Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Pregled UDK02(Učlanjenje)

Izvor: UDK02
Inačica od 17:31, 9. veljače 2007. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži
Tutorial.png

Pregled UDK 02

 

Učlanjenje | Uvod | Razgledavanje | Pisanje članaka | Oblikovanje članaka | Objavljivanje datoteka

Učlanjenje

Sličica ciljevi.gif

Ciljevi

Novi suradnik mora:

  • dobiti predodžbu o proceduri popunjavanja formulara učlanjenja,
  • dobiti informaciju o prednostima upisivanja adrese elektronične pošte
  • dobiti informaciju o pogodnostima koju imaju učlanjeni suradnici u odnosu na posjetitelje

Ispunjavanja formulara

Učlanjenje na UDK 02 veoma je jednostavno.

Ako nisi prijavljena, na bilo kojoj stranici UDK 02 klikni na poveznicu Prijavi se u gornjem desnom kutu stranice, koja izgleda ovako:

Mini suradnicki izbornik neprijavljen.gif

Otvorit će se stranica na kojoj je ovakav formular:

Pomoc prijavi se.gif

Ako si već prijavljena, upiši svoje ime i lozinku, a ako se tek trebaš učlaniti, klikni na poveznicu Učlanite se na vrhu formulara.

Nakon toga će se otvoriti sljedeći formular:

Pomoc uclani se.gif

Najljepšte te molimo da se upišeš svojim Imenom Prezimenom. Knjižničarska zajednica veoma je malena pa gotovo svatko može saznati tvoj identit veoma brzo, a upisivanjem pravog imena i prezimena olakšavaš komunikaciju s drugim suradnicima - tvojim kolegama. Ako svejedno odlučiš na ovom mrežnom sjedištu koristiti nadimak, svakako upiši sve ostale rubrike i, da, svoje pravo ime i prezime u zadnje polje. Dovoljno je kliknuti na puce "Učlani se" i postala si član UDK 02!

Premda to nije uvjet, svakako te molimo da uneseš i svoju adresu elektronične pošte jer time ostvaruješ niz pogodnosti. To možeš učiniti i kasnije, izmjenom podataka u osobnim postavkama.

Elektroničnu adresu koju ovdje upišeš ostali suradnici ne mogu vidjeti. Primjerice, ako otvoriš nečiju suradničku stranicu, u donjem dijelu lijevog bočnog izbornika pojavit će se poveznica pošalji poruku suradniku. Klikom miša na tu poveznicu otvorit će se okno u kojem možeš napisati poruku tom suradniku. Kad klikneš puce „pošalji poruku suradniku“, program će poruku proslijediti kao elektroničnu poštu, premda nigdje nije vidljivo kako glasi ta adresa, pošiljatelj pri tom zna samo primateljevo korisničko ime, ali ne i njegovu elektroničnu adresu. Naravno, to će funkcionirati jedino ako si upisala svoju vrijedeću adresu elektronične pošte. Na ovaj način suradnike ponajprije štitimo od spama'. Osim toga, upisivanjem elektronične adrese, ako tako ugodiš osobne postavke, možeš dobivati automatski generirane poruke kad god netko promijeni bilo koju stranicu koju si stavila na svoj popis praćenih stranica ili kad netko izmijeni tvoju suradničku stranicu za razgovor. U slučaju da si zaboravila svoju lozinku kojom se prijavljuješ na UDK 02, program ti može poslati novu na elektroničnu poštu koju ovdje navedeš. Da bi se tvoja elektronična adresa mogla koristiti za sve ovo navedeno, moraš ju potvrditi u svom programu za čitanje elektronične pošte (dobit ćeš automatski generiranu poruku za potvrdu elektronične adrese).

Zašto se učlaniti?

Svi posjetitelji mogu pregledavati sve stranice i preuzimati sve datoteke, ali samo učlanjeni suradnici mogu uređivati članke i objavljivati datoteke, uključivši i suradničku stranicu.

Učlanjenjem ostvaruješ niz pogodnosti:

  • možeš ugoditi osobne postavke pomoću kojih lakše uređuješ tekstove, lakše pretražuješ stranice i pojmove, lakše surađuješ s drugim suradnicima i evidentiraš promjene,
  • dobivaš popis praćenih stranica – lakše pratiš promjene na stranicama od osobnog interesa,
  • možeš premještati i preimenovati stranice,
  • program bilježi i omogućuje ti pregled tvog cjelokupnog prinosa u radu na projektu UDK 02,
  • budući da su prinosi zaštićeni autorskim pravom, preko suradničkog imena dokazuješ svoja autorska prava i omogućuješ posjetiteljima da te zatraže za dopuštenje korištenja tvog rada, bez kršenja autorskih prava,

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors