Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Doroteja Kamber-Kontić

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Ivana hvala!

DOROTEJA, prebacila sam zadnji komentar na početak stranice da se manje skrola!

Nešto čudno se događa. jučer i danas sam bila na UDK2 stranicama i nakon završetka uredno se odjavila. Sad se spajam i ostala mi je zakačena prijava kao da se jučer nisam odjavila. isti slučaj i jučer. Samo vijest: neki dan smo u GK Zadar imali snimanje za Dobro jutro Hrvatska i dala sam novinarki mnašu web adresu i preporučila. jednom tjedno imaju preporuke web stranica i nadajmo se da će nas uvrstiti. Tko stigne gledati Dobro jutro hrvatska neka javi ako budemo reklamirani!

Doroteja, ti si pravi biser u niski ovoga portala! Ovo s prijavom se i meni povremeno dogadja, ali to nema veze, nije zabrinjavajuće :)) Ivana Vladilo 10:19, 27. siječnja 2007. (CET)


Draga kolegice, jako sam sretan što ste nam se pridružili i tako podržali ovaj projekt mrežne suradnje školskih knjižničara. Premda je projekt na samom početku i tek ga treba početi izgrađivati, iskreno se nadam Važem angažmanu te da ćete svojim prinosima pomoći da ovo sjedište oblikujemo tako da nam svima bude korisno, zanimljivo i zabavno.

Uvjeren sam da ovo sjedište otvara sjajne mogućnosti za brzu, efikasnu i kvalitetnu suradnju voditelj(ic)a matične službe (i voditelj(ic)a stručnih vijeća) sa (školskim) knjižničarima i bit ću iskreno neizmjerno sretan ako se budete hrabro upustili u avanturu i nakon nekog vremena prigrlili ovo sjedište te otkrili uzbuđenje i ljepotu otvorene mrežne suradnje (školskih) knjižničara.

Sve kritike, nedoumice, pitanja, primjedbe i slično upišite na dogovaraonicu, ili na moju stranicu razgovora ili komentara. Josip65 19:59, 9. listopada 2006. (CEST)

Nakon Ivanine prezentacije jasnije mi je kako koristiti određene znakove i funkcije. Dobro bi mi došlo još vježbe ali učim. Htjela sam zamoliti pomoć kod postavljanja povezanica na školske knjižnice ZD županije. Imam dosta linkova i adresa a nisam baš siguran kako ih staviti. Može pomoć ovdje ili na mail gdje prije stignete. Išla sam na uređivanje stranice. Znači li da u naziv škole mogu unijeti web adresu a izbrisati naziv škole ili što?

Doroteja, strpi se samo malo s tim linkovima na školske knjižnice i pogledaj obavijest na Dogovaraonici.Ivana Vladilo 20:24, 19. siječnja 2007. (CET)
Zapravo se klikom na crvenu poveznicu otvara mogućnost stvaranja stranice s tim imenom na ovom mrežnom sjedištu. Bilo bi dobro u budućnosti na ovom mrežnom sjedištu o svakoj knjižnici napisati neke osnovne informacije, a u slučaju da školska knjižnica već ima svoje mrežne stranice na nekom drugom sjedištu, negdje na stranici, najbolje na kraju, staviti još i poveznicu na tu vanjsku stranicu. Na taj način zaintresirani posjetiteli moći će s na ovom mrežnom sjedištu dobiti pregled školskih knjižnica, i s ovog mrežnog sjedišta otići na mrežne stranice onih školskih knjižnica koje ih imaju na nekoj drugoj adresi. --Josip65 16:36, 22. siječnja 2007. (CET)

Dobro. Znači li to da opisujemo one školske knjižnice koje nemaju svoje mrežne stranice, samostalne ili kroz mrežne stranice škole. Što s onima koje nemaju školsku knjižnicu? Možda bi bilo dobro popis postaviti drukčije: staviti samo škole bez područnih a ukoliko neka od PŠ ima svoju knjižnicu staviti je kao novi link. U ZD županiji ima škola koje nemaju školsku knjižnicu i tek kad je dobiju mogu se staviti na popis. Strpljiva sam i mislim da je ovo odlična ideja za predstavljanje školskih knjižnica, ali kad sam krenula stavljati link neku od njih dogodilo se nekoliko situacija: web škole koji se ne otvara (a za njih znam da imaju na naslovnicu školsku knjižnicu), neažurna stranica na kojoj nema ŠK, web škole u izradi (a imao tako dobro na naslovnici opisanu ŠK), ŠK nigdje ni u priči i kako onda te stranice linkati. Valjda su to sam prve prepreke koje ćemo uspješno preskočiti!

Ne, ne, ne; ne brisati poveznice na one škole koje još uvijek nemaju školsku knjižnicu. Standard za školske knjižnice jasno propisuje što je MINIMUM. (Zapravo u školstvu postoji jedino standard za školske knjižnice i, gledajući iz aspekta propisa, mi smo u mnogo povoljnijem položaju od drugih predmeta, za koje ne postoji standard, pa tako, primjerice, neki učitelji matematike imaju na raspolaganju sve i svašta, dok drugi imaju dva drvena trokuta i šestar...) Bilo kako bilo, premda se nigdje u standaru ne spominju područne škole, u Zakonu o osnovnom školstu spominje se da SVAKA ŠKOLA mora imati školsku knjižnicu, a, zaključujem, i područna škola je škola. Vjerujem da djeca koja pohađaju područne škole, naprosto imaju pravo imati svoju školsku knjižnicu. Neka ovo bude popis škola, odnosno popis svih onih knjižnica koje bi po zakonu trebale biti školsku knjižnicu. Ako neka osnovna ili područna škola JOŠ UVIJEK nema školsku knjižnicu, bilo kakav ormar ili policu s knjigama, onda ćemo napraviti stranicu za tu školsku knjižnicu, te na tu stranicu napisati nešto poput "Zakon o... propisuje... ova školska knjižnica ZA SAD još uvijek nije osnovana" ili "Prema Zakonu o... ova škola morala bi imati školsku knjižnicu veličine..., ali je TRENUTAČNO JOŠ UVIJEK NEMA, nadamo se da će osnivači što žurnije prionuti realizaciji zakonskih obveza...". Brisanjem poveznica na one školske knjižnice koje JOŠ UVIJEK nisu osnovane, koje još uvijek ne funkcioniraju ili ne rade, stvorili bismo lažni dojam idilične slike u školskom knjižničarstvu. Bolje je na ovaj način prikazati ogledne primjere i upozoriti na ono što treba popraviti - ionako je to radi općeg dobra.

Ideja je ovakva: unutar www.knjiznicari.hr postoji popis na sve škole koji bi trebale imati školsku knjižnicu. Eventualno bi trebalo izbrisati onu školu koja je ukinuta (ima i takvih?). Unutar www.knjiznicari.hr bit će predstavljene sve školske knjižnice:

  • one školske knjižnice koje imaju svoje vlastite mrežne stranice (ili u sklopu škole)
  • one školske knjižnice koje nemaju svoje vlastite mrežne stranice
  • one školske knjižnice koje još uvijek ne rade / ne postoje / nisu osnovane

U slučaju da neka školska knjižnica već ima svoje vlastite mrežne stranice (samostalne ili u sklopu svoje škole) u sklopu www.knjiznicari.hr bit će osnovni podatci, a na kraju stranice te školske knjižnice bit će poveznica na mrežne stranice te školske knjižnice izvan www.knjiznicari.hr

U slučaju da neka školska knjižnica nema svoje vlastite mrežne stranice, ovdje će biti osnovni podatci o toj školskoj knjižnici. Naravno, osim osnovnih podatataka, onih koji će biti isti za sve knjižnice u državi, na tim stranicama može biti i mnoštvo drugih podataka o školskoj knjižnici.

U slučaju da neka školska knjižnica još uvijek uopće niti ne postoji, a prema pozitivnim zakonskim propisima bi trebala postojati, na njezinoj će stranici postojati takva napomena/obavijest, ili će u popisu ostati u crvenoj boji, što će biti signal odgovornim osobama da bi takvu knjižnicu trebalo osnovati.

Znači, nije bila ideja da od onih popisa napravimo poveznice na vanjske stranice školskih knjižnica, već da ipak ovdje predstavimo sve školske knjižnice, a da vanjske poveznice budu samo jedan element predstavljanja školskih knjižnica.

Naravno, ovo je samo moj skromni prijedlog i moja ideja koji uopće ne moraju biti prihvaćeni. Sve tvoje ideje, Doroteja, sasvim su ravnopravne mojima, Ivaninima itd. :) --Josip65 10:23, 23. siječnja 2007. (CET)


Objašnjenje i ideja zvuči odlično. Ispričavam se ako nisam odmah dobro razumjela. Slažem se s objašnjenjem i kategorijama posebno kad se radi o školama koje nemaju školsku knjižnicu. Ovo je širi način na koji će se predstaviti školske knjižnice, a mrežne stranice su samo pomoć. Akcija predstavljanja (moram je tako nazvati jer je trenutno tako doživljavam) školskih knjižnica mora poprimiti šire značenje i obuhvatiti SVE odgovorne. Treba iskoristiti priliku da se iziđe sa stranica repozitorija u najširu javnost baš s činjenicom postojanja/nepostojanja školskih knjižnica. Skretanje javne pažnje! Mislim da je to pravi opis onog što želim reći. Nemam baš govot recept kako to učiniti ali s puno malih koraka doći ćemo do cilja. Pozdrav

Doroteja, tvoj optimizam, entuzijazam i elan veoma su nam svima dragocjeni; samo nemoj posustati, time nas sve krijepiš; a tvoje ideje nisu ništa manje vrjednije od mojih, Ivanini, Mileninih... ili bilo čijih drugih. Zato se više nemoj ispričavati (barem dok nešto veliko ne za brljaš - šala). Ti si ovdje ravnopravan suradnik sa svima nama ostalima, kao što će biti ravnopravni i svi novi suradnici koji nam se priključe, i sve da si i izbrisala sve poveznice na one škole koje nemaju školske knjižnice, ne bi se dogodilo ništa strašno zbog čega bi se trebala ispričavati. Ponekad je mnogo efikasnije da čovjek jednostavno počne raditi po svom, a ako netko misli da je bolje prije se dogovoriti, onda ga malo "stopira". Zato, ako imaš ideja, samo navali, ne moraš tražiti ničije dopuštenje. Mi ćemo te pohvaliti (ili izgrditi). Naravno, to ne znači da se ne smijemo dogovarati, naprotiv. --Josip65 10:15, 24. siječnja 2007. (CET)


Hvala na ohrabrenju i pohvalama! Nekad volim glasno razmišljati pa u tom razmišljanju bude dosta nedorečenosti. BAš je dobro da ostanu na listi sve škole i da se tako istaknu one koje nemaju knjižnicu. I to je važna poruka iz koje je vidljivo pravo stanje bez uljepšavanja.

Nešto čudno se događa. jučer i danas sam bila na UDK2 stranicama i nakon završetka uredno se odjavila. Sad se spajam i ostala mi je zakačena prijava kao da se jučer nisam odjavila. isti slučaj i jučer. Samo vijest: neki dan smo u GK Zadar imali snimanje za Dobro jutro Hrvatska i dala sam novinarki mnašu web adresu i preporučila. jednom tjedno imaju preporuke web stranica i nadajmo se da će nas uvrstiti. Tko stigne gledati Dobro jutro hrvatska neka javi ako budemo reklamirani!

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors