Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Dvorac u Romagni - Tihomir Dunđerović

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Igor Štiks, Dvorac u Romagni, Durieux, Zagreb, 2000.


Igor Štiks se hrvatskoj književnoj sceni nametnuo svojim brižnim i inteligentnim kritičarskim napisima o mladoj hrvatskoj prozi te izborom fantastičnih priča Gorana Tribusona Osmi okular i antologijom nove hrvatske proze 22 u hladu (zajedno s Daliborom Šimpragom). Stoga, već na samom početku moram reći kako sam od njegovog proznog prvijenca Dvorac u Romagni očekivao puno, puno više.

Poveznica je romana mladić iz Bosne koji na izletu u renesansni dvorac u Italiji, ratne 1995. godine, biva uhvaćen u pripovjedačku mrežu redovnika podrijetlom s otoka Raba. Redovnik mu priča dvije isprepletene i slične životne priče o ljubavi i politici. Svoju vlastitu, o zbivanjima na otoku Rabu nakon Drugog svjetskog rata i Rezolucije Inforbiroa, te onu renesansnog pjesnika Enza Streccija koji je svoje posljednje dane proveo u tom dvorcu.

Od početne dvije, odnosno tri potencijalno snažne životne priče (računamo li i onu mladićevu tek dotaknutu) koje su oslabljene daljnim razvojem romana, na kraju imamo prilično mlak i indiferentan romančić. Čini mi se kako su osnovni problem brojni signali u tekstu koji nam već u prvoj trećini romana prilično jasno ukazuju na njegov kraj.

Pored toga, ovaj roman ne donosi ništa novoga, kako u ideji, tako i u realizaciji. Naprotiv, na trenutke se čini i pomalo staromodnim pa bi ga komotno mogli pripisati nekom klasiku s ekrana. Zato nakon čitanja pomislite kako hrvatska književnost ne bi ništa izgubila da ova knjiga nije niti napisana, baš kao što ni vi ne bi ništa propustili da je niste pročitali.

--tihi 12:46, 30. studenog 2006. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors