Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Federico Andahazi, ANATOM - Tihomir Dunđerović

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Federico Andahazi, ANATOM, sa španjolskog prevela Tanja Tarbuk, V.B.Z., Zagreb, 1999.


Kao što su Indijanci znali da imaju svoj kontinent, tako su vjerojatno i žene znale da imaju klitoris, ali im je trebao Colombo da im to kaže. Indijanci su imali Kristofora, a žene Matea Realda (ili Matea Renalda Colona, prema hispaniziranom naputku). Dakako, riječ je o otkrićima i otkrivačima. Čuveni renesansni liječnik i anatom M.R.C. i njegova Amerika središnje su točke ovoga odličnog romana. Činjenica da je veličina njegove Amerike mjerljiva u milimetrima ništa ne umanjuje značaj i radosti toga otkrića. Vjerojatno zbog tih milimetara i danas ima muškaraca, a i ponekih žena, kojima je ova mala Amerika još uvijek mitski i potpuno neistražen kontinent.

Zbog neuzvraćene ljubavi prema venecijanskoj prostitutki Moni Sofiji (vidi katalog venecijanskih prostitutki: Di tutte le puttane del bordello con il lor prezzo), anatom kreće u potragu za ljubavnim napitkom koji bi trebao biti ključ tajnovite ženske prirode. I baš kao što je njegov imenjak umjesto u Indiju došao u Ameriku, tako je i Mateo umjesto Monu Sofiju osvojio Ines de Torremolinos, kastiljansku gospođu asketskih sklonosti. Zahvaljujući njenoj tajanstvenoj bolesti, za koju će se ispostaviti da je bila klasičan oblik apstinencijske krize tj. prenadraženosti, ovaj je nesretni kartograf ženskoga tijela nesigurnom rukom ucrtao novi kontinent. Ženski penis, kako je u prvi mah mislio, nakon nadahnutih i dražesnih opi(pa)ta imenovao je kao Amor Veneris, vel Dulcedo Apeleteur (Ljubav ili Spolni užitak). To je bio traženi instrument koji je u znalačkim rukama mogao odsvirati najtankoćutnije melodije ženskoga srca, pa i neosvojivog srca Mone Sofije. Normalno, vremena su gadna, stvari osjetljive pa se tu morala uplesti Inkvizicija, jer poznato je da nema dobrog seksa bez španjolske čizme. Matea Colona moglo je spasiti samo čudo.

Čudo se dogodilo, zbog narušenog zdravlja pape Pavla III. kojemu su hitno trebale usluge cijenjenoga liječnika, Mateo Colon uspio je izbjeći lomači, ali je njegovo djelo De re anatomica zabranjeno i uvedeno u Indices librorum prohibitorum na sveopće nezadovoljstvo napredne omladine. I tako, kada se činilo da je anatom blizu svoga cilja papa umire, Ines razočarana u ljubav vještim pokretom noža amputira svoj kontinent užitka i preuzima posao Moni Sofiji, a ona pak umire uslijed profesionalnih bolesti. Konačno je gavran Leonardino jeo iz ruku svoga gospodara, ali on više nije imao oči da to vidi.

Na kraju, moram li uopće naglasiti da ovaj iznimno dobar roman o ljubavi i drugim nečistim silama morate obvezno pročitati ? I to više puta.

--tihi 13:36, 20. listopada 2006. (CEST)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors