Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Školska knjižnica u procijepu između zakona, pravilnika i stvarnosti

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Organizatori su nas iznenadili i promidžbenim materijalom!

Letak1.jpg
Letak2.jpg

Datoteka:Školski knjižničari avangarda ili marginalci društva znanja.doc

Datoteka:Pismo MZOS(2).pdf

Datoteka:Zapisnik Bjelovar.pdf

Datoteka:Evaluacijski listić- prosjek.pdf

Datoteka:Zaključci Bjelovar.pdf

Glas Slavonije

Sanja Galic u Glasu Slavonije.jpg
Bookmarker.jpg

Školske novine.jpg

Odgovor MZOŠ-a.jpg

Zaključci

Ono u čemu smo se svi složili i što možemo definirati kao zaključke bjelovarskog skupa, jest sljedeće:

  1. Zahtijevamo da se namjenska sredstva za nabavu knjižnične građe vrate na stanje iz 2007.g. i po mogućnosti godišnje povećavaju za 10%.
  2. Lokalnu samoupravu treba obvezati da participira u financiranju školskih knjižnica.
  3. Stručni ispit za knjižničare uvesti jedinstven, tj. jedno ispitno povjerenstvo u kojemu bi podjednako bile zastupljene i struka (knjižničarstvo), ali i metodički dio za školske knjižničare. Povjerenstvo za polaganje stručnog ispita stručnog suradnika knjižničara (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa) priznaje pristupniku koji je položio stručni ispit za diplomiranoga knjižničara sve položene dijelove ispita (pisani rad, Ustav RH). Predlažemo jednak postupak i kad pristupnik na stručnom ispitu za diplomiranog knjižničara Ministarstva kulture već ima položen stručni ispit za stručnoga suradnika knjižničara, tj. da ne mora pisati klauzuru.
  4. Iz Zakona o knjižnicama ukloniti sve nejasnoće glede zapošljavanja knjižničara: na mjesto diplomiranog knjižničara može doći osoba koja je završila redoviti ili izvanredni studij knjižničarstva, odnosno informacijskih znanosti i tako spriječiti da naše poslove obavljaju nestručne osobe, tj. ukloniti mogućnost zapošljavanja uz naknadno stjecanje stručne spreme dipl. knjižničara.
  5. Donijeti jedinstven pravilnik da u školskoj knjižnici radi knjižničar-stručni suradnik i suradnik u nastavi 30 sati odgojno-obrazovnog rada i da je dnevno školska knjižnica otvorena učenicima i učiteljima 6 sati po 60 minuta. Preostala dva sata knjižničar može, ali i ne mora biti u školi (knjižnici) kao i ostali nastavnici koji se mogu, ali i ne moraju pripremati u školi. Uostalom, knjižničar ima i još niz obveza stručnog usavršavanja, kulturnu i javnu djelatnost, suradnju s mjesnom knjižnicom, Matičnom službom...
  6. Školske knjižničare ili predstavnike Hrvatske udruge školskih knjižničara treba pozivati da sudjeluju uvijek kad se raspravlja ili odlučuje o zakonima ili propisima koji se tiču i školskoga knjižničarstva. Pritom nije pravedno dopustiti nadglasavanje nego konačne prijedloge treba donositi usuglašavanjem jer se radi o vrlo brojnoj strukovnoj zajednici i specifičnostima radnoga mjesta koje jedini dobro poznaju.

Fotografije

Bjelovar1.jpg
Bjelovar2.jpg
Bjelovar3.jpg
Bjelovar4.jpg
Bjelovar5.jpg
Bjelovar6.jpg
Bjelovar7.jpg
Bjelovar8.jpg
Bjelovar9.jpg
Bjelovar10.jpg
Bjelovar11.jpg
Bjelovar12.jpg
Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors