Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Knjižničar knjižničaru ili da solo-knjižničar ne bude sam - mogući oblici strukovne komunikacije

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

17. siječnja 2007. bila sam u Zadru. Pozvana kao gost-predavač na zadarsko sveučilište, studentima druge godine knjižničarstva trebala sam približiti sve aspekte rada u školskoj knjižnici. To izlaganje, koje nije predmetom ovoga članka, komponirala sam tako da obuhvatim sve specifičnosti školskoga knjižničarstva.

Istoga dana, u Gradskoj knjižnici, u organizaciji matične službe i uz sudjelovanje županijskih stručnih vijeća, održala sam izlaganje o strukovnoj komunikaciji.


OPL, solo-knjižničar

Školski je knjižničar tipičan solo-knjižničar. No, činjenica da smo tijekom radnog dana u svojim profesionalnim zadacima sami ne znači da pomoć i podršku struke ne možemo imati u svakom trenutku. Cijeli je rad nastao kao još jedan u nizu poticaja međusobne strukovne komunikacije, čije se odbijanje, u današnjem trenutku, teško može opravdati.

Kroz primjere, pokušala sam približiti kolegama različite oblike mrežnih komunikacijskih mjesta: diskusijsku grupu, forum, blog u njegovoj specifičnoj interaktivnosti, portale koji nas zovu na suradnju i predstavljanje naših knjižnica i aktivnosti, do repozitorija na kojem se upravo nalazimo. Kroz pregledavanje i praktični rad na repozitoriju, razriješili smo mnoge nedoumice, odagnali nesigurnost i, vjerujem, ohrabrili buduće korisnike.

P.S.

Zadarske morske orgulje, u teškoj bonaci, odbile su komunicirati sa mnom...da nema interneta ne bih ni znala kako zvuče...
Zadarske orgulje.jpg

Datoteka za preuzimanje: Datoteka:Knjižničar knjižničaru ili da solo-knjižničar ne bude sam- mogući oblici strukovne komunikacije.ppt

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors