Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Nastavni sat u školskoj knjižnici - Marta Lončarević

Izvor: UDK02
Inačica od 14:57, 30. studenoga 2006. koju je unio/unijela Marta (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige 2006. godine posvećen je znanstvenicima. U Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci odlučila sam, a u skladu s naputkom, posvetiti ove dane našem znanstveniku Nikoli Tesli.

S nekolicinom učenika 2. razreda izradila sam plakate. Tri su posvećena znanstvenicima kroz stoljeća a dva N. Tesli. Uz sugestiju učenika 4. razreda napravili smo prezentaciju u power pointu. (Prezentacija) Okosnicu nastavnog sata čine sljedeći izvori informacija: DVD priložen uz časopis Drvo znanja iz mjeseca listopada, sam časopis Drvo znanja, monografija «Nikola Tesla», knjiga «Čovjek koji je otkrio 20. stoljeće» te dvije internetske adrese. Blok sat u školskoj knjižnici tako je postao multimedijalni jer su učenici gledali TV, šetali virtualnim laboratorijem N. Tesle, gledali prezentaciju u PP te čitali odabrane tekstove iz navedenih knjiga i časopisa.

Važno je napomenuti kako namjera nije bila učenike podučiti fizikalnim, elektroničkim i sličnim zakonitostima Teslinih dostignuća, već je naglasak na Tesli kao znanstveniku – umjetniku, iznimnoj osobi koja nam je darovala budućnost, nesebično i vizionarski, te osjetiti dio energije kojom je zračio ovaj fascinantan čovjek.

Naučili smo kako energija ne može nestati ni nastati, već samo mijenjati oblik. Cilj je ovoga nastavnoga sata ući u školsku knjižnicu te ju, nakon dva školska sata napustiti nabijen djelićem Tesline energije, snagom njegovih vizija i željom da i sami, bilo kako, darujemo, snagom svoje osobnosti, nešto posebno svojoj okolini, vjerujući u sebe, poštujući vrijeme i prostor kojega dijelimo s ljudima oko sebe.

Dakle, naglasak je na temeljnim ljudskim vrijednostima, snažnim moralnim principima koji su Teslu vodili u njegovu radu: vjera u sebe i u ishod svoga djelovanja, nesebičnost, humanost, poznavanje i poštovanje prirode i njenih resursa (danas to zovemo ekologijom), dosljednost, odricanje od materijalnih vrijednosti u korist moralnih, ljubav spram života kao takvog i rad.


Marta Lončarević

Slike: Slika 01, Slika 02, Tekst Slika 03

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors