuknica, a na stranici će automatski biti vidljiva poveznica na članak.
 3. Obvezatno treba staviti predmetnicu Predmetnica:Mrežna zbirka te autorsku predmetnicu, a poželjno i predmetnica ŽSV-a, te što više još dodatnih predmetnica kako bi se datoteka pojavila na svim onim mjestima na kojima bi ju posjetitelji mogli očekivati.

Tko hoće pregledavati, odnosno prelistavati samo te datoteke, bit će dovoljno kliknuti na poveznicu za predmetnicu „Mrežna zbirka“ i tu će biti okupljene sve datoteke objavljene radi preuzimanja, dok se datoteke objavljene kako bi bile samo ilustracija za neki članak ne će pojavljivati unutar te predmetnice

Mislim da je prilično zbunjujuće što uz članak „ŽSV PGŽ“ postoji i predmetnica „ŽSV PGŽ“ pa predlažem da sve članke tih kratica pretvorimo u članke punih imena, primjerice da članak „ŽSV PGŽ“ prebacimo na članak „Županijska stručna vijeća Primorsko-goranske županije“, a da predmetnice ostaju s istim oznakama. Članak punog imena piše se samo jednom, a predmetnica će se pisati mnogo puta, pa je onda zgodno da bude kratka. Bilo bi nezgodno da se predmetnica sastoji od 6 dugačkih riječi.

Što se tiče naslovne stranice, ja ju ne ću mijenjati, ali imam nekoliko prijedloga. Predlažem da uz naslovnu stranicu napravimo nekoliko „alternativnih“ naslovnih/glavnih/početnih stranica, a postoji i mogućnost da se odmah na onu uvodnu stranicu, gdje se nalazi samo logo s crtičnim kodom i koja se prikazuje sekundu-dvije stave poveznice za pristupanje UDK 02 na različita mjesta. Tako, primjerice, onaj tko želi samo objavljivati datoteku pristupa izravno na tu stranicu, tko želi jednostavno sučelje ide na to jednostavno, a tko hoće staru početnu stranicu, ide na tu staru. U svakom slučaju bit će nam dragocjena svaka Vanjina sugestija i mislim da bi bilo najbolje prema njezinim sugestijama postupno „obogaćivati“ tu početnu stranicu, umjesto ponovnog radikalnog vraćanja na sve one poveznice.

U međuvremenu ćemo, nadam se, pripremiti više pomoćnih stranica izravno na www.knjiznicari.hr, koncipirati priručnik za (buduće) suradnike, napraviti plakat-podsjetnik, napraviti CD s video-pomoći (poput ECDL-ovog CD-a koji smo dobili za polaganje ispita). U međuvremenu ćemo pripremiti radionice za poučavanje suradnika suradnji na UDK 02. Mislim da bi početna radionica od 2 sata mogla biti dostatna da se novi suradnici, kojima surfanje internetom nije potpuna nepoznanica, uvedu u osnove korištenja UDK 02, a trebali bismo po glavnim gradovima županija pronaći računalne učionice s barem 30 računala spojenih na Internet u kojima bismo kolege uputili u suradnju na projektu UDK 02 u sklopu ŽSV-a. Ako bismo uspjeli ovo pripremiti do kraja školske godine, od početka iduće školske godine… --Josip65 21:45, 23. prosinca 2006. (CET)

stranice pomoći

Nagnjavio sam se dosta s ove dvije stranice, molim te pokušaj se staviti u ulogu novog suradnika, pa mi napiši što je još nejasno, suvišno... Pomoć:Pregled_UDK02(Uvod) i Pomoć:Pregled_UDK02(Razgledavanje) --Josip65 15:49, 29. siječnja 2007. (CET)

Vjerujem da si se namučio, ali zato lijepo izgleda. Mislim da je sve jasno i da onaj tko bude imao strpljenja pročitati, može sve saznati i primijeniti bez problema. Ivana Vladilo
Ah, opet to moje nespretno izražavanje, htio sam zapravo reći da sam izgubio mnogo više vremena na uređivanje tih stranica od onog koliko sam planirao, ali svejedno hvala na pohvalama, dobrodošla će biti i pokoja kritika ili primjedba novog korisnika. --Josip65 09:12, 30. siječnja 2007. (CET)

Kad dovršim tekst, poslat ću "Djevičanski plavo"...malo sam se zaletila s najavom :) Ali, knjigu obavezno uzmi u ruke. --Milena 17:40, 6. veljače 2007. (CET)

Brojke u uglatim zagradama

Ovisno o tome:

 • jesi li se prijavila
 • ili ne
 • jesi li u "postavkama" u kartici "nedavne promjene i kratki članci" stavili kvačicu u kvadratić ispred opcije "poboljšan izgled nedavnih promjena"
 • ili nisi

Dobivaš različit izgled i različite podatke o nedavnim promjenama i na popisu praćenih stranica.

Mislim da bi ove brojke trebale značiti koliko suradnika je određenu stranicu stavilo na svoj popis praćenih stranica. --Josip65 15:25, 9. veljače 2007. (CET)

izmjena početne

Vidi ovo - prijedlog izmijenjene početne stranice. Stavio sam na sam vrh jako uočljivu uputu za nove korisnike što da najprije naprave. Mislim da bi im, ako ovo pročitaju, snalaženje i suradnja na UDK 02 trebali biti znatno olakšani. Osim toga, dva glavna stupca bismo postupno smanjili, a na glavnu stranicu stavili manja okna, da izgleda nešto poput ovoga. Ne namjeravam polaznu stranicu pretrpavati. Velik okvir za ŽSV-e bih stavio na početak polazne o ŽSV-ima, a umjesto velikog okvira, samo poveznicu unutar takvog manjeg okna... Sugestije? --Josip65 14:32, 16. veljače 2007. (CET)

dobra su svrdla :)). dobra zamisao a i izvedba, narocito mi se svidja ubacivanje gifova da malo razbije jednolicnost i privuce paznju...podrzavam ove tvoje promjene Ivana Vladilo 16:03, 16. veljače 2007. (CET)

Samo šala mala: kliknite...za to vam treba 15 minuta. Ja kliknem brže :)) Znam, znam, za čitanje Pomoći treba to vrijeme, al, eto, danas sam vickasta :) Svrdla su dobra, da. --Milena 19:17, 17. veljače 2007. (CET)

Ljubomora

Zapravo se radi o čistoj ljubomori. Kao što možeš vidjeti ovdje, još uvijek sam uvjerljivo na prvom mjestu, ali ako ovako nastaviš, ugrožavaš mi prijestolje, uskoro više ne ću biti prvi, šmrc, šmrc --Josip65 10:59, 21. veljače 2007. (CET)

obzirom da si ti sveto trojstvo ovog portala teško te bilo tko može dosegnuti :)) samo sam počela čistiti moje serverske resurse i sve što mi se čini zgodnim prebacivati na rep čime ne kršim autorska prava jer je sve već ionako bilo mrežno dostupno uz dopuštenje autora, mislim da je to ok? i još me molim te podsjeti kako se ono smanjuju datoteke u ppt-u jer sam zaboravila, a imam neke grozomorne koje prelaze 10MB, a rado bih ih postavila. Ivana Vladilo 11:37, 21. veljače 2007. (CET)
Ponovno pročitaj ovaj dio - Pomoć:Kako pripremiti datoteku za objavljivanje na UDK 02#Materijalna obrada - a imaš tamo i video-zapis. --Josip65 11:44, 21. veljače 2007. (CET)

E, ja jesam ljubomorna :) Imam na koga. Vi radite li radite. Ja jedva dio uspijem pročitati...--Milena 16:29, 21. veljače 2007. (CET)

Školske knjižnice

Još sam malo izmijenio stranicu - malo više smeđe boje - da unese topline, a opet da se osmah jasno uoči da je to drukčija stranica od stranica s pripremama, s programom HUŠK-a i sl. Malo sam izmijenio redoslijed slika, ovako mi se čini ljepše. Stranica se dobro prikazuje u IE i u Operi (još ljepše), a najgore u Firefoxu, ali moja inačica Firefoxa ionako brlja s dijakriticima. Vidi pa prokomentiraj. Možda bismo mogli svakoj županiji dati njezinu kombinaciju boja, a da dijelovi šprance ostanu isti? --Josip65 14:59, 5. ožujka 2007. (CET)

početna stranica

Vidi, molim te Suradnik:Josip65/Početna. Mislim da je UDK02 dobio određene konture. Na ovu sam stranicu pokušao staviti sve bitne dijelove i mislim da bi u ovakvom obliku mogla jedno dulje vrijeme biti bez bitnijih izmjena. Nakon nekog vremena jedino bismo uklonili one ružne svrdla-sulice s vrha. Pokušao sam uskladiti plavo/zelenu kombinaciju i stilsko-estetski, a sadržajno bi određeni dijelovi (moduli) trebali omogućiti da se s početne stranice lako otiđe na sve bitnije dijelove UDK 02, to jest na polaznu stranicu za

 • nastavne priprave
 • školske knjižnice
 • repozitorij objavljenih datoteka
 • isprave, zakone...
 • stranice pomoći
 • portal ŽSV-a i matičnih službi
 • portal na knjižničarske udruge

Unutar modula "Izdvojeno", "Najavljujemo" i "Savjet dana" stalno bismo vrtjeli drukčiji tekst, da svaki dolazak na polaznu stranicu ne bude posjetiteljima unaprijed poznad, odnosno da ih motiviramo za često dolaženje na www.knjiznicari.hr

Molim komentare, primjedbe i sugestije! --Josip65 15:10, 5. ožujka 2007. (CET)

Meni se jako sviđa početna stranica, jest da je malo "duža", pa treba scrolati, ali to je zato što je bogata informacijama. I sličice su dobre i tekst jasan i informativan. Jedino što mi se ne sviđa je ono na dnu - komentari korisnika - ne znam točno zašto, nema racionalnog razloga, čisto subjektivni (pa, prema tome, nije to tako važno :). Ma, baš si je "izbrusio", Josipe, kao dragulj, malo, pomalo. Bravo! --Milena 15:21, 5. ožujka 2007. (CET)

Sva sreća da ima nešto što nije dobro - inače stvarno ne bih vjerovao :). No, mene već sad muči kamo staviti američko-engleski barjak kao poveznicu na prijevod polazne stranice na engleski? --Josip65 12:55, 6. ožujka 2007. (CET)
Milena me pretekla sto i nije lose jer mojim pohvalama Josip sve manje vjeruje :)). Stvarno si ju izbrusio, kad ti to Milena kaze valjda je dovoljno uvjerljivo :)) Slicice su mi posebno drage, daju zivost i sarm...Volim i "komentare" samo ne slikovne likove koji komentiraju :)

Super je, pregledno za nase korisnike, odlicno! Ivana Vladilo 21:08, 5. ožujka 2007. (CET)

Statut HUŠK-a

Molim te, probaj svoje primjedbe staviti izravno u tekst, najbolje kao što inače radimo na stranicama za dopisivanje, s dvotočjem i tildama na kraju. --Josip65 10:30, 26. ožujka 2007. (CEST)

budem popodne! Ivana Vladilo 12:13, 26. ožujka 2007. (CEST)

brisanje datoteka

Hvala, Ivana, iako jos nisam pokusao brisati. Zaboravio sam da imam u clancima fotke i tako ih zajedno s tekstom uploudao. Upravo zato ih zelimm izbrisati i postaviti odvojeno... tnx, Boris

povijest školske knjižnice

Prebacio sam ti podatke školske knjižnice u novi predložak (vidi Razgovor_sa_suradnikom:Zagorka) i vidio da nisi ništa napisala o povijesti svoje knjižnice?!? Zato sam neskromno stavio primjer svoje knjižnice na Školske knjižnice Republike Hrvatske, a tebi oduzeo kvačicu :( Daj, napiši par rečinica o svojoj knjižnici, može? --Josip65 00:00, 26. svibnja 2007. (CEST)

Moja knjižnica nema povijesti, ja sam prva knjižničarka otkako je škola osnovana, pa i knjižnica :)) to je i šala i istina. jasno, napisat ću par rečenica samo nemam nikakvih pisanih podataka, godina, imena i mogu samo improvizirati :) Ivana Vladilo 00:10, 26. svibnja 2007. (CEST)
I sad sam se sjetila, zašto mi se, u prebačenom novom predlošku uporno neće pokazati ništa iz aktivnosti na dnu, a u oknu za uređivanje sve lijepo piše? Ivana Vladilo 00:22, 26. svibnja 2007. (CEST)

crtica, povlaka, razmaknica, spojnica u naslovu

Ivana, ako se slažeš, mislim da bi bilo bolje ime i prezime autora u naslovu članka odvojiti, osim crticom, i razmacija; a između dva prezimena stavljati crticu/spojnicu. Znači ovako: "Naslov članka - Ivana Vladilo-Horvat", a ne ovako "Naslov članka-Ivana Vladilo - Horvat". Mislim da na to jednostavno nisi obratila pozornost, ali za svaki slučaj ipak provjeravam. --Josip65 21:36, 14. lipnja 2007. (CEST)

pa da, to je logično. valjda nisam pazila na klikanje, imaš pravo Ivana Vladilo 21:41, 14. lipnja 2007. (CEST)

Pseudonimi u autorskom kazalu

Nismo se dogovorili, ali mi se nikako ne sviđaju pseudonimi u autorskom kazalu. Prilikom učlanjivanja jasno je navedena molba da se prijavljuje punim (stvarnim) imenom i prezimenom, a ako se već koristi nadima, da se onda stvarno ime i prezime upiše u za to predviđeno mjesto. Kao knjižničari, prilikom izrade kataložnog opisa, uostalom, uvijek smo se dužni potruditi pronaći stvarnog atuora, kako bi sva njegova djela bila objedinjena na jednom mjestu. Ako je već neki suradnik objavio svoj članak ne navevši svoje ime i prezime, odnonso ne metnuvši prikladne predmetnice, ja bih radioje do daljnjega ostavio djelo neopredmećeno. Dakle, predlažem jedan od sljedećih postupaka kad ne znamo pravog autora nekog djela, umjesto da ga uvrštavamo u autorsko kazalo pseudonimom:

 • označivanje predmetnicom "pseudonim", "anonimno", "podatak o autoru do daljnjega nedostupan" ili sl.
 • ostavljanje teksta bez predmetnica, odnosno stavljanje predmetnicom "dodati autorsku predmetnicu kad se utvrdi autorstvo" --Josip65 21:13, 5. srpnja 2007. (CEST)
potpuno se slažem! ja sam htjela pa i upisala autoričino ime, ali generirao se nadimak kojim je prijavljena. onda mi se nije dalo brisati, ali mogu sad, nema problema Ivana Vladilo 07:54, 6. srpnja 2007. (CEST)

Ista stvar

Nije li poveznica koji su dodala na stranici Kako napraviti izložbu u školi - Theo de Canziani ista kao i ona već postojeća? Jesi li možda htjela napraviti nešto drugo? --Josip65 13:58, 25. srpnja 2007. (CEST)

Ako bolje pogledaš, nije isto jer prva automatski nudi datoteku za preuzimanje, a moja osim poveznice na ppt (slika) ima i cijelu prezentaciju u tekstualnom rtf formatu, pa prije preuzimanja možeš pročitati o čemu se radi :))Ivana Vladilo 17:04, 25. srpnja 2007. (CEST)
Da, točno - međutim... Ako klikneš na poveznicu Naslovno kazalo, bit će ti ponuđen popis svih stranica razvrstan prema imenskom prostoru: glavni, suradnik, UDK02, slika, predložak, predmetnica, pomoć, itd. Arhitektura softvera je takva da različito dohvaća, odnosno različito obrađuje stranice ovisno o tomu u kojem su imenskom prostoru. Primjerice stvar s predlošcima funkcionira kako funkcionira jedino ako su predlošci napravljeni u imenskom prosturu predložak, slično je i s predmetnicama. Iz tog razloga imenski prostor slika najbolje je koristiti za opis datoteke, odnosno slike (fotografije). Zašto? Više je razloga. Između ostalog zbog različitog uvrštavanja naslova u različita kazala, zbog različitog odnosa prema predmetnicama, zbog različitog prikazivanja u vanjskim tražilicama i sl. Znači, umjesto da se uz poveznicu na samu datoteku u imenskom prostoru slika dodaje tekst slikokaza, bolje je napraviti istoimeni članak, u nj ubaciti tekst i na kraju staviti poveznicu na datoteku iz koje je takav tekst preuzet. Na taj način zadržavamo preglednost i u budućnosti će biti jednostavnije i lakše manipuliranje datotekama. Primjerice, ako suradnik izmijeniti datoteku i objavi je pod novim imenom, nastat će zbrka u poveznicaa s opisa datoteke na ime datoteke i sl. Osim toga, bez izmjene programskog koda nije moguće sa stranica imenskog prostora slika maknuti dijelove na vrhu stranice (Slika Povijest slike ili datoteke Poveznice slike) i dijelove na dnu stranice (Povijest slike ili datoteke Uredi koristeći se vanjskom aplikacijom Poveznice slike). Svi ti dijelovi su korisni radi manipuliranja datotekom, ali umanjuju preglednost teksta. Mislim da je u ovom slučaju jedino prijeporno to što imamo datoteku "Priča o Ivani" koja se pojavljuje unutar Theovog izlaganja. To se može riješiti na dva načina: bilo stvaranjem članka s imenom Priča o Ivani - Korina Udina bilo dodavanjem teksta unutar stranice/članka Kako napraviti izložbu u školi - Theo de Canziani--Josip65 11:46, 27. srpnja 2007. (CEST)
Da, sve to mi je jasno i poznato. Mislim da je tu problem, ako je problem, nastao zato jer sam ja napravila što sam napravila - da bi poveznica iz programa povezala i datoteku i tekst, a ti si onda naknadno dodao još i novu - istu datoteku kao medij - znači poduplali smo. Namjerno sam cijeli tekst dala u opisu datoteke jer mi se u ovoj prilici učinilo zgodnijim. No, ako to ruši koncepciju, slobodno uredi kako misliš da je bolje. Zapravo, gdje je uopće Theovo izlaganje? Mislim da je samo Korinino tu. Ivana Vladilo 22:00, 27. srpnja 2007. (CEST)

solo URL na stranicama školskih knjižnica

Ivana, nije dobro da i mi sami stavljamo samo URL na stranice za školske knjižnice koje su predviđene da se ispune u obliku predloška. Na taj način poveznica postaje plava i posjetitelji zaključuju da na njima postoji sadržaj, a kad otvore stranicu, razočarat će se. Ako je netko napravio dobru mrežnu stranicu u sklopu svoje škole, dobro je o tome napraviti posebnu stranicu na UDK 02, kao što je napravljeno već nekoliko "Mrežne stranice Ime Prezime" školskog knjižničara. Još bolje, budući da se popis mrežnih stranica školskih knjižnica na IRB-u ne mijenja, bilo bi dobro napraviti stranicu samo s poveznicama na mrežne stranice školskih knjiđžnica. Ako netko od suradnika stavi poveznicu, neka mu ostane, ali mislim da nije dobro da radimo to mi "administratori" da ih ne navodimo na pogrješan zaključak - da je u redu staviti samo link, umjesto ispunjavanja podataka u predlošku. --Josip65 12:04, 18. rujna 2007. (CEST)

STRUČNO VIJEĆE 28.9.2007.

Ivana, pohvale za brzinu - odmah nakon stručnog vijeća tu su materijali, samo jedna napomena: onaj dio knjižnične dokumentacije kolegice Jozić o radu pripravnika - otvara mi se prva (naslovna) stranica plana i dalje nema? Pozdrav. --Milena 22:48, 28. rujna 2007. (CEST)

primijetila sam, vjerojatno nije spržen ostatak, zamolit ću da pošalje jer to i meni treba :))Ivana Vladilo 11:52, 29. rujna 2007. (CEST)

pozadinska fotka

Prebacio sam, makar bi suradnici koji još koriste dial-up vezu mogli imati problema, jer je ova pozadinska slika oko 10 puta teža. Osim toga morao sam ju prebaciti u format .gif, pa se nešto izbulilo na kvaliteti prikaza; a i ne spaja se baš najbolje, bilo bi dobro to popraviti. --Josip65 12:28, 5. listopada 2007. (CEST)

vidjela kako izgleda, meni nije loše, ali ne inzistiram :))hvala Ivana Vladilo 17:23, 8. listopada 2007. (CEST)

Vođenje radionice

Za Otočac Ti predlažem vođenje radionice prema uputama napisanim ovdje. --Josip65 14:55, 5. listopada 2007. (CEST)

hvala Josipe. mislim da ću nešto iskoristiti, ali imam jednu jednostavniju viziju. s tim u vezi pripremila sam i one ivanine stranice pomoći za prvu ruku. napisat ću neki plan pa ću vidjeti. Ivana Vladilo 17:41, 8. listopada 2007. (CEST)

nove stranice

Ivana, komentar o preglednim stranicama i stranicama s predmetnicama stavio sam na stranicu UDK02:Administratori.

Napisala si: "Josipe, vidim da si ispravio ono što sam jučer napravila. Moja je namjera bila da poveznica s početne stranice postane aktivna i na nešto pokazuje, a nije do tada. Sad si ti napravio nove stranice, a ni jedna nije povezana s tim linkom? Zašto onda nisi moju stranicu maknuo, a ovu svoju novu s podpredmetnicama zalinkao na početnu?"

Ne znam na koju stranicu misliš. Tada nisam dirao stranicu "Mrežna zbirka UDK 02", ali budući da si upozorila da poveznica nije aktivna, danas sam stavio poveznicu na predmetnicu Mrežna zbirka, odnosno na stranicu na kojoj su zabilježene sve datoteke označene tom predmetnicom. Kad nađem vremena, pokušat ću prepraviti tu stranicu tako da se simbol vrste datoteke pokazuje u manjoj veličini, a da bude prikazan kompletan naslov.

Stranicu koju si napravila Književne_kritike nisam mijenjao. Dakle, nije mi jasno na koju stranicu misliš kad kažeš da sam ispravio ono što si prethodnog dana napravila. Na koje nove stranice misliš, na koju ne vodi niti jedna poveznica, koju bih tvoju stranicu trebao maknuti i koju bih "svoju" trebao povezati? --Josip65 10:38, 15. listopada 2007. (CEST)

OK, to smo riješili preko ICQ Ivana Vladilo 22:34, 15. listopada 2007. (CEST)

"Izrada" predmetnica

Ivana, nisam ja izradio niti jednu stranicu "Predmetnica" - pregledne stranice "predmetnica" izrađuje program automatski, čim u nekom drugom imenskom prostoru napraviš predmetnicu. Što se tiče množina i inače vezano uz predmetnice - meni su čudne i predmetnice "velikih knjižničara", u "velikim" gradskim knjižnicama, za razliku od nas knjižničara zaposlenih u školama koji smo tretirani kao najniža kasta u knjižničarstvu, pa slijedom toga valjda niti ne bismo smjeli raspravljati o toj temi, ipak je ona rezervirana za... No, također, pregledom zbornika iz proljetnih škola, sumnjam da bi mogla naići na razmišljanja o tomu, ali to je već neka druga tema. Ako želiš predmetnicu staviti u jedninu, na žalost, moguće je učiniti samo ručnim putom, tako da svaku pojedinačnu predmetnicu promijeniš iz množine u jedninu. Druga je mogućnost da napraviš stranicu s preusmjeravanjem. Primjerice, stranicu Predmetnica:Ivane Vladilo preusmjeriš na stranicu Predmetnica:Ivana Vladilo. --Josip65 10:53, 16. listopada 2007. (CEST)

Područne škole

Zahvaljujem Vam na pohvalama i drago mi je ako Power point prezentacija koju sam napravila za radionicu nekome pomogne. Ipak, najdraže mi je od svega kada vidim da su kolegice i nakon radionice nastavile raditi na stranicama svojih knjižnica i trudim se tu i tamo pomoći im kada vidim da su negdje zapele (često se dogodi da kolege izbrišu slučajno one dvije vitičaste zagrade na kraju predloška pa se razočaraju kada spreme stranicu a ono imaju što vidjeti - zbrka kodova). Imam za Vas ili Josipa, tko već prije stigne odgovoriti, jedno pitanje: za našu županiju je nabrojen cijeli niz područnih škola od kojih neke više ni ne postoje, a neke imaju eventualno ormar s 50-tak knjiga lektire (govorim iz iskustva jer sam u nekima od njih radila). Da li ste možda planirali to nekako riješiti? Ja imam prijedlog za Karlovačku županiju. Voljna sam se kroz neko vrijeme pozabaviti našim područnim školama i napraviti preusmjeravanje na njihovu matičnu školu, a za one koje više ne postoje mogu vam dojaviti pa da ih izbrišemo. Što mislite o tome. Ovako popis škola izgleda pomalo kaotično i nerealno (a i puno je crvenih linkova :)) I pitanje koje muči dvojicu kolega sa našeg aktiva: Kako u predlošku promijeniti školska knjižničarka u školski knjižničar? Vidjela sam da je i Josip knjižničarka, pa sumnjam da postoji rješenje, ali moram pitati da nam kolege ne upadnu u krizu identiteta :) Puno pozdrava!--Natasa-b-jadronja 22:15, 29. listopada 2007. (CET)

Boja podloge

Mislio sam da je jako dobro da se jedan dio stranice jaaako istakne u odnosu na druge, jer suradnici vole zaobići stranice pomoći, a kasnije se muče s osnovnim stvarima. Budući da je nekoliko mjeseci bila izdvojena uputa, a broj posjetitelja se nije bitno povećavao, mislio sam da je dobro da se ne narušava estetska koncepcija, pa sam tu poveznicu ubacio u pravokutnik. Ipak, kako bi i dalje bila jaaaako uočljiva i pozivala druge suradnike da ipak uoče da ovdje piše nešto zanimljivo, učinilo mi se da je žuta ona koja najjače skreće pozornost. Plava je boja povjerenja, ali ovdje nije bilo važno da se pravokutnik uklopi u okolinu, već da bude jako iritantan, jako uočljivo. Inače, u desnom stupcu sem predvidio zelenu boju podloge... --Josip65 17:33, 3. prosinca 2007. (CET)

Shvatila sam poruku, ali ta žuta je kod mene otrovnožuta, bode oči...ok, vraćam neku žutu, ali sunčanu žutu ako pogodim :)) Ivana Vladilo 19:10, 3. prosinca 2007. (CET)

Božićna podloga

Stavio sam prigodnu podlogu ne toliko zbog Božića, već zato jer u utorak držim radionicu, a s letećim knjigama teško se vide slova na suradničkom izborniku - nakon utorka slobodno vrati leteće knjige. --Josip65 13:33, 6. prosinca 2007. (CET)

dobra je božićna, nek se mijenja povremeno, nemam ništa protiv. Vidim, opet radimo na istoj valnoj dužini...i ja sam, obzirom da sam 19. 12. gost predavač na zadarskom sveučilištu, ponudila Elviri radionicu o popunjavanju podataka o školskim knjižnicama pa ću to odraditi to jutro bez dodatnih troškova za žsv. I sama sam poslala vrlo sličan popis predradnji, odnosno zamolila da dođu s pripremljenim podacima. Ivana Vladilo 22:46, 6. prosinca 2007. (CET)

Redoslijed prezimena kolegice Jadranke Gabriša Perković

Nemam informacija kakav je službeni redoslijed kolegičinih prezimena, međutim na više različitih dokumenata uobičajeno je bilo JGP, a ne JPG; primjerice na skeniranom pozivu za sastanak vijeća, koji ima "dojam" službenosti, na dnevnom redu za koordinaciju u Laguni, i u svim dosadašnjim radovima objavljenima na HMŠK-u bio je redoslijed JGP, pod tim redoslijedom već je bila uvrštena u autorsko kazalo. Ovdje si joj bila dodala predmetnicu JPG, dakle u skladu s nazivom datoteke, ali u suprotnosti s natpisom na 44. slajdu, te je njezina autorska predmetnica bila u crvenoj boji, što znači da nije bila uvrštena u autorsko kazalo. Kad sam promijenio redoslijed prezimena u JGP, autorska predmetnica je poplavila i ovaj njezin rad našao se na popisu uz ostale njezine radove.

To je u skladu s knjižničarskim postupkom da se za jednog fizičkog autora uvijek određuje jedinstvena predmetnica, bez obzira na to koliko puta u životu promijenio imena i prezimena. Mogli bismo, doduše, napraviti preusmjeravanje, ali misim da to ovdje nije potrebno, jer nije došlo do promjene nekog službenog redoslijeda prezimena, nego je on slučajno zamijenjen, a radi se o istoj osobi. Budući da se radi o istoj osobi, mislio sam da je najbolje napraviti autorsku predmetnicu na uobičajeni način, jer se time izbjegavaju nesporazumi. Naravno, jedino ostaje upitnim zašto je u nazivu samog slikokaza redoslijed uvrštenja prezimena JPG? --Josip65 10:41, 15. ožujka 2008. (CET)

Pomozi sirotu

Hahaha! Ne, nego uz nagradni natječaj. --Josip65 09:28, 1. travnja 2008. (CEST)

Hvala

Hvala na dobrodošlici, da je više vremena, možda bih mogla još ponešto, ali iako mi je Proljetna škola uvijek poticajna, u praksi čekaju svakodnevni poslovi...Zato se iskreno divim tvome entuzijazmu i marljivosti. Slavica


Hvala 2

Hvala na interesu i komentaru, malo sam se mucila, ali sam na kraju uspjela postaviti slike. I meni je ovo novo iskustvo, ali eto moram glumiti i informaticara jer od naseg u skoli nema bas koristi. Puno pozdrava, Bogdana PS Valjda se ovako pise komentar

Bogdana, nadam se da je iskustvo dobro :)) i da ćeš nastaviti druženje s UDK02! Ivana Vladilo 22:55, 10. veljače 2009. (CET)

Nalovnica

Bok Ivana, imam jednu molbu koju ću prenijeti i Josipu, a tiče se jedne sitnice (koja život znači). Ne znam to sam napraviti, a nisam siguran ni da li bih i mogao da probam, no mislim da bi trebalo premjestiti tražilicu barem malo prema više. Ako je netko i zalutao na naše stranice koje su same po sebi nepregledne ta tražilica je osnovna mogućnost da se pronađe neki koristan sadržaj. No, ni sa jednog od svoja tri računala ja je ne vidim, a da ne pomičem klizač. Mislim da bi trebala imati centralno mjesto na naslovnici, a ako ne centralno onda bi svakako bilo dobro da se vidi jasnije i na osnovnom ekranu koji korisnik vidi kada dođe na naše stranice. Silvije Premuš

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors