Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor:UDK 02

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Stranica je nova, a komentari su pripadali staroj... Sad sam Josipovoj retro dodala i adress bar za datoteku i za članak jer to mjesto mora biti odmah na početnoj, a ne da već s tim imju lutanja... Josipe, molim te, makar ti se ne sviđa ova koncepcija, ostavi tako bar neko vrijeme :)))Ivana Vladilo 16:56, 16. siječnja 2007. (CET) aha, sama sam napravila!

Nadam se da to nije narušilo koncepciju - stavo sam te dvije poveznice (premda su prve dvije na bočnom izborniku) neposredno iznad okna za upisivanje novog naslova, sve u jedan novi okvir. Inače, okno za upisivanje novog naslova bilo je prije pri dnu stranice. Mislio sam da je dobro ljude malo motivirati da proskrolaju kroz stranicu, možda im oko zapne za nešto zanimlivi, ali može i ovako. --Josip65 18:14, 16. siječnja 2007. (CET)


Kako dodati predmetnicu? Najbolje na kraju članka (ali može i na početku) upiši [[Predmetnica:nazivpredmetnice]], dakako, umjesto riječi nazivpredmetnice upiši predmetnicu za svoj članak. Može i više njih, najbolje ih odvoji okomitom crtom, primjerice [[Predmetnica: Upute | Pomoću]] Lijevu uglatu zagradu dobiješ tipkama alt+f [, desnu uglatu zagradu tipkama altg ], a okomitu crtu tipkama alt+w |

O.k., ovo radi kada je u pitanju jedna predmetnica (npr. [[Predmetnica:nazivpredmetnice]]), ali kada se hoće dodati više predmetnica (npr. [[Predmetnica: Upute | Pomoć]]) prihvati se samo ona prva. Više predmetnica moguće je dodati kada se za svaku predmetnicu posebno upiše naziv (npr. [[Predmetnica:nazivpredmetnice1]] [[Predmetnica:nazivpredmetnice2]] [[Predmetnica:nazivpredmetnice3]]). Vidim da sam zakomplicirao, ali se nadam da kužite što želim reći?

Nisi ti ništa zakomplicirao, već sam ja stavio pogrešnu uputu. To radi u kasnijim inačicama, ali budući da se pri CARNetu ne vrti PHP 5..., već 4..., bili smo prisiljeni instalirati i nešto stariju inačicu MediaWikija. Dakle, ako se hoće dodati više predmetnica, treba svaki put upisati [[Predmetnica: ]]

Inače, kad hoćeš da se vidi uglata zagrada u tekstu, označi mišem cijeli taj tekst i pritisni prekriženo dvostruko v, treći znakić s lijeva iznad okna u kojem se upisuje i uređuje tekst.

I još nešto, na stranicama za komentiranje, zgodno se potpisati ubacivanjem 3 ili 4 znakića tilde, a dobije se kombinacijom desne tipke Alt i brojke 1 Josip65 11:21, 27. listopada 2006. (CEST)

Inače, kad hoćeš da se vidi uglata zagrada u tekstu, označi mišem cijeli taj tekst i pritisni prekriženo dvostruko v, treći znakić s lijeva iznad okna u kojem se upisuje i uređuje tekst. ha, baš sam htio pitati kako se to radi i zaboravio sam se potpisati. --tihi 23:07, 27. listopada 2006. (CEST)

Zbog lakšeg snalaženja dodala sam i adresnu liniju za objavu članka jer nisu samo datoteke za objavu... jasno, barem privremeno dok ne bude završena nova početna stranica. Ivana Vladilo 12:38, 15. siječnja 2007. (CET)

Shema polazne stranice

Uspoređujući druga sjedišta koja koriste MediaWiki i smjer u kojem se razvija UDK 02, predlažem da se usuglasimo o shemi polazne stranice.

Na početku treba zadovoljiti dva suprotstavljena zahtjeva:

 • stranica ne smije biti prenatrpana,
 • stranica treba pružati najosnovnije informacije

Predlažem da ima sljedeće elemente:

 • izjave zadovoljnih suradnika koji potiču druge posjetitelje da postanu suradnicima,
 • okno s alternativnim početnim stranicama – ovo mi se čini zgodna ideja, tako bismo mogli napraviti tehničku polaznu stranicu kao što je bila ona prva, asketsku polaznu stranicu kao što je bila ona druga….
 • poveznicu koja svojim grafičkim izgledom bode u oči i poziva nove suradnike da kliknu na nju što će ih odvesti na stranice pomoći za nove suradnike,
 • poveznice (sličicom i naslovom) na pregledne stranice pojedinih dijelova UDK 02 (na Wikipediji te stranice nazivaju portalima.) Na UDK 02 to bi trebale biti pregledne stranice školskih knjižnica i knjižničara, stranice HUŠK-a, nastavnih priprava, županijskih stručnih vijeća i matične službe, objavljenih datoteka, suradničke zajednice, stranica pomoći (jesam li nešto propustio?),
 • poveznice na različita kazala (kad ih napravimo),
 • Dobrodošlica potencijalnim novim suradnicima + poziv na suradnju,
 • osnovne podatke o UDK 02 (ona dva teksta u lijevom srednjem stupcu postupno bi trebalo skraćivati)
 • okno sa savjetima koji bi se tjedno mijenjali (kad ih napišemo, odnosno prevedemo),
 • okno s izabranim člancima koji bi se tjedno mijenjali (kad ih bude 50-ak),
 • okno s aktualnostima koje bi se periodično mijenjale.

Dobro je da stranica ima stalan raspored, odnosno stalne dijelove kako određene suradnike ne bi zbunjivalo često mijenjanje izgleda polazne stranice. S druge pak strane, dobro je da ima i dinamične dijelove, to jest dijelove koji se povremeno mijenjaju, kako bi se motiviralo suradnike da periodično posjećuju stranice.

Što tiče bočnog izbornika, kad se pokaže da do neke stranice često odlazimo u više od dva koraka, takvu stranicu treba predložiti da dođe u lijevi bočni izbornik.--Josip65 11:41, 29. siječnja 2007. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors