Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Pregled UDK02(Oblikovanje članaka)

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži
Tutorial.png

Pregled UDK 02

 

Učlanjenje | Uvod | Razgledavanje | Pisanje članaka | Oblikovanje članaka | Objavljivanje datoteka

Oblikovanje članka

Sličica ciljevi.gif

Ciljevi

Novi suradnik mora:

 • dobiti osnovne savjete kako koncipirati izgled članka i koje sve dijelove ne smije ispustiti,
 • dobiti osnovne upute kako se koristiti izbornikom na vrhu okna za uređivanje i poveznicama u okviru ispod okna za uređivanje

Izgled članka

Za sada ne postoje zadana pravila glede izgleda članaka, ali je opći savjet neka članak bude oblikovan tako da privuče pozornost posjetitelja.

Jedina iznimka su članci o školskim knjižnicama (i školskim knjižničarima). Oni se rade prema unaprijed utvrđenom predlošku, a više o tim člancima možeš pročitati na stranici Školske knjižnice Republike Hrvatske.

Možeš koristiti različite veličine i boja pisma, podebljavanje, ukošavanje, dodavanje ilustracija, korištenje tablica… Osnovni alati nalaze se u izborniku na vrhu okna za uređivanje (Button bold.pngButton italic.pngButton link.pngButton extlink.png Button headline.pngButton image.pngButton media.pngButton nowiki.png Button sig.pngButton hr.png), a za dodatno uređivanje koristimo pojednostavljeno označivanje – takozvani Wikitext. Svakako se valja pridržavati sljedećih preporuka:

 • Naslove odlomaka označi oznakama za odlomke (znakovi == na početku i kraju, odnosno puce Button headline.png). Kad u tekstu ima više od tri naslova, program automatski na vrhu članka generira kazalo. Osim toga, korištenjem oznaka za odlomke može se staviti unutarnju poveznicu na određeni odlomak s nekog drugog članka.
 • Duže tekstove trebaš podijeliti na više manjih članaka i napraviti zajednički članak (kazalo za taj članak). To je zato jer neki mrežni preglednici ne prikazuju uvijek dobro duže stranice, a i lakše je uređivanje kraćih članaka.
 • Članak na kraju trebaš označiti sa što preciznijim predmetnicama.
 • Ako je članak autorski, svakako upiši autorsku predmetnicu. Suradnički prinosi bilježe automatski.
 • Ako u članku upućuješ na neki drugi članak unutar UDK 02, taj dio teksta pretvori u unutarnju poveznicu (Button link.png).
 • Vanjske poveznice (Button extlink.png) možeš stavljati unutar teksta, a možeš i na kraju članka napraviti pregled vanjskih poveznica.
Brzo umetanje gotovog teksta unutar okna za uređivanje
 • U slučaju da nudiš tekst članka za preuzimanje u obliku datoteke, na kraju članka napiši novi odlomak, primjerice "Preuzimanje datoteke u formatu .doc" i nakon toga stavi unutarnju poveznicu za medije (Button media.png) na datoteku ponuđenu za preuzimanje.

(Oblik odlomka radi ujednačenosti preuzmi s okvira s poveznicama ispod okna za uređivanje.)

 • Ako si članak počela pisati, ali si iznenada bila spriječena, a ne želiš da ga netko drugi prepravlja dok ga ne dovršiš, na vrh članka stavi predložak s takvim upozorenjem (preuzmi ga s popisa predložaka, u okviru s poveznicama ispod okna za uređivanje).
 • Ako članak smatraš dovršenim i ne želiš da ga itko drugi mijenja ili popravlja, možeš staviti na vrh članka predložak s takvim upozorenjem (predložak autorski članak).

Savjet: postoje programi koji omogućuju pretvaranje teksta napisanog u Wordu i Excelu u Wikitext.


Osnovno uređivanje teksta

Podebljani tekst, primjerice, možeš dobiti na više načina. U oknu za uređivanje na početku i na kraju podebljanog testa stavi tri izostavnika ('''tekst''').

Drugi način je da koristiš sličicu Button bold.png na vrhu okna za uređivanje – najprije mišem označi tekst, a zatim klikni na sličicu Button bold.png.

Treći je način da najprije klikneš sličicu Button bold.png na vrhu okna za uređivanje, pojavit će se ovo: '''Podebljani tekst''' a zatim unutar oznaka umjesto teksta '''Podebljani tekst''' upišeš željeni tekst.

Ispod okna za uređivanje nalazi se okvir s više poveznica, tekstova označenih plavom bojom. Klikom na neku od tih poveznica, ona će biti prekopirana na mjesto kursora u oknu za uređivanje.

Ovdje možemo dodavati često korištene oznake, predloške, sintagme i sl. Dobro je posavjetovati se s drugim suradnicima glede dodavanja novih poveznica u ovaj okvir.PiO
P: Zašto jednostavno ne napišemo članak u wordu i pohranimo ga kao html?
O: Članak objavljen na UDK 02 nije obična html stranica, u tom slučaju izgubila bi se prednost oblikovanja unutarnjih poveznica i predmetnica, indeksiranja stranica...

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors