Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Pregled UDK02(Pisanje članaka)

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži
Tutorial.png

Pregled UDK 02

 

Učlanjenje | Uvod | Razgledavanje | Pisanje članaka | Oblikovanje članaka | Objavljivanje datoteka

Pisanje članaka

Sličica ciljevi.gif

Ciljevi

Novi suradnik mora:

  • biti upućen kakvi su članci najpoželjniji
  • dobiti informaciju kako napraviti novu stranicu
  • dobiti informaciju kako doći do okna za uređivanje teksta,
  • biti ohrabren da je najvažnije prenijeti znanje i ideje, a ne savršeno oblikovati tekst,
  • biti upućen na mjesto gdje može dobiti detaljniju informaciju o uređivanju teksta

O čemu sve pisati?

Napiši članak o bilo čemu što bi moglo koristiti školskim knjižničarima.

Najpoželjniji članci su: nastavne priprave; pregled rada ŽSV-a, matične službe, HUŠK-a, i drugih knjižničarskih udruga; članci o školskim knjižničarima i njihovim školskim knjižnicama.

Naročito su poželjni članci o datotekama iz mrežne zbirke. To su radovi koje su školski knjižničari napisali u Wordu, Power Pointu i sl., ili radovi koji su pohranjeni u formatu .pdf. Mnogo takvih radova objavljeno je na UDK 02 i ponuđeno za preuzimanje. Oni se nalaze u imenskom prostoru datoteka (slika). Korisno je o takvim radovima napisati ili članke u kojima su detaljno opisani, ili prilagoditi tekst rada u obliku članka. Na kraju takvog članka stavlja se unutarnja poveznica za preuzimanje rada u prvotnom formatu. Na taj način posjetitelj zainteresiran za preuzimanjem nekog objavljenog rada moći će dobiti cjelovu predodžbu o radu, eventualno ga pročitati, te na kraju preuzeti u prvotnom formatu (.ppt, .doc, .pdf…).

Različite obavijesti (koje imaju ograničen vijek trajanja) ne piši na zasebnim stranicama, već na vrhu stranice novosti, a sve što ti nije jasno, slobodno pitaj na stranici dogovaraonica.

Kako napraviti novu stranicu?

Novu stranicu možeš napraviti na nekoliko načina. Smisli naslov koji precizno označuje sadržaj članka (izbjegavaj kratka generička imena poput školska knjižnica, izvješće i sl.) i upiši ga u okno za upisivanje naslova novog članka. Okno se nalazi na početnoj stranici i na stranicama ŽSV-a, a izgleda ovako:

Kako u jednom koraku napraviti novu stranicu?

Pomoc savjetdana.png

Upiši naslov članka u donje okno
i klikni puce "Napravi stranicu"
Važno: koristi slova s kvačicama: ČčĆ掞ŠšĐđ;
izbjegavaj dvotočje (:) i kosu crtu (/) u naslovu članka!

Novu stranicu možeš napraviti i tako da u adresno okno svog mrežnog preglednika iza dijela adrese «http://www.knjiznicari.hr/UDK02/index.php/» dopišeš naslov stranice, i nakon toga klikneš tipku «enter» na svojoj tipkovnici.

Novi članak može se napraviti i upisivanjem naslova iza adrese http://www.knjiznicari.hr/UDK02/index.php/

U naslovu članka OBAVEZNO koristi hrvatske dijakritičke znakove. (Napomena: ako u adresnom oknu nakon toga budu prikazani neobični znakovi poput %_&$#, neka te to ne zbunjuje, ako se na vrhu članka, ispod kartice članak, nalazi ispravan naslov članka.)

Ako stranica s tim naslovom već postoji, otvorit će se postojeća stranica. Ako je već netko drugi napisao članak pod tim naslovom, možeš za svoj članak odabrati drugi naslov ili napraviti razdvojbenu stranicu, odnosno zamoliti nekog od iskusnijih suradnika da napravi razdvojbenu stranicu koja će upućivati posjetitelje na izbor jednog od više članaka istog naslova.

Gdje upisati tekst?

Kad klikneš na karticu «uredi», na vrhu okna za uređivanje nalazi se izbornik s ovim sličicama: Button bold.png, Button italic.png, Button link.png, Button extlink.png, Button headline.png, Button image.png, Button media.png, Button nowiki.png, Button sig.png, Button hr.png

Označivanjem dijela teksta i klikom ne jednu od sličica, možeš koristiti neki od nekoliko najčešćih postupaka u oblikovanju teksta, poput Button italic.png kosih ili Button bold.png podebljanih slova. Ako se još nisi susrela s wikijem na mreži, dovoljno je da samo utipkaš ili prekopiraš tekst.

Tvoje znanje i ideje najdragocjeniji su prinos projektu UDK 02! Ako pohraniš neoblikovani tekst, nemoj se iznenaditi ili razočarati ako netko od suradnika uskoro preoblikuje tvoj tekst. Zapravo, s obzirom na narav programa i zajedničku izgradnju ovog sjedišta, moraš biti spremna da svaki drugi suradnik može tvoj tekst popraviti ili izmijeniti. (Napomena: ali isto tako budi svjesna da ti sama te izmjene možeš poništiti, staviti napomenu neka se stranica ne mijenja ili zatražiti od suradnika s takvim ovlaštenjima neka onemoguće daljnje izmjene članka).

Više o oblikovanju teksta pročitaj ovdje i ovdje.


Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors