Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Ivana Vladilo

Izvor: UDK02
Inačica od 18:17, 17. veljače 2007. koju je unio/unijela Milena (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

Omogućeno je objavljivanja (postavljanje, uploadanje) datoteka. WikiSysop 11:59, 12. listopada 2006. (CEST)

Mislim da bi bilo bolje da postojeću stranicu "Stručni skup" premjestiš na "Stručni skup 20. listopada 2006." jer ćeš inače imati problema kod izrade nove stranice novog stručnog skupa. Ovako, dodavanjem datuma uz riječi "stručni skup" imaš i u abecednom pregledu nedvosmisleno jasnu oznaku na koji se skup odnosi određeni naslov. Josip65 11:08, 20. listopada 2006. (CEST)

Imaš pravo, učinit ću tako Ivana Vladilo 17:19, 20. listopada 2006. (CEST)

Možda ovdje riješiš probleme s VatrenomLisicom: http://en.wikipedia.org/wiki/User:The_Transhumanist/Tools --Josip65 19:35, 1. prosinca 2006. (CET)

Ne znam hoće li ovo funkcionirati na na inačici 1.6.8, vrijedi probati http://meta.wikimedia.org/wiki/Changing_username --WikiSysop 10:11, 5. prosinca 2006. (CET)

Sadržaj

Ozbiljna stvar

Ja se radujem kao malo dijete, ma kakve video-igrice, nema tako dobre kao što je rep. Adrenalin mi navali svaki put kad vidim da se nešto dogodilo na UDK 02, kad vidim kako brojčanik raste, kad se prijavi novi suradnik... Je li euforija prejaka riječ? Ma nema veze. Zapostavljam većinu drugih stvari, ali isplati se. Hehe, uspjela si me preduhitriti u stavljanju predmetnica na datoteke nove suradnice. :) Svaka čast, skidam šešir! Ja sam sretan, sretan, sretan... --Josip65 20:09, 7. prosinca 2006. (CET)

Pa i ja sam puno vremena tu, iako imam užasno puno posla. A i putujem puno u zadnje vrijeme :)).

Nastojim pratiti tvoje napore koliko uspijem, ali za pravo udubljivanje baš i nemam vremena. Vidiš, onu ppt sam ipak, uz svo uspješno sažimanje morala podijeliti u 2 dijela i znam da si napisao kako to bolje zalinkati, ali sad više ne znam :)). Jako sam zadovoljna, vjeruj, radim dobru promidžbu repu.Možda bismo ipak nekako morali podijeliti poslove, razmislit ću o tome...Ma, uživam!

Nisam ni spomenula da si ok promijenio ime glavne stranice, ali za publikaciju nam još fali impresum na glavnoj stranici. Moramo imati impresum kako se spada :)). Ivana Vladilo 22:44, 7. prosinca 2006. (CET)

Na stranici glasovanja je error 500, ne može se uređivati, a htjela sam komentirati tvoj komentar mog prijedloga. Ivana Vladilo 22:44, 7. prosinca 2006. (CET)

Probao danas i normalno ide, ali sam primijetio da se povremeno sve ruši, pretpostavljam preopterećenje veza ili problemi sa serverom. --Josip65 13:52, 8. prosinca 2006. (CET)


Ivana, mislim ja na to autorsko kazalo, i na Dublin Core i na još mnogo toga, ali eto, nakako da dođe na red, a ima još jako mnogo lijepih stvari koje se mogu postići s ekstenzijama (hehe, nama ćelavima su ove ekstenzije...), ako imaš vremena, kao što nemaš, idi na Pomoć pa na one poveznice, ako imaš strpljenja, pokušat ću napraviti i to. Sad mi se nekako čini da je hitnije osposobiti stranice pomoći za nove suradnike, kako se ne bi jako preplašili, eventualno video-pomoć na CD napraviti, ima baš wiki-ekstenzija za Vatrenu Lisicu, tako da se lakše uređuje tekst... --Josip65 18:49, 8. prosinca 2006. (CET)

WYSIWYG wiki editor

Znam da sam negdje vidio, ali nisam odmah zabilježio poveznicu, na dodatak Vatrolisici (koju koristiš) za uređivanje wiki-teksta. Ne znam je li to ovo ili nešto drugo, vidi, provjeri: https://addons.mozilla.org/firefox/3795/ p.s. čitaš li komentare uz stranice? Napisao sam nekoliko komentara uz tvoje stranice (ne ove), ne znam jesi li ih vidjela? --Josip65 20:00, 12. prosinca 2006. (CET)

pa ne vidim bas puno komentara, tu i za skup u Istri. Cekam sa ovim instalacijama do promjene harda jer ovaj poludi na svaku promjenu. Stigao mi je OS iz IBM-a ali nemam kad sve porihtati. Kad se vratim iz Zg. i obavim jos neke hitne poslove, onda se bacam na wiki :)). --Ivana Vladilo 21:59, 12. prosinca 2006. (CET)
Po mojoj evidenciji ima ih malo više, to jest to su sljedeći:

Komentar:SVSKPGŽ 12. prosinca 2006.
Komentar:Knjiga do knjige...knjižničar ili umijeće pribavljanja sredstava za školsku knjižnicu
Komentar:ŽSV PGŽ
Komentar:Nobelovci iz područja književnosti
Komentar:SVSKPGŽ 20. listopada 2006.
Komentar:ŽSV ŠKŽ Komentar o slici:Slikokaz1.swf
Komentar o pomoći:Kako pripremiti datoteku za objavljivanje na UDK 02


uređivanje

Ivana, molim te stavi autorsko kazalo na datoteku i članak o nobelovcima - ne znam kako se Sandra preziva. --Josip65 19:59, 16. prosinca 2006. (CET)

U redu? Vjerujem da si vidio koliko sam uredjivala Vanjine stvari, ali mejlom me zamolila da to sredim na nacin da joj bude na okupu opcenito o vijecu, a ja sam dodala i popis autora-suradnika iz tog vijeca. Cini mi se preglednim, sto mislis? Usput sam joj objasnila kako to o vijecu postaviti na njegovu stranicu. Da, i otvaranje stranice s vijeca javlja error 500. Nekim cudom vise nemam problema s pdf.om, valjda sam nesto sprckala od silnih pokusaja. Ivana Vladilo 20:17, 16. prosinca 2006. (CET)

Super! Možeš pitati Martu kako da joj nazovemo stranicu na koju bismo stavili sliku Mediji:Plakat.jpg? I meni se povremeno događa da mi zakazuje kad klikam linkove s predloška. Sumnjam na... grrrr. --Josip65 20:44, 16. prosinca 2006. (CET)

Čuj, vidim da baš nisam poštivala tvoju preporuku za unutarnju poveznicu pa opet šibam s mojim načinom :)). Budem ispravila! I moram ti reći da je naša savjetnica jako pohvalila napredovanje repa i kako očigledno raste. Samo da se riješim ovih hitnih poslova bit ću još vrednija (ali tebe dostići sigurno neću pa me malo peče savjest. ali kad bolje pogledam samo smo nas dvoje angažirani pa valjda ne zamjeraš)Ivana Vladilo 23:12, 16. prosinca 2006. (CET)
Jako se radujem što se Vanja prilično angažirala, nadam se da će se još poneko uskoro pojaviti i podijeliti svoje radove. Raduje me i što ima dosta posjetitelja, koji možda uskoro postanu suradnici. Raduje me, naravno, i podrška savjetnice. I, svakako te molim, pokušaj više ne koristiti vanjske poveznice na unutarnje radove, jer onda to stvara probleme s praćenjem povezanih radova i datoteka. --Josip65 19:06, 18. prosinca 2006. (CET)


čovjek vs. računalo

Ovo što ručno radiš ovdje ŽSV_SDŽ - program je već automatski izgenerirao ovdje Predmetnica:ŽSV_SDŽ, ali ako baš želiš ručno uljepšati ovo, otvori si, radi kontrole, u novom prozoru ovo! Baš zgodno, je l' da? --Josip65 19:24, 18. prosinca 2006. (CET)

Promjene koncepcije

Ove godine Božić dočekujemo smirenije nego inače, a ja u mislima i dalje uz svoj UDK 02, pa eto da stavim misli na papir. Budući da, za sad, administriramo samo ti i ja, Tihomir se pojavio tek dva-tri puta, dok nas ne bude barem troje aktivnijih, najefikasnija komunikacija je stavljanje teksta na suradničku stranicu za dogovor.

Vrtim po glavi različite scenarije želeći napraviti kompromise pod imperativom stvaranja repozitorija jednostavnog za korištenje, ali moćnog za pregledavanje.

Mijenjam koncepciju.

Zapravo, kad malo bolje razmislim (potaknut prigovorima korisnika) i nije nužno da svaka datoteka ima i svoj članak. Datoteke su ionako samim činom prebacivanja s vlastitog računala na poslužitelj UDK02 dobile svoju stranicu, a slike se ionako pojavljuju na dva mjesta. Jedini je nedostatak što se ta stranica na koju su smještene datoteke ne uključuje glavnu statistiku, odnosno statistiku članaka. Osim toga, postavke početnog pretraživanja uključuju samo glavni imenski prostor, a ne uključuju i ostale imenske prostore – dakle ne uključuju i datoteke (slike). Ako netko bude određenu datoteku pretraživao upisivanjem imena datoteke u okno za pretraživanje, a tražilica mu je na početnim postavkama koje daju rezultate samo za članke – ne će mu stranica datoteke biti pronađena, to jest izlistana. Međutim, ako se u pretraživanje uključe i stranice datoteka, datoteke će se pronaći u rezultatu pretraživanja. Što se tiče statistike, mislim da je to manji problem. Uostalom, ako se netko jako teško snalazi, kad na UDK 02 bude više od 1000 datoteka, snaći će se teško ovako i onako. Onaj tko se dobro snalazi, pronaći će kako uključiti i pretraživanje datoteka ili sve vrste stranica iz imenskog prostora. Sve u svemu, kad se sve stavi na vagu, gubimo statistiku i pretraživanje, ali dobivamo na jednostavnosti, a imat ćemo i manje administriranja. Stvarno nema smisla da neki korisnik prebaci svoju datoteku, a da onda ti ili ja napravimo članak, stavimo u članak predložak u kojem piše da članak nije završen, upišemo tekst prije poveznica, stavimo poveznice, upišemo predmetnice… kad je veoma izvjesno da autor ili suradnik ionako nikad ne će dovršiti svoj članak.

Naš prvi zadatak bi bio da izbrišemo (uništimo) postojeće članke bez sadržaja. Ako netko hoće napraviti i čanak, neka to napravi. Bolje izbrisati „prazne članke“, nego s mučiti sa stvaranjem novih praznih članaka. Uostalom i ta bi statistika bila lažna i obmanjujuća, ako bi posjetitelji očekivali da će dobiti informacije o radovima, a umjesto toga bi ih u 90% slučajeva dočekala stranica na kojoj bi pisalo da je stranica nedovršena i bila bi samo poveznica na datoteku za preuzimanje.

Zatim bismo trebali provjeriti imaju li sve datoteke ponuđene za preuzimanje sve nužne predmetnice.

Strancu koja se pojavljuje prilikom prebacivanja datoteka na poslužitelj, kao i stranicu na koju je automatski smještena prebačena datoteka pokušat ću prilagoditi našim potrebama kako bi bila jasnija i preglednija.

Rješenje bi bilo u sljedećem. Umjesto da tražimo od suradnika da za svaku datoteku objavljenu na UDK02 naprave još jedan pripadajući članak i skoro doslovce isto klasificiraju predmetnicama i stranicu datoteke i članak – to jednostavno više ne ćemo tražiti. Ako se na automatski generiranu stranicu nakon prebacivanja datoteke dodaju predmetnice Predmetnica:Mrežna zbirka te autorska predmetnica i predmetnica ŽSV-a, datoteka će biti evidentirana na najmanje tri važna mjesta. Prvo, sve datoteke objavljene radi preuzimanja bit će zbirno u predmetnici Mrežna zbirka, drugo, sve će datoteke biti uz svoje autore, i treće, sve će datoteke, ukoliko to bude smisleno, biti u svojim ŽSV-ima.

Ja bih i dalje volio poticati suradnike da osim prebacivanja datoteka sa svog računala na poslužitelj UDK02 i kratkog opisivanja datoteka na pripadajućim stranicama - naprave i pripadajuće članke. Mislim da je još mnogo suradnika koji nemaju ADSL ili koji štede na ADSL-u. Ako ne znam o čemu se točno radi, možda radije uopće ne ću početi preuzimati datoteku. Ako preuzmem nekoliko datoteka, a onda se razočaram jer je tamo umjesto onog što sam očekivao bilo nešto sasvim deseto, onda ću se možda razočarati nad cijelim UDK 02. Mislim da je najbolje da se napravi cijela stranica prilagođena za mrežu, a da se na kraju članka ponudi poveznica za preuzimanje datoteka, kao što sam, primjerice, napravio stranice s vijeća u Varaždinu u studenom 2006. – sav tekst sam stavio na mrežnu stranicu, a na kraju sam ponudio preuzimanje datoteka u Wordu i prezentacije korištene na vijeću u Power Pointu.

Dakle, UDK 02 bi za neke bio samo repozitorij, a za neke i nešto više. Tko samo hoće prebaciti svoju datoteku, neka to učini, s nekoliko napomena

  1. Program nudi automatsko dodjeljivanje posebnog imena datoteke za UDK02. Ako netko prebacuje datoteku „vijece.doc“ ili „IŽ06AKM.pdf“, onda je mnogo bolje da umjesto takvih imena koja asociraju na jako mnogo stvari ili ne asociraju ni na što, program automatski dodijeli neko smislenije ime, primjerice „SVSKZDŽ prosinca 2006“ ili „Prikaz izložbe o Andriji Kačići Miošiću“
  2. Okno za opis datoteke treba iskoristiti i napisati što više rečenica o samom datoteci kako bi potencijalni preuzimatelji saznali o čemu se radi prije preuzimanja, posebice ako onaj koji prebacuje datoteku ne namjerava o datoteci napraviti i članak. Ako namjeravam napraviti članak, onda je dosta staviti samo nekoliko osnovnih natuknica, a na stranici će automatski biti vidljiva poveznica na članak.
  3. Obvezatno treba staviti predmetnicu Predmetnica:Mrežna zbirka te autorsku predmetnicu, a poželjno i predmetnica ŽSV-a, te što više još dodatnih predmetnica kako bi se datoteka pojavila na svim onim mjestima na kojima bi ju posjetitelji mogli očekivati.

Tko hoće pregledavati, odnosno prelistavati samo te datoteke, bit će dovoljno kliknuti na poveznicu za predmetnicu „Mrežna zbirka“ i tu će biti okupljene sve datoteke objavljene radi preuzimanja, dok se datoteke objavljene kako bi bile samo ilustracija za neki članak ne će pojavljivati unutar te predmetnice

Mislim da je prilično zbunjujuće što uz članak „ŽSV PGŽ“ postoji i predmetnica „ŽSV PGŽ“ pa predlažem da sve članke tih kratica pretvorimo u članke punih imena, primjerice da članak „ŽSV PGŽ“ prebacimo na članak „Županijska stručna vijeća Primorsko-goranske županije“, a da predmetnice ostaju s istim oznakama. Članak punog imena piše se samo jednom, a predmetnica će se pisati mnogo puta, pa je onda zgodno da bude kratka. Bilo bi nezgodno da se predmetnica sastoji od 6 dugačkih riječi.

Što se tiče naslovne stranice, ja ju ne ću mijenjati, ali imam nekoliko prijedloga. Predlažem da uz naslovnu stranicu napravimo nekoliko „alternativnih“ naslovnih/glavnih/početnih stranica, a postoji i mogućnost da se odmah na onu uvodnu stranicu, gdje se nalazi samo logo s crtičnim kodom i koja se prikazuje sekundu-dvije stave poveznice za pristupanje UDK 02 na različita mjesta. Tako, primjerice, onaj tko želi samo objavljivati datoteku pristupa izravno na tu stranicu, tko želi jednostavno sučelje ide na to jednostavno, a tko hoće staru početnu stranicu, ide na tu staru. U svakom slučaju bit će nam dragocjena svaka Vanjina sugestija i mislim da bi bilo najbolje prema njezinim sugestijama postupno „obogaćivati“ tu početnu stranicu, umjesto ponovnog radikalnog vraćanja na sve one poveznice.

U međuvremenu ćemo, nadam se, pripremiti više pomoćnih stranica izravno na www.knjiznicari.hr, koncipirati priručnik za (buduće) suradnike, napraviti plakat-podsjetnik, napraviti CD s video-pomoći (poput ECDL-ovog CD-a koji smo dobili za polaganje ispita). U međuvremenu ćemo pripremiti radionice za poučavanje suradnika suradnji na UDK 02. Mislim da bi početna radionica od 2 sata mogla biti dostatna da se novi suradnici, kojima surfanje internetom nije potpuna nepoznanica, uvedu u osnove korištenja UDK 02, a trebali bismo po glavnim gradovima županija pronaći računalne učionice s barem 30 računala spojenih na Internet u kojima bismo kolege uputili u suradnju na projektu UDK 02 u sklopu ŽSV-a. Ako bismo uspjeli ovo pripremiti do kraja školske godine, od početka iduće školske godine… --Josip65 21:45, 23. prosinca 2006. (CET)

stranice pomoći

Nagnjavio sam se dosta s ove dvije stranice, molim te pokušaj se staviti u ulogu novog suradnika, pa mi napiši što je još nejasno, suvišno... Pomoć:Pregled_UDK02(Uvod) i Pomoć:Pregled_UDK02(Razgledavanje) --Josip65 15:49, 29. siječnja 2007. (CET)

Vjerujem da si se namučio, ali zato lijepo izgleda. Mislim da je sve jasno i da onaj tko bude imao strpljenja pročitati, može sve saznati i primijeniti bez problema. Ivana Vladilo
Ah, opet to moje nespretno izražavanje, htio sam zapravo reći da sam izgubio mnogo više vremena na uređivanje tih stranica od onog koliko sam planirao, ali svejedno hvala na pohvalama, dobrodošla će biti i pokoja kritika ili primjedba novog korisnika. --Josip65 09:12, 30. siječnja 2007. (CET)

Kad dovršim tekst, poslat ću "Djevičanski plavo"...malo sam se zaletila s najavom :) Ali, knjigu obavezno uzmi u ruke. --Milena 17:40, 6. veljače 2007. (CET)

Brojke u uglatim zagradama

Ovisno o tome:

  • jesi li se prijavila
  • ili ne
  • jesi li u "postavkama" u kartici "nedavne promjene i kratki članci" stavili kvačicu u kvadratić ispred opcije "poboljšan izgled nedavnih promjena"
  • ili nisi

Dobivaš različit izgled i različite podatke o nedavnim promjenama i na popisu praćenih stranica.

Mislim da bi ove brojke trebale značiti koliko suradnika je određenu stranicu stavilo na svoj popis praćenih stranica. --Josip65 15:25, 9. veljače 2007. (CET)

izmjena početne

Vidi ovo - prijedlog izmijenjene početne stranice. Stavio sam na sam vrh jako uočljivu uputu za nove korisnike što da najprije naprave. Mislim da bi im, ako ovo pročitaju, snalaženje i suradnja na UDK 02 trebali biti znatno olakšani. Osim toga, dva glavna stupca bismo postupno smanjili, a na glavnu stranicu stavili manja okna, da izgleda nešto poput ovoga. Ne namjeravam polaznu stranicu pretrpavati. Velik okvir za ŽSV-e bih stavio na početak polazne o ŽSV-ima, a umjesto velikog okvira, samo poveznicu unutar takvog manjeg okna... Sugestije? --Josip65 14:32, 16. veljače 2007. (CET)

dobra su svrdla :)). dobra zamisao a i izvedba, narocito mi se svidja ubacivanje gifova da malo razbije jednolicnost i privuce paznju...podrzavam ove tvoje promjene Ivana Vladilo 16:03, 16. veljače 2007. (CET)

Samo šala mala: kliknite...za to vam treba 15 minuta. Ja kliknem brže :)) Znam, znam, za čitanje Pomoći treba to vrijeme, al, eto, danas sam vickasta :) Svrdla su dobra, da. --Milena 19:17, 17. veljače 2007. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors