Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

SVSKPGŽ 20. listopada 2006.

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

U knjižnici Strojarske škole Rijeka održano je 20. listopada 2006. županijsko stručno vijeće srednjoškolskih knjižničara PGŽ.

Gorana Tuškan, voditeljica odjela periodike GKR, ovogodišnja dobitnica nagrade "Eva Verona", jedna je od inicijatora danas nam svima znane mrežne usluge "Pitajte knjižničare" upoznala nas je s procesom dobivanja informacije preko interneta "iza kulisa". Naime, korisnici rijetko razmišljaju kako se formira odgovor na postavljena pitanja, a taj je proces vrlo zanimljiv.

Cijeli je projekt nastao entuzijazmom grupe mladih knjižničara koji su počeli, a i danas rade, volonterski. Usluga je u početku okupila nekoliko narodnih knjižnica, a danas ih je već pedesetak uključenih. Progresivno raste i broj uključenih knjižničara.
Osim odgovaranja na pitanja, knjižničari izgrađuju i održavaju i bazu evaluiranih i anotiranih izvora informacija. Usluga je dostupna svima, odgovara se na sva pitanja, rok primitka odgovora je 48 sati.
Zaključili smo da i školski knjižničari uslugu koriste i bili su oduševljeni upoznavanjem tog, inače nevidljivog, procesa stvaranja informacije.

Milena Klanjac upoznala nas je s ovim repozitorijem školskog knjižničarstva i njegovom praktičnom primjenom. Pokazala je način prijave, izrade novih stranica, moguće načine pretraživanja te pozvala kolegice na njegovo korištenje.

Silvana Bićanić predstavila nam je CD-ROM kojim je predstavljena Medicinska škola, a nastao je suradnjom školske knjižničarke i informatičara.

I druge su kolegice podsjetile na slične uratke kojima su u okviru javne i kulturne djelatnosti školske knjižnice sudjelovale u izradi promotivnih multimedijskih materijala o školi.

Prisutni su informirani i o održanoj skupšini HKD-a na Plitvicama, te o aktivnostima HUŠK-a o kojima je voditeljica doznala od predsjednice.

Osvrnuli smo se i na trodnevne napise u Novom listu u kojima se knjižničarku riječke gimnazije optužilo za bacanje knjiga u kante za smeće. Zaključili smo da se bačene knjige uvijek pretvaraju u novinsku senzaciju, a da senzaciju pokreču obično nestručne osobe koje knjigu ne promatraju knjižničarski. Sukladno Zakonu o reviziji i otpisu, uz odluku školskog odbora i dokument da otpisanu građu ne treba druga knjižnica (NSK), knjige se smiju tretirati kao stari papir. Nekadašnja praksa, posljedica upravo straha od prozivanja, odlaganja otpisanih knjiga u kutije, a zatim seljenje iz jedog u drugi slobodni prostor, napuštena je konačno. Fond koji je nepotreban, zastario, uništen, jednostavno treba maknuti iz škole.

Uz razgovor o novostima u našim knjižnicama te drugim korisnim informacijama, skup je potrajao do 14 sati.

Ivana Vladilo 07:35, 23. listopada 2006. (CEST)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors