Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK 02

Izvor: UDK02
Inačica od 12:31, 16. listopada 2006. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

Dobrodošli na stranice projekta UDK02 - repozitorij radova školskog knjižničarstva!


Pridružite nam se u izgradnji repozitorija svojim prilozima!!! Trenutačno je objavljeno 1.006 članaka.


Kako u jednom koraku objaviti članak?

Upiši naslov članka u polje i klikni puce "Napravi stranicu"
Važno: koristi slova s kvačicama: ČčĆ掞ŠšĐđ i nemoj koristiti dvotočje (:) u naslovu članka!

Napomena: u adresnoj liniji pojavit će se čudni znakovi %$# i sl, ali važno je ono što će pisati na samomo vrhu, primjerice, ako u okno unesete naslov "Međunarodni dan školskih knjižničara", na vhru će biti "Uređujete Međunarodni dan šklskih knjižničara", a u adresnom oknu mrežnog preglednika "...index.php?action=edit&preload=&editintro=&title=Me%C4%91unarodni+dan+%C5%A1kolskih +knji%C5%BEni%C4%8Dara&create=Stvori+%C4%8Dlanak"

Kako u 3 koraka objaviti članak?!

  1. Na nekoj stranici, najbolje na svojoj, upiši željeni naslov između dvostrukih uglatih zagrada, primjerice [[Željeni naslov]] i pohrani stranicu. Pohranjivanjem stranice na tvojoj stranici pojavila se poveznica označena crvenom bojom.
  2. Klikni na tu poveznicu i otvorit će se stranica koju odmah možeš uređivati.
  3. Pohrani stranicu

Kako u 4 koraka objaviti članak?! Još jedan način

  1. Preko teksta Glavna_stranica (gore, u adresnom oknu svog mrežnog preglednika) upiši naslov svog članka uz obvezatno korištenje kvačica (hrvatskih dijakritičkih znakova) čćđšž (ali ostavi sve ono što piše lijevo od toga: 'http://public.carnet.hr/knjiznicari/UDK02/index.php/') i zatim pritisni tipku "Enter" na svojoj tipkovnici. Primjerice, ako hoćeš napisati članak Knjižničari dobili repozitorij na dan učitelja izbriši iz adresnog okna riječ Glavna_stranica i umjesto toga upiši naslov članka. Dakle, umjesto http://public.carnet.hr/knjiznicari/UDK02/index.php/Glavna_stranica upiši http://public.carnet.hr/knjiznicari/UDK02/index.php/Knjižničari dobili repozitorij na dan učitelja Ne moraš utipkavati podcrtu, program će ju automatski dodati, naslove upisuj s razmakom.
  2. Klikni na karticu "uredi", treća gore lijevo, otvara se novo sučelje s poljem za unos teksta.
  3. Upiši tekst ili ga prekopiraj sa svog računala tehnikom copy i paste ili ctrl+a, ctrl+c i ctrl+v
  4. Pritisni na tipku "sačuvaj stranicu" na dnu stranice

p.s. jako je dobro još dodati predmetnicu

  1. Članku dodaj predmetnicu. Ako to ne učiniš, članak će biti izgubljen u bespućima knjižničarskih priloga i radova u ovom repozitoriju, bit će naveden samo u abecednom popisu, a ne će biti objedinjen sa svim člancima na koje upućuje ista predmetnica. Kako dodati predmetnicu? Najbolje na kraju članka (ali može i na početku) upiši [[Predmetnica:nazivpredmetnice]], dakako, umjesto riječi nazivpredmetnice upiši predmetnicu za svoj članak. Može i više njih, najbolje ih odvoji okomitom crtom, primjerice [[Predmetnica: Upute | Pomoć]] Lijevu uglatu zagradu dobiješ tipkama alt+f [, desnu uglatu zagradu tipkama altg ], a okomitu crtu tipkama alt+w |
Kako uređivati stranicu?
O predmetnicama malo opširnije
Što se sve objavljuje?

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors