Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Evidencija nabave knjižnične građe

Izvor: UDK02
Inačica od 09:26, 3. veljače 2012. koju je unio/unijela JoŠka (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

Tablica/dokument Evidencija nabave knjižnične građe je nastala kao reakcija na mukotrpan posao na kraju godine kada je potrebno „izjednačiti“ Knjigu inventara s podacima u Metelu. Uvijek se pojavi problem „manjka“ ili „viška“ nekoliko kuna ili lipa. Kako bi tomu doskočio, napravio sam ovu tablicu koja olakšava posao prilikom zaključivanja protekle „knjižničarske“ godine. Na taj način štedimo vrijeme kod zaključivanja tako što nije potrebno opet ispočetka zbrajati svaki mjesec ili cijelu godinu i razvrstavati podatke prema kriterijima – kupljeno, reinventarizirano…


Kako radi?

Najprije je potrebno odabrati godinu za koju želimo pripremiti pregled – odabiremo ju klikom na radni list. Treba napomenuti da se u tablici mogu raditi izmjene godina (ovisno o godinama koje vam trebaju).

Enkg4.JPG

Nakon toga jednostavno po mjesecima unesemo podatke koji se od nas traže – ukupan broj jedinica i ukupna cijena u tom mjesecu – tako da na kraju dobijemo konačan zbroj svega. Obično, podatke unosim jednom mjesečno, na kraju mjeseca, a za svaki protekli mjesec. I to je sav posao.

Enkg1.JPG

Tablica će sama obraditi podatke i dati nam konačan „rezultat“. Kako bismo ga vidjeli, potrebno je otvoriti radni list Ukupno prema godinama gdje su nam sumirani svi podaci baš kao što piše – prema godinama.

Enkg2.JPG

Početna stranica će sumirati sve podatke zajedno pa se oni mogu iskoristiti prilikom izrade statistika ili prikaza…

Enkg3.JPG

Naravno, sve upite možete poslati na josip.strija@knjiznicari.hr, a samu tablicu možete preuzeti ovdje.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors