Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Ibrahim Smlatić

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Kolega, molim vas nemojte mijenjati originalne predloške (za kopiranje). Ako želite na svojoj stranici nešto promijeniti, učinite to samo tamo (pr. razmještaj i veličinu fotografija, vrstu fonta i sl.). Hvala na razumijevanju, Ivana Vladilo 14:45, 29. siječnja 2009. (CET)

Kolegice Ivana, radeći danima na ovom portalu shvatio sam da nema web administratora, nema hijerarhije, da smo svi ravnopravni i da je svaki dobronamjerni doprinos, kritika kao i pohvala dobrodošla. Možda ste primijetili da sam, u dogovoru s mojom savjetnicom i kolegama moje županije, pripremio odn. kreirao, naravno pomoću predložaka, sve stranice za sve knjižnice moje županije. Upravo danas sam održao i radionicu o UDK 02 stranici, pripremio prezentaciju od 40-tak stranica za sve one koji se "plaše" računala tako da mogu zaista korak po korak mijenjati upisane podatke. Pripremajući prezentaciju, kao i moju stranicu, uočio sam grešku u predlošku, tako da se kod mnogih škola zbog te greškice ne vidi logotip škole. Osobno sam promijeni odn. "ispravio" tu greškicu, čak i kod kolege Josipa Rihtarića. Nažalost, vidim da je vraćeno staro stanje, tako da se logotip opet ne vidi. A ne vidi se, jer je slika smještena lijevo (left), pa na svakoj stranici treba promijeniti u sredinu (center ili pak right). Da ne bi kolege koji preuzimaju predloške ponavljali istu grešku, koju ne mogu sami uočiti niti ispraviti, odlučio sam se promijeniti predložak. Radi se samo o toj "sitnici". Nažalost, nisam stigao poslati komentar niti kolegi niti ostalima kojima sam ispravio grešku, a i smatrao sam to mojim malim doprinosom za kolege, sitnicom zbog koje se ne moram hvaliti.

U svakom slučaju, nije bi bila namjera niti samovoljno mijenjati najvažnije stvari niti uništavati ogroman rad koji su mnogi uložili do sada. Ukoliko se ipak ne slažete s ovim mojim gore iznesenim mišljenjem slobodno mi javite i rado ću se povući u "tešku hladovinu" moje knjižnice i vrijeme koje sam "trošio" ovdje uložiti u druge stvare za koje ionako nikako da pronađem vremena. Oprostite na "teškim" riječima, ali nakon rada od nekoliko dana na pripremanju prezentacije i predložaka i do kasno u noć Vaš komentar koji ste objavili, a da možda niste znali sve detalje ili provjerili o kakvoj se izmjeni radi, prilično me pogodio da se osjećam kao dijete koje je dobilo "packe" po prstima.

Ibrahim Smlatić 15:58, 30. siječnja 2009. (CET)</td>
Dragi kolega Ibrahime, iskreno mi je žao što moj prvi komentar na Vaš rad očito niste primijetili (na stranici Vaše knjižnice). Možda biste nakon toga drugačije prihvatili i ovu moju molbu, napisanu možda prešturo i bez objašnjenja (gužva), ali svakako ne s niti najmanjom lošom namjerom.

Istina je, nema hijerarhije na portalu, no u godinama pripreme i svakodnevnog rada (zapravo samo Josip i ja) odabrali smo, dogovorili se o nekim, po našem mišljenju, dobrim rješenjima koja ne bi trebalo mijenjati. To su predlošci. Jasno Vam je, ja vidim sve što se radi, znam da ste samo centrirali logo i ako vi želite takvo rješenje na stranicama svoje županije, u redu, ali predložak ipak ne treba mijenjati (Vi to možete učiniti na stranicama koje uređujete). Čudi me da je za Vas logo nevidljiv? (mogli biste mi poslati jedan print screen da vidim to) Namjerno je smješten lijevo, uz njega ide tekst, stranica tako izgleda kompaktno, oku ugodno, bez nepotrebnih bjelina... Ako logo centrirate, ima puno praznog prostora, treba više skrolati, gubi se cjelovitost i nekako je razbijena...Ponavljam, apsolutno neću intervenirati u vaše rješenje SDŽ, ali predložak neka ostane onakav kakav je od početka.
Da, jako mi je žao zbog Vaših "teških" riječi i znam što znače dani i mjeseci i godine rada na nečem...i osoba sam koja će uvijek radije istaknuti ono dobro negoli dati "packe", pa Vas molim da moj komentar tako i prihvatite. Napisala sam već da je Vaš doprinos repozitoriju dragocjen, a dodati mogu još samo kako se nadam da ćete još puno vremena "potrošiti" ovdje s nama...Ivana Vladilo 21:52, 30. siječnja 2009. (CET)

Poštovani kolega, ispričavam se na ishitrenom zaključku da je predložak bez greške. Malom provjerom ispostavilo se da i drugi imaju problema s necentriranim logom. Obzirom da je moj komentar bio baziran na "ukusu" o kojem je, očito, bolje ne raspravljati, ne znajući pravi razlog vaše intervencije, žao mi je što sam izazvala nepotrebnu raspravu. Priznajem svoju grešku! Ivana Vladilo 13:25, 31. siječnja 2009. (CET)

Poštovana kolegice, sad mi je već iskreno neugodno, što ste Vi, koji ste mjesece i godine uložili u ovaj projekt, morali ispričati nekome tko tek par dana pokušava nešto napraviti i tolike korisne stvari nije niti pronašao (onu prezentaciju kolegice bi možda trebalo bolje istaći, jer bi sigurno mnogima pomogla i uštedjela nepotreban rad kao što je bio i moj). Zbog toga se i ja Vama iskreno ispričavam, što nisam postupio s više takta. Ali, kako vjerujem da će naša mala rasprava ipak pomoći u ispravljanju eventualnih greškica i time olakšati rad kolegama koje će tek raditi na svojoj stranici, neka nam ne bude žao ni neugodno. Usput, ispravide i jedan mali, iako nebitan, "tipfeler" u predlošcima.

kako se mijenjao fond, prostor i ostale karakteristike školske knjižnice

knjižnice.
Ukoliko riješite problem nepojavljivanja logotipa bez centriranja, bilo bi veoma drago znati način, jer sam dugo mučio dok nisam "skužio" kako to ispraviti.
Ibrahim Smlatić 13:55, 31. siječnja 2009. (CET)</td>

Kolega, hvala na izmjenama. POzdrav!

Zahvalnost

Poštovani kolega Smlatiću, velika hvala za pomoć. Uredili ste mi članak i pomogli da ga i ja uređujem. Sada, to dobro izgleda! Jako me veseli ovaj komunikacijski "kanal". Antica Lovrić

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors