Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK02:Dogovaraonica

Izvor: UDK02
Inačica od 08:45, 25. listopada 2015. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

KITlib 4

Poštovane kolegice i kolege,

radi li i je radio netko od vas u programu KITlib 4? Nova sam knjižničarka u OŠ Kneževi Vinogradi, a promjene u programu se nisu događale dugi niz godina, prošla knjižničarka se nije koristila programom, uvedena je samo inventarna knjiga. Trebala bi mi pomoć oko evidencije posudbi i učlanjenja u programu. Hvala!

Srdačan pozdrav, --Ivana Nogalo 10:18, 23. listopada 2015. (CEST)

Draga Ivana, svakako se obratite za pomoć voditeljici matične službe Vaše županije. Ako ništa drugo, ona bi morala imati popis svih knjižnica s evidencijom kojim se programom za knjižnično poslovanje knjižnice služe. Također bi morala imati uvid i u sve knjižnice drugih županija pa bi Vas mogla uputiti na kolege koji se služe tim programom. Sretno! --Josip65 09:45, 25. listopada 2015. (CET)

Nabavka računalnog programa METELwin

Poštovane kolegice i kolege,

u ime svoje škole - Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split, kontaktirala sam firmu koja prodaje program za knjižnično poslovanje METELwin. Cijena programa je 3000kn +PDV, no ukoliko je zainteresirano 3-5 knjižnica odobravaju popust od 10 %, a za više od 5 knjižnica popust je 20%. Svi zainteresirani mogu mi se javiti na mail: domagojapavic@yahoo.com kako bi ostvarili grupni popust.


Lijep pozdrav

--Domagoja Pavić 15:04, 20. rujna 2011.Nabavka računalnog programa za knjižnice

Poštovane kolegice i kolege,

akcija nabavke računalnog programa za knjižnice po jako povoljnim uvjetima završava krajem ovog mjeseca. Do sada se javio neočekivano veliki broj škola i akcija je već sada u potpunosti uspjela. Ušteda nabavke programa je oko 33%. Zainteresirane škole mi se mogu javiti do kraja mjeseca. Ujedno zahvaljujem svim školama koje su se uključile u ovu akciju.

Pozdrav --Ibrahim Smlatić 09:27, 21. siječnja 2010. (CET)Poziv za nabavku računalnog programa za knjižnice

Poštovane kolegice i kolege,

odlučimo se konačno za program za knjižnice.

Budući da nam više instance "ne smiju" predložiti odgovarajući program za knjižnice, smatram da nama knjižničarima nitko ne može zabraniti da se sami odlučimo za odgovarajući program i udružimo u svrhu jeftinije nabavke programa. Upravo s tim ciljem sam se informirao s mnogim kolegama širom Hrvatske, koji već imaju određene programe, o njihovim iskustvima te manama i prednostima programa koji su na hrvatskom tržištu. Na temelju tih razgovora te uvida u mnoge programe, tražio sam i odgovarajuće ponude, te polazeći od toga da program mora biti zastupljen u većini škola u Hrvatskoj, da je osigurana podrška kako danas tako i u budućnosti, a ne da razvoj programa ovisi o jednoj ili dvije osobe, te mogućnosti konvertiranja postojećih baza podataka kao i podataka u slučaju da se ministarstvo odluči za jedinstven program, o čemu se govori veći dugi, dugi, niz godina, da je moguće online preuzimanje zapisa, bez neke velike stručnosti naših kolega kako po pitanju naše struke tako i po pitanju informatičkih vještina, moja škola (Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira) se odlučila nabaviti profesionalni program za knjižnično poslovanje. Ovim putem želimo nabaviti vrhunski program po povoljnijoj cijeni (preduvjet je da bude zainteresirano više škola) te takoreći omogućiti školama da "uskoče u vlak" koji nam donosi program po jako niskoj cijeni, a ne kao dosad pojedinačno po višoj cijeni.

Molio bih škole zainteresirane za kupovinu programa da mi se jave radi razmjene iskustava i pribavljanju informacija o raznim programima, kako bih već ovih dana krenuo u realizaciju nabavke po najpovoljnijoj cijeni te kako bih s proizvođačem mogao dogovoriti sve ostale potrebne detalje. U slučaju da imate bilo kakvih pitanja (npr. više škola koriste jednu knjižnicu ili slično), molim da mi se javite, jer su svi ti problemi rješivi i naći ćemo najbolje rješenje za vas. Naravno, sve zainteresirane škole kupuju program pod jednakim uvjetima, nema provizije niti bilo kakvih drugih prednosti za bilo koju školu, pa tako ni za moju.


Pozdrav
--Ibrahim Smlatić 08:56, 9. prosinca 2009. (CET)

Pa za koji ste se odlučili? Ivana Vladilo 11:05, 9. prosinca 2009. (CET)
Ne znam mogu li ja reklamirati ovdje program za koji smo se odlučili od 2, po našem mišljenju, najbolja programa, pa zbog toga očekujem emailove na koje ću odgovoriti i poslati već pribavljene ponude. U svakom slučaju radi se o programu koji već koristi preko 400 škola u Hrvatskoj. --Ibrahim Smlatić 11:59, 9. prosinca 2009. (CET)

Pa, nije reklama ako napišete što kupujete...tim više ako već 400 škola koristi...je li to Metel? --Milena 18:19, 9. prosinca 2009. (CET)

Imate pravo kolegice, prvo, da, to je METELWIN, drugo, nisam htio reklamirati program ukoliko bi to smetalo kolegama ili možda administratorima ovog portala, ali vidim da je interes velik. Treće, nastavljam reklamirati, program za 1 školu je 3.000 kn + PDV, za 10 škola 2.000 kn + PDV po školi, a o programu vjerujem da svi već sve znaju.

Znači, za sada je 5 škola sigurnih za kupovinu, oko 5 još uvijek razmišlja, pa molim škole zainteresirane za kupovinu baš ovog programa da mi se jave, kako bismo zajedno jeftinije nabavili program. --Ibrahim Smlatić 08:25, 10. prosinca 2009. (CET)

Ispravka, u međuvremenu se javila i 6. škola. Idemo dalje, još barem 4. škole i program je tu. Što čekamo!!!

--Ibrahim Smlatić 14:45, 10. prosinca 2009. (CET)

Ispravka ispravke, 7 škola se prijavilo, još malo pa nestalo, navalite!!

--Ibrahim Smlatić 08:33, 12. prosinca 2009. (CET)

Ispravka ispravljene ispravke, 8 škola se prijavilo za nabavku programa za knjižnice. Program su nam već odobrili po najpoboljnijoj cijeni, pa ipak, ako ima još zainteresiranih škola, neka mi se jave i iskoriste akciju.

--Ibrahim Smlatić 14:41, 14. prosinca 2009. (CET)

Zadnja ispravka: Uspjeli smo pronaći 15-tak škola, ali 10-tak licenci (jer negdje više škola koriste jednu knjižnicu). Zbog velikog interesa akcija traje i dalje, odn. 15-tak škola je kupilo program po povoljnoj cijeni, ali zainteresirani se još uvijek mogu javiti. Daljnja realizacija ipak nakon praznika, jer tvrtka ide na godišnji odmor.

Zahvaljujem svim sudionicima ove akcije i ujedno svim kolegicama i kolegama čestit Božić i sretna Nova godina!!
--Ibrahim Smlatić 08:31, 18. prosinca 2009. (CET)

Poštovanim urednicima UDK 02

Pozdravljam napore koje činite kako bi stranica bila ažurirana, korisna i zaista je velika pomoć svima.
Međutim, popis školskih knjižnica po županijama nije dobar. Ono što je objavljeno zapravo je popis matičnih i područnih škola. No, u područnim školama uglavnom nema školskih knjižnica, samo manje ili veće zbirke knjiga , područne škole nemaju poseban prostor za školsku knjižnicu, nemaju knjižničara, a većina ih ima i vrlo mali broj učenika, tako da ni u budućnosti ne možemo očekivati da će u njima postojati školske knjižnice.
Molim vas stoga da ovom popisu osnovnih i područnih škola dodate poseban popis školskih knjižnica odnosno škola koje imaju školsku knjižnicu, kako ne biste posjetiteljima web stranice prezentirali netočne podatke. Želim vam i nadalje uspjeha u radu.
Vesna Mihanović, voditeljica županijske matične službe Splitsko-dalmatinske županije --Ibrahim Smlatić 10:25, 6. prosinca 2009. (CET)

Prihvaćam primjedbu, no ideja je i bila pokazati i one škole koje nemaju školsku knjižnicu na način da se u predložak jednostavno upiše - Škola nema školsku knjižnicu (ali ima zbirku knjiga, ili, povremeno dolazi knjižničar iz matične škole i sl.). Bio bi to način prikupljanja točnih podataka i o tome koliko škola NEMA školsku knjižnicu. Vjerujem da time ne prezentiramo netočne podatke. Ivana Vladilo 12:09, 6. prosinca 2009. (CET)
Primjedba je korisna i na mjestu - nismo dovoljno jasno istaklnuli namjeru i razlog stvaranja ovakvog popisa školskih knjižnica. Zahvaljujem se. U zakonima u školstvu stajala je samo odredba "škola ima knjižnicu" - nije se posebno razlikovala matična od područne škole. Područne škole su u mnogočemu "siva zona", nigdje nije decidirano propisano kako bi trebale izgledati školske knjižnice područnih škola. Najlošije je rješenje u kojem se navodi da "učenici područne škole koriste usluge školske knjižnice matične škole" zato jer bi učenicima trebala školske knjižnica biti na raspolaganju svakog dana. Ako se mogu koristiti školskom knjižnicom matične škole, onda se postavlja pitanje zašto ne idu svaki dan i u matičnu školu? Dakle, ovo je popis svih onih školskih knjižnica koje bi trebale biti školske knjižnice, a to što mnoge od njih nisu školske knjižnice, već jedan ormar ili dvije police - nije nešto za što smo odgovorni mi školski knjižničari, ali vjerujem da je bolje da postoji cjelovit popis, jer je tako veća vjerojatnost da će netko tko zaluta na ove stranice, a ima moć odlučivanja, odlučiti i tuučiniti nešto da učenici područnih škola ne bi bili zakinuti za svakodnevni pristup školskom informacijskom središtu, odnosno školskoj knjižnici kao dopunskom mjestu za pribavljanje informacija izvan udžbenika, jer učiti iz udbženika ima jedio smisla ako će se znanje proširiti na dodatnim izvorima informacija i znanja. --Josip65 23:30, 6. prosinca 2009. (CET)

Borna28 - molim mišljenje administratora

Molim sve suradnike, a posebno administratore za mišljenje o prilozima suradnika Borna28 i općenito o takvom tipu priloga. Ovi spomenuti su, naime, jednostavno kopirani s weba (npr.wikipedija)i kao datoteke postavljeni na UDK02. Mislim da ne odgovaraju tipu autorskih članaka kakve preferiramo, nepotrebno zauzimaju serverski prostor, ne navodi se izvor tj. URL odakle su preuzeti te bi, ako je suradnik želio sintetizirati neke već postojeće stranice na webu, poželjno bilo otvaranje članka u kojem bi opisao svoju namjeru i cilj, a sve materijale dao samo kroz vanjske poveznice (link na određenu web stranicu koju je sada pretvarao u doc format i sliku).
Mislim da je važno dogovoriti se o tome zbog mogućih budućih sličnih slučajeva, a iskreno, ovo što je postavio ne da mi se uređivati, a ovakvo bez predmetnica i sl. nema nikakvog smisla jer neće biti pretraživo i uzaludan je suradnikov posao.
Ivana Vladilo 20:24, 6. ožujka 2009. (CET)

Bili smo predstavili repozitorij javnosti kao mjesto na kojem se, uz određene uvjete, može postaviti sve što je namijenjeno školskim knjižničarima i sve što su napravili školski knjižničari (a namijenjeno je školskim knjižničarima). Pitanje je uklapaju li se prilozi suradnika Borna28 u te kriterije? Bismo li trebali te kriterije malo suziti, odnosno konkretizirati, ili dopuniti? Primjerice obvezom suradnicima da navode izvor podataka, da dodaju predmetnice? --Josip65 22:53, 16. ožujka 2009. (CET)

Eh, da, teško pitanje. Glasam za Josipov prijedlog - postavljanje svega što može koristiti šk. knjižničarima + obveza navođenja izvora i predmetnica. --Milena 11:00, 17. ožujka 2009. (CET)

Ne, uopće nije teško pitanje, a očito me niste razumjeli. To što kažete nije ni bilo sporno ;).

Idemo ovako: nađite na UDK02 materijale koje je postavio spomenuti suradnik? Našli? Čvrsto držim da nam ne trebaju PREKOPIRANI cijeli tekstovi s interneta (uz to postavljeni kao slika-datoteka), uz to bez navedenog izvora i bez potpisa onog tko je to kopirao i bez predmetnica koje bi to sve skupa povezale i uopće učinile vidljivim. Neću reći da to ne mogu biti korisni materijali, ali način na koji bi se trebali uključiti ovdje jest taj: napraviti stranicu - članak s naslovom i imenom autora na kojoj bi se dao kraći opis materijala, a sami materijali bi se jednostavno predstavili SAMO VANJSKOM POVEZNICOM (linkom) na web adresu na kojoj već jesu (i gdje imaju svog autora). Ponavljam, za mene je neprihvatljivo drugačije rješenje (pr. Bornino) Ivana Vladilo 09:24, 18. ožujka 2009. (CET)

Arhiviranje sadržaja

Na stranicama poput Novosti i Najavljujemo objavljujemo novosti i stranica se postupno puni sadržajem te postaje velika, nepregledna. Predlažem uobičajeno prihvaćen sustav arhiviranja sadržaja u Wikiju tako da se napravi podstranica (odvojena kosom crtom /), a na glavnoj stranici stavi poveznica na arhiv (arhiviranu stranicu). Na taj način, čak i kao slučajno ili namjerno bude izbrisana poveznica na glavnoj stranici, uvijek će se pregledavanjem sadržaja stranica moći pronaći stari arhivirani sadržaj u podstranicama, a vezan uz sadržaj glavcne stranice. Stvaranjem novih stranica nepostrebno se opterećuje naslovno kazalo, a također se gubi softverska međusobna povezanost stranica. --Josip65 15:35, 25. veljače 2008. (CET)

nisam proučila proceduru arhiviranja i napravila sam kako sam znala. OK, napravi što misliš. Zapravo, vidim, već si napravio, hvala Ivana Vladilo 16:36, 25. veljače 2008. (CET)
Ivana, nismo dogovorili unaprijed nikakvu proceduru glede arhiviranja sadržaja, a ja sam izmijenio ono što si Ti napravila, ne pitavši te prethodno za mišljenje niti dopuštenje, također nisam prethodno o tomu otvarao raspravu, budući da ionako samo Ti i ja radimo na održavanju repozitorija/portala. U ovih par rečenica naknadno sam obrazložio što sam napravio i zašto sam tako napravio, odnosno zašto je bolje tako od onog što si ti napravila, a ovaj put nisam ti se obratio s obrazloženjem izravno, već sam stavio obrazloženje ovdje, nadajući se da će se ipak naći neka "dobra duša" koja će nam se pridružiti u održavanju ovog mrežnog sjedišta, pa neka onda taj novi član naše male elite ima zabilježeno kako se dogovaramo i što radimo... Istodobno tih nekoliko rečenica obrazloženja mislio sam da ćeš shvatiti kao ispriku, a ne kao dijeljenje packi; ispričavam se što nisam bio dovoljno precizan, obazriv, uljudan, ljubazan, taktičan... --Josip65 09:34, 26. veljače 2008. (CET)
ma krivo si pročitao moj kratki odgovor! niti se trebaš ispričavati niti sam dobila packu, samo sam obrnutim redom citala mejlove...i bila prezaposlena za dugi odgovor. Sve štima, obrazloženje je korisno, stvarno nisam proučila proceduru, a sad znam. Hvala ponovo Ivana Vladilo 12:13, 26. veljače 2008. (CET)

Izmjena polazne stranice

Ako se nitko ne bude usprotivio, izmijenit ću polaznu stranicu tako da maknem prvi zeleni široki pravokutnik na kojemu su pozevnice na objavljivanje i popis datoteka te okno unutar kojeg se može napisati tekst za novi članak. Obrazloženje: Prve dvije poveznice stalne su dvije poveznice u lijevom bočnom izborniku, a okno za upisivanje ponavlja se u desnom stupcu. --Josip65 15:25, 11. lipnja 2007. (CEST)

Autor u naslovu članka

Ima radova koji su jasno autorski, čini mi se zgodnim, veoma je praktično u sam naslov članka, odnosno u sam naslov datoteke nako crtice - staviti ime i prezime autora. Ime li nekoga kome možda to smeta? Čini mi se jako zgodnim u nekom od popisa (najposjećenijih stranica, novih stranica i sl.) odam u naslovu vidjeti tko je to napravio. Što mislite, da to provedemo dosljedno? --Josip65 22:52, 12. travnja 2007. (CEST)

pa ja sam i sama nekim naslovima (tuđima) dodavala autore. i meni je to ok, jer se odmah vidi autorstvo.
u vezi ovih najava, u redu da je prebačeno iz novosti, samo jako puno skrolanja do tih odjeljaka meni nije drago...da ubacimo i najave u sajdbar? znam da možda pretjerujem, i početna je baš dobra, ali skrolanje....to je naporno :))) Ivana Vladilo 23:20, 12. travnja 2007. (CEST)

Novi prilozi na vrh ili na dno

Na Ivaninu sugestiju prihvatili smo postavljanje novih priloga na vrh stranice na dogovaraonicu i novosti. Međutim, nisam baš siguran je li to najbolje rješenje iz nekoliko razloga, posebice na stranicama komentara:

 • na stranicama komentara softverski je predviđeno dodavanje novog odjeljka komentara korištenjem kartice "+", a korištenjem te kartice novi komentar smješta se ispod postojećih,
 • softverski je predviđeno arhiviranje stranica kad prijeđu određenu veličinu teksta, a većina mrežnih sjedišta koji koriste MediaWiki koriste se tom tehnikom arhiviranja - znači to je rješenje kojim se suradnik ne zamara "skrolanjem",
 • na većina stranica na UDK 02 tekst se niže od gore prema dolje pa će (novog) suradnika zbuniti i opteretiti kad, najednom, naiđe na neke stranice na kojima vrijedi obrnuto pravilo, to jest tekst kronologija je odozdo prema gore,
 • u našem zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu tekst nižemo s lijeva na desno i odozgo prema dolje, tako postavljamo knjige na police, pretpostavljam da tako očekujemo da će se pojvaljivati i tekstovi na stranicama

Predlažem stoga da samo na dogovaraonici i novostima nove priloge nižemo obrnutim redoslijedom, a da na stranicama za komentare i dopisivanje sa suradnicima nižemo uobičajenim redoslijedom, odozgo prema dolje, a kad se nakupi mnogo teksta neka se takve stranice arhiviraju pa se ne ćemo više mučiti "skrolanjem". --Josip65 10:55, 29. siječnja 2007. (CET)

Slažem se da sve osim dogovaraonice i novosti ide odozgo prema dolje, Josip me softverskim rješenjima uvjerio ;)) Ivana Vladilo 11:37, 29. siječnja 2007. (CET)

Logotip i plakat

Logotip i plakat

Danas sam si dao malo oduška i poigrao se dizajnom logotipa i plakata. Nije da Tihomirov nije dobar, ali mi je jednostavno „preumjetnički“, a da bismo bili uočeni treba nam nešto malo komercijalnije.

Uzeo sam Tihomirov bar-kod kao motiv, ali sam mu malo smanjio broj crtica, napravio ga simetričnim i dodao mu boje. Onda sam uzeo slovo „K“ jer je početno slovo u riječi „knjižničari“ i stilizirao da tako da asocira na otvorenu knjigu, dok crtice u crtičnom-kodu asociraju na listove knjige.

Uz znak sam dodao samo mrežnu adresu (www.knjiznicari.hr) i slogan, tako da Tihomirov postojeći logotip možemo zadržati za projekt UDK 02, a ovaj znakić bi mogao biti općenito znakić za mrežno sjedište.

Ovo je inačica u uspravnom obliku, koja više asocira na slovo „K“.
logotip u uspravnom obliku
Ovo je inačica u polegnutom obliku i više asocira na otvorenu knjigu.
logotip u polegnutom obliku

Ovo je prijedlog za dva plakata za proljetnu školu (i buduće skupove).
plakat u uspravnom obliku
plakat u polegnutom obliku

Svi komentari dobrodošli, posebice Vanjini i njezinih dizajnera. --Josip65 00:30, 28. siječnja 2007. (CET)

ja sam za polegnutu varijantu Ivana Vladilo 08:13, 28. siječnja 2007. (CET)

mmm...a ja za manje šarenu :) a više umjetničku :))--Milena 20:51, 3. veljače 2007. (CET)

Uputa o postupanju s popisom školskih knjižnica po županijama

Slijedom upita o postavljanju poveznica na knjižnice s popisa, željela bih objasniti njegov smisao. Naime, slijedom razmišljanja da UDK02, uz repozitorij, postane portal školskog knjižničarstva, odlučili smo predstaviti svaku školsku knjižnicu u Hrvatskoj. Neke već imaju svoje web-stranice, neke nemaju. Ideja je da izradimo (na tome radimo) predložak kojim bismo na identičan način predstavili svaku, a onima koje imaju svoj URL omogućili postavljanje vanjske poveznice. Zato vas molimo, strpite se do izrade predloška, a dalje računamo na aktivnu pomoć matičara, voditelja i knjižničara. Ivana Vladilo 20:51, 19. siječnja 2007. (CET)

Abecedni redoslijed u kazalima

Ponajprije na Ivanino traženje, evo upute kako se može riješiti da se unutar autorskog kazala autori nižu po prezimenu, ali da im je prva riječ i dalje ime, pa prezime (jer smo pripadnici zapadnoeuropske civilizacije): Samo u autorskoj predmetnici treba predmetnicu Predmetnica:Autorsko kazalo promijeniti tako da se stavi okomita crta i navede prezime, ime. Vidi kako ovdje: Predmetnica:Tihomir Dunđerović - riješeno ovako: Dunđerović, Tihomir. Na stranici će se vidjeti samo predmetnica "autorsko kazalo". Sve jasno? --Josip65 16:50, 13. siječnja 2007. (CET)

Josipe, ne znam kako si to napravio, ali baš kako sam željela. Hvala! Ja sam, evo, šegrtski uredno prepravila cijelo Autorsko kazalo. Da, nema slova Lj. Kad bi me poučio kako bi se moglo i Naslovno kazalo razvrstati pod slova abecede poput ovog autorskog, mislim da bi bilo preglednije i urednije. Prekopala sam wikipediju u nadi da ću shvatiti kako to oni rade, ali nisam uspjela.Ivana Vladilo 23:02, 13. siječnja 2007. (CET)

Pravila - preporuke - smjernice - stajališta - savjeti i dosjetke

S obzirom da je hrvatska policija privodila blogere na obavijesne razgovore zbog onoga što su napisali u svojim blogovima, pravila su potrebna kako bi svi suradnici koji bilo što objavljuju na UDK 02 imali određenu zaštitu. Budući da na ovom mjestu ne postoji nikakav urednički kolegij koji bi kontrolirao što se objavljuje i time preuzimao odgovornost, već svaki suradnik odgovara za svoje radove, a svim posjetiteljima jasno je dano do znanja da se odričemo bilo kakve odgovornosti za štetu koja bi eventualno mogla biti prouzročena surfanjem po ovom mrežnom sjedištu, budući da svi suradnici možemo oblikovati gotovo sve, bez prethodnou traženja dopuštenja, bilo bi dobro da sve ovakve savjete, preporuke, stajališta, smjernice, savjete... i stavimo unutar takvih odrednica. Svi ti savjeti trebaju nam samo pomagati da se lakše snađemo, a ne da bi netko nekoga pozivao na red zato što je prekršio neko pravilo. --Josip65 12:00, 12. siječnja 2007. (CET)


Prijava - nastavak

Obzirom da je glasanjem moj prijedlog odbačen, želim pojasniti samo jedno. Suradnici se mogu prijavljivati kako žele, ali molim autore da svakako potpišu svoj rad i postave predmetnicu Autorsko kazalo jer tako administratori neće imati problema s atribucijom. Konačno, ako dajemo rad na korištenje, moramo omogućiti eventualnim korisnicima i pravilno citiranje koje podrazumijeva navođenje autora. Suradnici koji postavljaju tuđe radove, jasno je, ne moraju se prijaviti punim imenom i prezimenom, ali rad moraju pravilno opisati. Konačno, zato i razlikujemo autorsko i suradničko kazalo. Ivana Vladilo 11:37, 12. siječnja 2007. (CET)

Ispravak netočnog navoda: prijedlog nije odbačen, već jednostavno nisi dovolno dobro izlobirala. Šala mala. --Josip65 12:00, 12. siječnja 2007. (CET)

Charinsert konačno funkcionira

Dobrih mjeseca dana (s prekidima) na više od desetak različitih načina i s mnogo izgubljenih sati pokušavao sam instalirati dodatak charinsert. Naravno, radilo se o banalnoj pogrješci - preuzimanju datoteke s pogrješnog mjesta. Nema veze, konačno sam uspio. Kad kliknete na uređivanje bilo koje stranice, na dnu stranice, ispod puceta "sačuvaj stranicu" nalazi se unutar okvira više različitih često korištenih znakova koje više ne moramo upisivati ručno, već je dovoljno kliknuti na neki od tih znakova. U slučaju potrebe za dodatnim znakovima, slobodno recite. --Josip65 15:00, 22. prosinca 2006. (CET)

Dublin Core

Ako netko ima dobronamjernog informatičara vičnog PHP-u, a može mu objasniti što bismo htjeli s Dublin Coreom, neka ga priupita kako da iskoristimo ovo radi implementiranja Dubrin Core-a u UDK 02. Ima na MediaWikiju jedna datoteka koja se zove metadata.php i u napomenama stoji Metadata.php -- provides DublinCore and CreativeCommons metadata, samo ja ne znam sad što bih s tim, to jest kad "omogućimo varijablu" $wgEnableDublinCoreRdf što dalje raditi. --Josip65 10:23, 4. prosinca 2006. (CET)

CC licencija

U donjem lijevom kutu stavljena je slikovna poveznica na CC licenciju. Od ponuđenih inačica izabrane su opcije "Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 2.5", a to znači da svatko radove objavljene na ovom repozitoriju

 • Slobodno smije:
umnožavati, distribuirati i javnosti priopćavati djelo
 • Pod sljedećim uvjetima:
  • Imenovanje. Morate priznati i označiti autorstvo djela na način kako je specificirao autor ili davatelj licence.
  • Nekomercijalno. Ovo djelo ne smijete koristiti u komercijalne svrhe.
  • Bez prerada. Ne smijete mijenjati, preoblikovati ili prerađivati ovo djelo.
U slučaju daljnjeg korištenja ili distribuiranja morate drugima jasno dati do znanja licencne uvjete ovog djela.
Od svakog od tih uvjeta moguće je odstupiti, ako dobijete dopuštenje nositelja autorskog prava.

Stavio sam tekst i na članak UDK02:Autorska prava - mislim da je to ono oko čega smo se složili, a na čemu je ponajprije radio Tihomir, ali ako sam u nečemu pogriješio, slobodno me ispravite, posebice to očekujem od Tihija. --Josip65 12:48, 29. studenog 2006. (CET)

Dodao datoteku!--tihi 17:23, 29. studenog 2006. (CET) Datoteka:Imenovanjenekomercijalnobezprerada.pdf

Tablica za pravila

Napravio sam (i ubacio u ovaj članak) tablicu za donošenja novih pravila da bude preglednije, uočljivije... Ivana, probaj ubaciti svoj prijedlog u tu tablicu, da vidim je li prekomplicirano!? Inače u slučaju da netko hoće dodati novu tablicu u ovaj članak za prijedlog novog pravila, najjednostavnije je prekopirati postojeću i izbrisati stari tekst, a ako pak hoćeš umetnuti praznu, bez teksta postupak je sljedeći:

 1. treba otići na stranicu Predložak:Pravila, ovdje je poveznica Predložak:Pravila
 2. na toj stranici treba kliknuti karticu "uredi"
 3. mišom ili tipkama ctrl+a označiti cijeli tekst
 4. otvoriti na ovoj stranici Dogovaraonice karticu "uredi"
 5. kliknuti na odgovarajuće mjesto i naredbom "zalijepi" ili "paste" ili tipkama ctrl+v prekopirati tablicu
 6. ispuniti prazna mjesta
 7. dodati nove retke u slučaju da pravilo ima više od 5 članaka na način da se sljedeća dva retka prekopiraju:
|----- bgcolor="#FFFFFF"
| Članak ||

Procedura stvaranja pravila i glasovanja

Jako sam sretan što nas se u manje od dva mjeseca okupilo više od 20 kolega i što imamo više od 70 članaka različitih suradnika i autora. Predlažem da radi izbjegavanja budućih nesporazuma unaprijed dogovorimo proceduru izradbe/ustanovljavanja/dogovaranja pravila. Predlažem da to bude na sljedeći način.

 • Kad netko hoće uvesti neko novo pravilo, on predloži to novo pravilo na ovom mjestu (ili kasnije možemo za to napraviti posebnu stranicu), navede datum predlaganja pravila i ostavi tjedan (ili deset) dana za glasovanje za ili protiv. Prijedlog je usvojen ili odbačen, ovisno o tome kako se u tih tjedan ili deset dana izjasnila većina suradnika.
 • Glasovanje je uspjelo ako se u tih tjedan ili deset dana izjasnilo za, protiv ili neutralnim barem 10% od svih prijavljenih suradnika evidentiranih na suradničkom kazalu.
 • Ako bilo koji suradnik smatra da je prijedlog od iznimne važnosti za cijelu suradničku zajednicu, može uložiti svoj "veto" i tražiti glasovanje kvalificiranom većinom svih prijavljenih suradnika - najmanje 50% svih prijavljenih suradnika mora se izjasniti za, protiv ili neutralnim da bi prijedlog bio usvojen ili odbačen.
 • Kad je pravilo jednom usvojeno, suradnici će ga se pridržavati, a administratori im u tome pomagati.
 • Kad je pravilo usvojeno, mora proći najmanje 30 dana prije nego što neki drugi suradnik predloži izmjene tog pravila (može predlagati izmjene drugih pravila)

Prije stavljanja prijedloga na glasovanje, zgodno je ovo mjesto koristiti i za dogovaraonicu o tome kako bi tekst prijedloga mogao izgledati. Ovaj put, radi ubrzanja proceture, preskačem taj korak, ali prihvaćam sve dobronamjerne popravke teksta.

Evo kako bi to izgledalo na upravo iznesenom prijedlogu:

Prijedlog za usvajanje novog ili izmjenu postojećeg pravila
Naziv pravila: Procedura stvaranja pravila i glasovanja
Članak 1. Kad netko od suradnika hoće uvesti neko novo pravilo, on predloži to novo pravilo na Dogovaraonici, navede datum predlaganja pravila i ostavi deset dana za glasovanje za ili protiv. Prijedlog je usvojen ili odbačen, ovisno o tome kako se u tih tjedan ili deset dana izjasnila većina suradnika.
Članak 2. Glasovanje je uspjelo ako se u tih deset dana izjasnilo za, protiv ili neutralnim barem 10% od svih prijavljenih suradnika evidentiranih na suradničkom kazalu u trenutku završetka glasovanja.
Članak 3. Ako bilo koji suradnik smatra da je prijedlog od iznimne važnosti za cijelu suradničku zajednicu, može uložiti svoj "veto" i tražiti glasovanje kvalificiranom većinom svih prijavljenih suradnika - najmanje 50% svih prijavljenih suradnika mora se izjasniti za, protiv ili neutralnim da bi prijedlog bio usvojen ili odbačen.
Članak 4. Kad je pravilo jednom usvojeno, suradnici će ga se pridržavati, a administratori im u tome pomagati.
Članak 5. Kad je pravilo usvojeno, mora proći najmanje 30 dana prije nego što neki drugi suradnik predloži izmjene tog pravila.
Početak glasovanja: 22. studenoga 2006.
Svršetak glasovanja: 02. prosinca 2006.
Za: --Josip Rihtarić 15:20, 22. studenog 2006. (CET) (p.s. ja sam ovo i predložio i držim fige da uspije iz prvog pokušaja)
-- Ivana Vladilo 19:14, 22. studenog 2006. (CET) (ovo je uobičajena procedura na Wikipediji, nek bude, pa odmah predlažem moje već predloženo pravilo :))

--Milena 15:35, 28. studenog 2006. (CET) OK, bilježim još jedno ZA :)

Slažem se, iako trenutno funkcioniram s pola mozga :-)--tihi 17:10, 29. studenog 2006. (CET)

I ja se slažem. Nadam se da nisam zakasnila. :) --Nataša

Protiv:
Neutralna:
Zaključujem da je dana 02. prosinca 2006. uspješno zaključeno glasovanje i pravilo usvojeno sa sljedećim razultatom:
Za:5 Protiv:0 Neutralno:0
Glasovanje zaključio: --Josip65 00:48, 3. prosinca 2006. (CET)

Način prijave

Kao jedan od administratora Repozitorija zamolila bih da uvedemo pravilo prijaljivanja suradnika i autora punim imenom i prezimenom. Naime, imam problema sa različitim oblicima imena koja su mi nepoznata pa je teško povezati sve u Autorsko kazalo i druga kazala. Uz to mislim da je to i doprinos ozbiljnosti projekta i lakšeg pretraživanja. Ivana Vladilo 12:33, 22. studenog 2006. (CET)

Prihvaćam ideju, premda bih ostavio mogućnost da suradnik ne bude autor teksta koji objavljuje. Primjerice, autor teksta Školske knjižnice Šibensko-kninske županije 2005.god. je kolegica Anita Cota, a tekst je "objavila" suradnica Svjetlana Jurlin Livić
Datoteke i članci su automatski evidentirani u suradničkom kazalu.
Datoteke i članke u autorsko kazalo (za sada) treba dodati u dva koraka:
 1. treba kliknuti uređivanje stranice ili uređivanje datoteke i unijeti autorsku predmetnicu na način [[Predmetnica:Ime Prezime]] i pohraniti stranicu. Ako je ime i prezime tog autora već evidentirano u autorskom kazalu, predmetnica će biti u plavoj boji, i stvar je gotova, članak je pridodan svom autoru; a ako je u crvenoj boji, treba učiniti još jedan korak
 2. treba kliknuti na crvenu autorsku predmetnicu, otvorit će se stranica autorske predmetnice i na TOJ stranici treba staviti predmetnicu [[Predmetnica:Autorsko kazalo]]
Jedan članak može imati više autora, i to je najmanji problem (imamo već slučaj da su autorice Dinka i Jasmina), ne moramo se ograničavati na 4 - samo treba dodati imena autora u predmetnice i provjeriti jesu li u plavoj ili crvenoj boji. Mene, međutim, muči nešto drugo. U člancima poput Federico Andahazi, ANATOM - je li autor samo Tihomir Dunđerović - jer je Tihomir Dunđerović napisao književnu kritiku, ili ćemo i Federica Andahazija također evidentirati autorom Anatoma? Je li za potrebe repozitorija važno razlikovati ova dva različita autorstva, uz već razlikovanje autora članka i suradnika? Meni "se čini" da bi u ovom slučaju svakako trebao biti naznačen Tihomir Dunđerović kao autor, dok je stvar dogovora što učiniti s Andahazijem. Formalno je ista stvar, ali sa sasvim drukčijim očekivanjima kad se radi o stranicama poput Mrežne stranice Vanje Škrobica i Mrežne stranice Milene Klanjac. Lako je vidjeti da je "prvi autor" tih stranica Josip Rihtarić, ali to je na repozitoriju sasvim nebitno, a svakako bi trebalo zabilježiti autorstvo Milene Klanjac i Vanje Škrobica. --Josip65 14:45, 22. studenog 2006. (CET)
Prijedlog za usvajanje novog ili izmjenu postojećeg pravila
Naziv pravila: Prijava suradnika i autora punim imenom i prezimenom
Članak 1. Suradnici se prijavljuju na UDK 02 svojim pravim imenom i prezimenom.
Članak 2. Suradnici, koji su se već bili prijavili svojim nadimkom, prijavit će ponovno svojim punim imenom i prezimenom.
Članak 3. Na zahtjev suradnika, administratori im mogu obrisati suradničke prijave u kojima su koristili nadimke ili imena bez prezimena.
Početak glasovanja: 30. 12. 2006.
Svršetak glasovanja: 10. 12. 2006.
Za:
Protiv:
Neutralna:
Zaključujem da je dana 10. prosinca 2006. prijedlog odbačen jer se glasovanju nije odazvao dovoljan broj suradnika (10% / 50% od ukupno registriranih suradnika u trenutku zaključenja glasovanja).
Glasovanje zaključio: --Josip65 18:30, 11. prosinca 2006. (CET)

Još razmišljam kamo ću staviti svoj glas, pod "za" ili pod "neutralan", naime postoje razlozi zbog kojih bih podržao ideju i zbog kojih mislim da nije nužno prijavljivanje punim imenom i prezimenom. I osobno sam na UDK02 podijeljena osoba, i to tako da se prijavljujem punim imenom i prezimenom kad objavljujem ili uređujem svoje autorske radove, a nadimkom kad radim administratorske poslove. Ako bude usvojeno ovo pravilo, morat ću se odreći svog administratorskog nadimka, šmrc,šmrc... (šalim se).
Autor i suradnik nije jedno te isto, a elaborirao sam o tome nekoliko odlomka iznad.
Međutim isto tako razumijem da je veoma teško administrirati kad želiš staviti autorsku predmetnicu, a ne znaš tko se krije iza nadimka, primjerice TajDa. Pitam se hoće li biti kolega koji ne će htjeti postati suradnikom ukoliko se to od njih bude tražilo. Kako bi bilo da se na formularu stavi vidljiva napomena - molba kojom bismo molili da se svakako učlane imenom i prezimenom, a ako baš inzistiraju, da ipak dopustimo da koriste pseudonim? --Josip65 14:54, 1. prosinca 2006. (CET)


Ovo je pravo mjesto za sve primjedbe, prijedloge, pritužbe, upite, nedoumice...

Na dnu se nalaze tri poveznice "zaštita privatnosti", "odricanje od odgovornosti" i "O projektu UDK02". Osim upućivanja na Ivanin uvodni članak, dodao sam nešto malo teksta za one kojima je ovo prvi susret s ovim "projektom", dok Ivanin članak "Repozitorij" govori o samom projektu, ali ne govori o tome kako je nastala ideja. Pokušat ću sutra ispuniti i ostala dva članka adekvatnim tekstom.

Razmislite i pokušajte na naslovu stranicu Glavna_stranica staviti nekoliko "najvažnijih" informacija:

 • gdje su to zapravo došli,
 • pozvati ih na suradnju,
 • uputiti kako surađivati
 • uputiti ih kako se snaći
 • što je još najvažnije?


Kratice županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara određenih županija i grada Zagreba

Kratica bi trebala biti jasna, pregledna, uočljiva; koji vam se oblik čini najboljim?
Primjerice, za "stručno vijeće srednjih škola primorsko-goranske županije":

Josip65 17:57, 8. listopada 2006. (CEST)


Moja uobičajena kratica je: SVSKPGŽ ivana

To je problem jer u PGŽ postoje dva stručna vijeća - osnovnih i srednji škola. Ako ta kratica bude za tvoje vijeće, koja će onda biti za Korinu? Bi li ti nega od gore ipak bila prihvaljiva, a da bude dovoljno jasna i dovoljno kratka? Htio bih, naime, napraviti tablicu s poveznicama na sva (buduća) županijska vijeća. Josip65 10:33, 9. listopada 2006. (CEST)

Korinina je kratica SVOKPGŽ - znači SK-srednjoškolskih knjižničara, OK-osnovnoškolskih knjižničara. To nam je svima uobičajeno. ivana

Po tom kriteriju za 33 županijska stručna vijeća bile bi sljedeće kratice (u nekim županijama su združena županijska vijeća osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižničara): SVOKZGŽ SVSKZGŽ SVŠKKZŽ SVOKSMŽ SVSKSMŽ SVŠKKAŽ SVŠKVŽŽ SVŠKKKŽ SVŠKBBŽ SVOKPGŽ SVSKPGŽ SVŠKLSŽ SVOKVPŽ SVSKVPŽ SVŠKPSŽ SVŠKBPŽ SVŠKZDŽ SVOKOBŽ SVSKOBŽ SVOKŠKŽ SVSKŠKŽ SVŠKVSŽ SVOKSDŽ1 SVOKSDŽ2 SVSKSDŽ SVOKISŽ SVSKISŽ SVOKDNŽ SVSKDNŽ SVŠKMEŽ SVOKGZG1 SVOKGZG2 SVSKGZG
Je li to dovljno kratko, jasno i pregledno? Josip65 09:32, 12. listopada 2006. (CEST)
Nove priloge napišite
na vrhu (na početku) stranice

Ma to je u redu [[Ivana Vladilo 11:25, 12. listopada 2006. (CEST)]]

Word u Wiki

Ako u Googleu utipkate "word to wiki converter" dobit ćete poveznice na nekoliko zanimljivih programa pomoću kojih možete tekst napisan u wordu pretvoriti u tekst pogodan za objavljivanje na MediaWikiju. Ako naiđete na koji zgodan i kvalitetan, uputite ovdje na njega. Josip65 11:12, 20. listopada 2006. (CEST)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors