Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Smjernice Vijeća Europe za knjižnice

Izvor: UDK02
Inačica od 10:14, 18. ožujka 2009. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

Smjernice Vijeća Europe za knjižnice (ulomci) Strasbourg, 2000.

Knjižnice se osnivaju za dobrobit svojih korisničkih zajednica da promiču njihovo pravo na pristup informacijama i idejama.

Knjižnične službe i usluge trebaju biti dostupne građanima bez obzira na rasu, nacionalnost, vjeru, kulturu, političko uvjerenje, dob, fizičke nedostatke ili teškoće pri učenju, spol ili spolno usmjerenje.

Osnovna informacijska građa, pomagala i službe, financirani iz javnih sredstava, trebaju biti besplatni za korisnika i podjednako dostupni svim članovima korisničke zajednice, bez obzira na njihovu platežnu moć.

Onemogućavanje pristupa građi ili mreži treba se temeljiti isključivo na važećim zakonima.

Knjižnice trebaju nabavljati građu i osigurati pristup izvorima na temelju kakvoće i relevantnosti za korisničku zajednicu.

Zbirke i izvori trebaju biti oblikovani u skladu s raznolikošću zajednice kojoj služe.

Knjižnice trebaju pružiti najvišu razinu i kakvoću intelektualnog i fizičkog pristupa građi i izvorima.

Knjižnice moraju biti prikladno smještene, dostupne svima i opremljene tako da mogu služiti potrebama osoba oštećena vida ili sluha te osobama s posebnim potrebama.

Izgradnja zbirke u knjižnici treba se temeljiti na neovisnoj stručnoj procjeni knjižničara, bez političkog, sektaškog, tržišnog ili kakvog drugog utjecaja, uz savjetovanje s predstavničkim tijelima korisnika, skupinama zajednice te s obrazovnim, informacijskim i kulturnim ustanovama.

Načine izgradnje zbirke treba stalno prerađivati u skladu s promijenjenim potrebama i mogućnostima. Izgradnja zbirke treba biti transparentan proces, a načela na kojima se ona temelji javna.

Manjinama treba pribaviti građu na njihovim jezicima, o njihovoj kulturi i građu koja na jeziku manjine odražava kulturu šire zajednice. Isto tako, knjižnične zbirke trebaju predstavljati manjinske kulture široj zajednici.

Knjižnice trebaju biti dio povezanog sustava, surađivati u nabavi i uspostaviti blisku vezu s drugim kulturnim, obrazovnim i informacijskim ustanovama.

Knjižnice trebaju omogućiti pristup građi koja nije dio knjižnične zbirke putem međuknjižnične posudbe u zemlji i inozemstvu, bilo sustavom dostave dokumenata, uključujući uporabu elektroničkih informacijskih službi i umreženih informacija.

Preuzimanje datoteke u formatu .doc

Mediji:Smjernice Vijeća Europe za knjižnice (ulomci) Strasbourg 2000.doc

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors