Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Mrežna sjedišta

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži
Na ovoj stranici opiši s nekoliko riječi mrežne stranice zanimljive školskim knjižničarima. 
Na ovoj stranici nemoj opisivati mrežne stranice hrvatskih školskih knjižnica ili knjižničara, 
već umjesto toga o njima napravi poseban članak. 
Ako neku zanimljivu temu za školske knjižničare želiš opširnije prikazati, također napravi opširniji članak.

Sadržaj

Teacher Tube

Poput svog mrežnog brata You Tube, i ova je stranica specijalizirana za video-sadržaje, samo što bi se na ovom mrežnom sjedištu trebali naći isključivo filmići namijenjenu u edukativne svrhe. Radovi se mogu pregledavati po različitim kriterijima. Ovo je poruka iz Technology Fear Factor in Education - jednog od najbolje ocijenjenih radova: "Plašimo se pogrešnih stvari. Plašimo se novih tehnologija. Ali ne bismo se smjeli plašiti novih tehnologija, jer ako poučavamo i vjerujemo u moć obrazovanja, tehnologija je naš prijatelj. Neznanje je naš neprijatelj. Umjesto toga, trebalo bi nas biti strah što milijune učenika-neznalica prepuštamo morskim psima koji nasrću na njih na Internetu, učenici su poput sićušnih ribica u oceanu punom morskih pasa." --Josip65 12:13, 2. travnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

http://www.teachertube.com/

Hej Jude

Ovo je blog Judy O'Connell, dopredsjednice Međunarodne udruge školskog knjižničarstva i šefice za odnose s javnošću iste udruge. Na blogu ima mnogo stvari zanimljvim školskim knjižničarima, a kolegicu posebno zanima bavi li se netko od nas webom 2.0, pod čime podrazumijeva ponajprije blog, wiki ili neki drugi mrežni alat. --Josip65 12:13, 2. travnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

http://heyjude.wordpress.com

CARNetov školski portal

Portal namijenjen školama i svim sudionicima odgojno obrazovnog procesa. Izobilje zanimljvih i korisnih podataka i materijala. Na portalu predstavljen i naš projekt UDK02. --Ivana Vladilo 18:04, 15. travnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

CARNetov školski portal

Teacherlibrarianwiki

Ovo je ideja slična našoj, samo što smo mi mnogo aktivniji. U trenutku pisanja (7. svibnja 2007.) imaju tek 45 stranica. Ipak, neke su zanimljive. Sjedište je na engleskom jeziku. --Josip65 10:19, 7. svibnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

http://www.teacherlibrarianwiki.pbwiki.com/

Library Success

Oni kažu: "Ako si napravila nešto sjajno i uspješno u svojoj knjižnici, napiši o tome na ovom sjedištu, ili naznači poveznicu na vanjsko sjedište. Ako imaš materijala koji bi mogli biti od pomoći drugim knjižničarima, objavi ih na ovom sjedištu. Ako znaš za nekog sjajno knjižničara ili knjižnicu, slobodno napiši o tomu i stavi poveznicu. Zapravo, ako znaš za bilo što što bi moglo koristiti drugim knjižničarima (uključujući korisna mrežna sjedišta), ovo je pravo mjesto na kojem možeš o tome napisati." Oni se nadaju da će na tom mjestu knjižničari razmjenjivati ideje s drugim knjižničarima i naučiti kao ponoviti uspjeh u svojoj knjižnici. Zvuči poznato? Sjedište je na engleskom jeziku. U trenutku pisanja ima nominalno samo 143 objavljena članaka, ali mnoštvo poveznica na korisne sadržaje, više od 2000 suradnika i više od milijun pregledavanja sadržaja. --Josip65 10:19, 7. svibnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

http://www.libsuccess.org/

Library and Information Science Wiki, a free encyclopedia that anyone can edit

Ovo je, dakle, enciklopedija knjižničarstva. U trenutku pisanja imaju više od 1300 članaka, više od 400 suradnika, a polazna je stranica posjećena više od 65.000 puta. Enciklopedija je na engleskom jeziku. Na ovoj stranici su poveznice na knjižničarske projekte rađene u wikiju. --Josip65 10:19, 7. svibnja 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

http://liswiki.org

Arhiv digitalnih knjiga i časopisa

CARNet je pokrenuo digitalni arhiv knjiga i časopisa. Pregledavanje nije dostupno svima, već samo članovima odgojno-obrazovne i akademske zajednice. Potražite u svojoj školi "administratora imenika", predajte mu svoju adresu i JMBG te zatražite da vam dostavi korisničko ime i zaporku, s tim korisničkim imenom i zaporkom možete se prijaviti na mrežno sjedištte i čitati knjige i časoise.

Napomena: za razliku od mrežnog sjedišta www.skole.hr, na kojem koristite korisničko ime tipa "ime.prezime" za arhiv knjiga časopisa morate upotrijebiti korisničko ime tipa "ime.prezime@skole.hr", a zaporka ostaje ista.

Arhiv knjiga u javnom vlasništvu, u sklopu projekta WikiMedia, dostupan je na različitim svjetskim jezicima - pa i na hrvatskom, a za korištenje nije potrebno napraviti nikakve prethodne radnje.

Vanjske poveznice

http://e-knjiznica.carnet.hr/
http://en.wikibooks.org/wiki/Wikibooks_portal

Izvori o načinima citiranja

Na mrežnim stranicama Instituta Ruđera Boškovića, Zagreb, popis je svih mogućih različitih načina citiranja građe na različitim medijima.

Vanjska poveznica

http://knjiznica.irb.hr/hrv/vrz/citiranje.html

E-priručnik: Katalogizacija omeđene elektroničke građe

Tanja Buzina, viši knjižničar, Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb

KATALOGIZACIJA OMEĐENE ELEKTRONIČKE GRAĐE:diskete, CD ROM-ovi, internet

Vanjska poveznica

http://www.nsk.hr/e-izdanja/elektronicke.pdf

S.O.S. for Information Literacy

Nešto slično repozitoriju (možda na višoj razini), recenzirane pripreme i planovi informacijske pismenosti nastavnika i knjižničara.

Baza podataka nastavnih priprava, nastavnih ideja, video-uradaka, i drugih pomoćnih materijala za poučavanje od dječjeg vrtića do fakulteta. Nastavne priprave dostavljaju knjižničari i nastavnici. Mrežne stranice podupire Ministarstvo prosvjete SAD-a. Trenutačno je dostupno preko 400 gotovih priprava, a 100 ih čeka na stručnu provjeru. Imaju nastavne priprave od autora širom svijeta, a za kontakt se može obratiti na adresu mailto:mparnone@syr.edu - direktorici projekta. --Josip65 11:58, 21. svibnja 2007. (CEST)

Vanjska poveznica

http://www.informationliteracy.org

Digitalni arhiv Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Baza diplomskih radova s Odsjeka za informacijske znanosti, Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Vanjska poveznica

http://darhiv.ffzg.hr/view/type/final_paper.html

Školski projekt za poticanje čitanja

Ovo je detaljan primjer, sa svim elementima školskog projekta koji uključuje učenike, nastavnike, stručne suradnike, rukovodstvo škole i roditelje u projekt poticanja čitanja. Sjedište je na engleskom jeziku.

Vanjska poveznica

http://www.ed.gov/pubs/CompactforReading/

Hrvatski jezični portal

Hrvatski jezični portal (HJP) rezultat je zajedničkog projekta Novog Libera i Srca. Organiziran je oko rječničke baze Novog Libera. Većini riječi u bazi pridodani su izvedeni oblici, tj. gramatička razrada.

Srce je razvilo potrebnu programsku podršku, omogućilo uporabu rječničke baze putem Interneta te privremeno udomljuje Portal koji će na ovoj adresi biti dostupan hrvatskoj akademskoj zajednici do 01. 10. 2007.

Vanjska poveznica

hjp.srce.hr/index.php?show=main

School-libraries.net

Ovo sjedište zamišljeno je biti popisom mrežnih poveznica na mrežne stranice školskih knjižničara i za školske knjižničare, na način da se podatci o mrežnim sjedištima objedinjuju unutar pojedinih država, a unutar svake države postoje sljedeće skupine:

  • školske knjižnice
  • škole i školska područja
  • sjedišta koja se odnose na kurikulum
  • profesionalne udruge
  • osobne i druge stranice

Sjedište je na engleskom jeziku, prijavite svoje mrežne uradke! --Josip65 11:34, 8. srpnja 2007. (CEST)

Vanjska poveznica

www.school-libraries.net

Directory of Online Resources for Information Literacy

Rad na ovom mrežnom sjedištu započeo je Mark Dibble iz Luteranskog teksaškog sveučilišta, a htio je dati pregled pregled mrežnih izvora za informacijske stručnjake. Na žalost, sjedište nije nastavio održavati, ali i u ovom obliku moguće ne naći objedinjeno i pregledno mnoštvo korisnik poveznica na jednom mjestu. Sjedište je na engleskom jeziku. Josip65 13:19, 15. kolovoza 2007. (CEST)

Vanjska poveznica

bulldogs.tlu.edu/

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Sjajno mrežno sjedište s mnoštvom veoma zanimljivih informacija, posebice knjižničarima koji se aktivno služe internetom. Premda naslovna stranica ukazuje ne neažurnost u svim segmentima, sjajna stranica je zapravo dio "Virtualna referentna zbirka". Do tog dijela dolazi se klikom na sličicu tog naziva, što je prilično zbunjujuće, budući da su ostale poveznice jasno označene. Tko uspije preskočiti taj dio, očekuje ga zlatni rudnik informacija. Sjedište je na hrvatskom jeziku. --Josip65 20:35, 23. kolovoza 2007. (CEST)

Vanjske poveznice

www.hidd.hr www.hidd.hr/virref

Najljepše knjižnice svijeta

O ukusima se kao ne raspravlja i ne bi bile baš po mom ukusu, nekako su mi sve staromodne, nema moderne arhitekture, ali eto, čovjek se potrudio napraviti svoj izbor, pogledajte fotke, možda netko dobije ideju i za estetsko uređenje svoje knjižnice. Pronašla Mirjana Milinović, objavio --Josip65 10:12, 28. rujna 2007. (CEST)

Vanjska poveznica

www.curiousexpeditions.org/2007/09/a_librophiliacs_love_letter_1.html

Blog Knjižnice Instituta Ruđera Boškovića

Autori poručuju: Kroz Naš blog želimo obavještavati čitatelje o aktualnostima iz svijeta znanosti, bibliotekarstva, kulture, tehnologija i sl. Podijelit ćemo s vama ono što znamo, ono s čime se susrećemo i ono što ne znamo (a željeli bismo znati)! Trudit ćemo se biti neformalni i zanimljivi.
Ivana Vladilo 20:57, 16. listopada 2007. (CEST)

Vanjska poveznica

http://knjiznica.irb.hr/blog/


Logosquotes

Citati na različitim jezicima (i hrvatskom), pretraživi po autoru i ključnim riječima.

Vanjska poveznica

http://www.logosquotes.org/pls/vvolant/welcome?lang=en
objavila Ivana Vladilo

Portal – događanja u Hrvatskoj

Poštovani,
pokrenut je najveći portal o događanjima (kulturnim, sportskim, …) u cijeloj Hrvatskoj. Obzirom da nam je važno unaprijed saznati programe događanja u svim objektima diljem Lijepe naše, kako bismo pravovremeno obavijestili korisnike, ljubazno Vas molimo da nam šaljete obavijesti o događanjima u Vašem objektu ili unutar Vaše udruge (organizacije, festivala…) poštom, e-mail-om ili fax-om, ovisno o Vašim mogućnostima, na niže navedene kontakte. Isto tako, predlažemo da provjerite ispravnost podataka upisanih uz Vaš objekt na web adresi dogadjanja.hr te nam eventualne izmjene ili nadopune javite kako bismo Vas mogli što kvalitetnije prezentirati svim korisnicima spomenutog portala.
Solon It d.o.o.
Sitnice 3
10 040 Zagreb
Tel. 01/5390 915 ili 916
Fax. 01/5390 917
info@dogadjanja.hr
Ukoliko se želite oglašavati na našem portalu, molimo Vas da pogledate uvjete oglašavanja – cjenik, pod rubrikom marketing na web adresi www.dogadjanja.hr
Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne upite, informacije ili nešto treće!
Veselimo se budućoj suradnji te se unaprijed zahvaljujemo!

Vanjska poveznica

Događanja u Hrvatskoj

proslijedila Ivana Vladilo 12:46, 17. studenog 2007. (CET)

Nementorirani E-learning tečaj KAKO PROVODITI ŠKOLSKE PROJEKTE - Saida Deljac

"Naši će učenici uskoro postati članovi radnog okruženja u kojem će se sve više primjenjivati projektni način rada. Stoga ih je korisno još u školi podučiti metodologiji koja uključuje rad na projektima. Učenici će tako moći kroz praktičan rad u školskim projektima steći osnovna znanja o projektnom načinu rada koja će moći primjenjivati u okviru svojih budućih zanimanja.

Da bismo što bolje razumjeli koncept učenja kroz primjenu projektnog i timskog rada među učenicima, u prvom poglavlju tečaja upoznat ćemo se s općim pojmovima, elementima i pravilima koja se primjenjuju u radu s projektima. U drugom poglavlju tečaja detaljnije ćemo opisati elemente metodologije učenja koja koristi projektni i timski način rada s učenicima. Kroz različite primjere i predloške, upoznat ćemo se s načinima i mogućnostima njezinog provođenja među učenicima u osnovnim i srednjim školama, a na kraju ćemo riješiti kviz znanja kako bismo ponovili i provjerili naučeno.

Želim da vam učenje kroz ovaj tečaj bude zabavno i da steknete znanja koja će vam pomoći u vašem budućem radu."

Autorica: Saida Deljac

Vanjska poveznica

Kako provoditi školske projekte
objavila Ivana Vladilo

Seminarski rad.com

Ova stranica zamišljena je kao podrška svima koji pišu seminarske radove. Na njemu možete naći primjere gotovih radova, savjete i korisne linkove. Cilj nam je da potaknemo autore na kvalitetniji rad pružajući im neophodne informacije, objašnjenje je autora mrežnog sjedišta koje prati novosti iz studentskog života u Bosni, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Zanimljivo je da tu možete naći cjelovite tekstove diplomskih radova iz knjižničarstva koji preko Digitalnog arhiva knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu nisu javno dostupni, uz uvjet razmjene - želiš li čitati, moraš ponuditi nešto svoje.

Vanjska poveznica

Seminarski rad.com
objavila Ivana Vladilo 08:32, 8. siječnja 2008. (CET)

Udruga za promicanje interneta u obrazovanju "Spužva"

"Udruga za promicanje interneta u obrazovanju “Spužva” je nakon dugotrajnih priprema 26. listopada 2007. godine započela sa svojim radom. Osnovne ideje Udruge jesu pomaganje našim građanima u cjeloživotnom učenju kroz razne programe na internetu, tiskanim publikacijama, tribinama te radionicama na lokalnoj i državnoj razini. Naša e-škola trenutačno je u probnom razdoblju, ali već radimo na kolegijima Povijest 8, Glazbena kultura 8, Zavičajna povijest Međimurja i Holokaust. Većina osnivača djelatnici su Osnovne škole Šenkovec, a treba spomenuti i svesrdnu podršku kolega iz Zagreba, Virovitice, Lekenika i Vinkovaca."
"Cilj Udruge je poticanje povezivanja i suradnje između nastavnika, te primjena internetskih tehnologija u obrazovanju."

Vanjska poveznica

E-škola dostupna svima "Spužva"
objavila Ivana Vladilo 08:52, 8. siječnja 2008. (CET)

PUP - priručnik za učenje i poučavanje

S ciljem pomoći nastavnicima i učenicima, PUP je zapravo prijevod Officeovog besplatnog dodatka Learning Essentials. Sadrži predloške dokumenata za pripremu nastave, alate i predloške za pripremu, izvedbu i vrednovanje projektnog rada, upućuje na napredne tehnike, nudi pomoć za ispunjavanje predložaka te različite vodiče.

Vanjska poveznica

http://www.pup.skole.hr
Ivana Vladilo 07:23, 1. ožujka 2008. (CET)

Vidipedija - slobodna tehno enciklopedija

Nastaje po principu Wikipedije, obrađuje teme vezane uz informatiku i njezinu primjenu.

Vanjska poveznica

http://www.vidipedija.com
objavila Ivana Vladilo 07:36, 1. ožujka 2008. (CET)


EUdict Europski rječnik

Izvrstan hrvatski projekt koji nudi prevođenje s i na jezike zemalja članica EU i onih koje će to tek postati. Naročito je praktična integracija u internetski preglednik i trenutna dostupnost sa svake stranice. Prevodi s i na hrvatski jezik. Najtoplija preporuka!

Vanjska poveznica

http://www.eudict.com/indexHr.php
Ivana Vladilo 09:36, 8. ožujka 2008. (CET)


ZBIRKA KNJIŽEVNIH DJELA NA HRVATSKOME JEZIKU

Na sjedištu Omega - sustav učenja na daljinu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, osim knjižnica FFZg, fakultetskog weba i drugih sadržaja, postoji i zbirka književnih djela u e-obliku na hrvatskom jeziku, pretežno lektirnih naslova.
Ivana Vladilo 18:27, 12. ožujka 2008. (CET)

Vanjska poveznica

http://omega.ffzg.hr/mod/resource/view.php?id=10

Ensil - European Network for School Libraries and Information Literacy

Web sjedište Europske mreže školskih knjižnica i informacijske pismenosti. Prisutna je i Hrvatska s koje vodi poveznica na web stranice HUŠK-a. HUŠK je član Ensil-a.

Vanjska poveznica

http://vvbad.typepad.com/ensil/
Ivana Vladilo 19:12, 12. ožujka 2008. (CET)

BESPLATNE BAZE

Opis

Besplatan pristup bazama koje pokrivaju područja knjižničarstva, katalogizacije, klasifikacije, bibliometrije, online pretraživanja i informacijskog menadžmenta.

LISTA (Library, Information Science & Technology)

Vanjska poveznica

http://www.libraryresearch.com/

Teacher Reference Center (TRC)

Vanjska poveznica

http://www.teacherreference.com/

GreenFILE

Vanjska poveznica

http://www.greeninfoonline.com/
Ana Sudarević


KALENDAR DOGAĐANJA

Opis
Popis stručnih skupova vezanih uz čitanje i pismenost u Hrvatskoj i svijetu. Također, na ovoj se se stranici nalaze i mjesečni kalendari događanja koje za svaki mjesec priprema Hrvatsko čitateljsko društvo.

Vanjska poveznica

http://www.hcd.hr/?sel=59
Ana Sudarević


INFORMACIJSKA PISMENOST

Opis
Vrlo dobra stranica o informacijskoj pismenosti. Sadrži definiciju ove vrste pismenosti, savjete, primjere problema i njihovih rješenja, poveznice...

Vanjska poveznica

http://h226.lskysd.ca/pd/home
Ana Sudarević


ŠTO JESTI (A ŠTO NE) DOK ČITAMO?!

Opis
Simpatičan popis hrane koja je prikladna za jelo dok čitamo i popis onoga što je "nezgodno". Kriterij je, uglavnom, koliko je ruku potrebno, mrvi li se hrana te koliko smo glasni dok jedemo :) Popis se može dopunjavati!

Vanjska poveznica

http://www.thekitchn.com/thekitchn/inspiration/the-best-and-worst-foods-to-eat-while-reading-044531
Ana Sudarević


BOOLIFY: Boolovi operatori (na drugačiji način)

Opis
Zanimljiv pretraživač koji koristi vizualnu metodu pri upotrebi Boolovih operatora. Vrlo korisno za demonstraciju učenicima.

Vanjska poveznica

http://www.boolify.org/
Ana Sudarević


ODLIS — Online Dictionary for Library and Information Science

ODLIS is designed as a hypertext reference resource for library and information science professionals, university students and faculty, and users of all types of libraries.

Vanjska poveznica

http://lu.com/odlis/about.cfm
Ivana Vladilo 17:57, 16. prosinca 2008. (CET)

Suradnici u učenju

Zajednica nastavnika i suradnika, bavi se organiziranjem tjednih online predavanja (webinari) iz svih predmetnih područja s različitim temama s ciljem poticanja korištenja tehnologije u nastavi. Želja im je potaknuti i motivirati velik broj nastavnika na suradnju, razmjeni ideja kao i aktivnim sudjelovanju na webinarima kroz predavanja, rasprave i komentare.

Vanjska poveznica

http://pil2.mscommunity.net/
Ivana Vladilo 23:27, 7. siječnja 2009. (CET)

Digitalne-knjige.com

Virtualna knjižnica s većim brojem (u početnoj je fazi) digitalnih i digitaliziranih knjiga s pretenzijom čuvanja hrvatske kulturne baštine. Nama zanimljivo, ima i lektirnih naslova.

Vanjska poveznica

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php
Ivana Vladilo 13:28, 22. siječnja 2009. (CET)

Portal za knjižničare i knjigoljupce

Raznovrsne informacije iz svih vrsta knjižnica i još mnogo toga.

Vanjska poveznica

http://www.knjiznice.info/
Ivana Vladilo 18:55, 29. rujna 2009. (CEST)

Besplatne on-line slikovnice

Dvije slikovnice koje obrađuju temu čitanja i knjižnice. Autorice Anna McQuinn i Rosalind Beardshaw. Obje su na engleskom jeziku. Izdavač: Alanna Books

Vanjska poveznica

Lulu Loves Stories Lulu http://www.alannabooks.com/lulu_stories/lulu_stories.html
Loves the Library http://www.alannabooks.com/lulu/index.html

Ana Sudarević


Open Library

Open Library is an open, editable library catalog, building towards a web page for every book ever published.
Just like Wikipedia, you can contribute new information or corrections to the catalog. You can browse by subject, author or lists members have created. If you love books, why not help build a library?

Vanjska poveznica

Open Library

Ivana Vladilo 22:28, 16. srpnja 2011. (CEST)


Jezični priručnik poslovne komunikacije

Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska dio je trogodišnjeg projekta, ima 272 stranice i sastoji se od dvaju dijelova: klasičnoga priručnika u kojemu se daju osnovna pravila hrvatskoga standardnog jezika i pravila primjerene poslovne komunikacije te rječnika u kojemu se abecednim redom nude rješenja za strane i domaće riječi, izraze i pojmove s kojima se zaposlenici Coca-Cole HBC Hrvatska i mnogih drugih tvrtka susreću u svakodnevnome radu. Nastao je na temelju zbirke tekstova lektoriranih tijekom protekle tri godine, a koja uključuje tekstove namijenjene unutrašnjoj i vanjskoj komunikaciji koja se u tome razdoblju odvijala unutar Coca-Cole HBC Hrvatska.

Vanjska poveznica

Priručnik

Ivana Vladilo 15:23, 3. prosinca 2011. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors