Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Nešto nije u redu?

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Tatjana Gromača, Nešto nije u redu?, Meandar, Zagreb, 2000.


Kada se jedna knjiga poezije, k tomu još i debitantska, rasproda u prva tri mjeseca i digne toliku prašinu, čini se da stvarno nešto nije u redu. Prašina se još uvijek nije slegla, jer je poezija Tatjane Gromače uspjela pronaći svoje čitače, a kritičarski hvalospjevi pljušte sa svih strana. Zašto je tomu tako?

Nesumnjiva je uloga medija koji su u posljednjih nekoliko mjeseci, čini mi se umjetno, isprovocirali sukob između mladih i starih te od pisaca mlađe generacije napravili prave zvijezde. Premda je i jedan pokojni član hrvatskog P.E.N.-a bio medijska zvijezda, svejedno to nije moglo nikoga natjerati da pročita Bespuća…, bar ne do kraja. Uz to, ti mladi medijski eksponirani pisci mahom su prozaici. Znači, razloge čitanosti ove zbirke pjesama treba tražiti u njoj samoj.

Poezija Tatjane Gromače uspjela je načiniti odmak od quorumaške poezije osamdesetih, koja je ipak računala na uzak krug jezično osviještenih konzumenata, odabirući jasnoću i jednostavnost izraza te naglašenu narativnost. Česte izmjene govornih situacija i perspektiva, odlazaka i dolazaka kao da prizivaju nekog trećeg. Čitatelja, vjerojatno.

Nadalje, ljepljenjem stvarnosnih sličica ova poezija precizno ocrtava prepoznate prostore ulice, dvorišta i podstanarskih sobičaka. To ju je učinilo izrazito socijalno osjetljivom pa stoga i emocionalno bliskom mladim osiromašenim intelektualcima, tj. potencijalnim čitateljima. Čitajući ovu zbirku ne možete se oteti dojmu kako su ove pjesme pisane s nevjerojatnom lakoćom, pa se zato i mogu tako čitati. Što nikako ne znači da time gube na težini i vjerodostojnosti. Naprotiv. --tihi 12:51, 30. studenog 2006. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors