Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Predmetnica:Pomoć

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Za projekt repozitorija radova školskog knjižničarstva UDK02 odabran je sustav upravljanja sadržajem (CMS) MediaWiki. Softver je besplatan i omogućuje korisnicima prilagodbu sučelja, a administratorima dozvoljava promjenu programa. Za potrebe projekta UDK02 u samom programu (kao i u sučelju) već su napravljene manje izmjene, no i dalje je moguće koristiti stranice s uputama i stranice pomoći koje nude druga mrežna sjedišta koje također koriste softver MediaWiki.

Najbolje i najiscrpnije stranice uputa i pomoći za korištenje softvera MediaWiki nalaze se na ovim mrežnim adresama:

Pomoć na hrvatskom jeziku s potpunim jednostavnim objašnjenjima[1]

www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki
meta.wikimedia.org/wiki/Help
en.wikipedia.org/wiki/Help:Contents
Forum za sve korisnike MediaWikija na www.mwusers.com/

I mnoga druga mrežna sjedišta koriste isti sustav upravljanja sadržajem – MediaWiki. Na nekima od njih veoma su lijepo, pregledno i korisno oblikovane stranice uputa i pomoći. Ovdje se nalazi opširan popis mrežnih sjedišta koja koriste softver MediaWiki, ali popis nije konačan jer se svakim danom pokreću nova sjedišta koja koriste isti softver.

www.wikiindex.com/

Ako naiđeš na neku naročito korisnu stranicu uputa ili pomoći, koja bi bila jako dobrodošla suradnicima projekta UDK02, slobodno, bez ikakvog prethodnog konzultiranja, prenesi taj sadržaj na ovo sjedište: napravi novu stranicu s hrvatskim nazivom i na tu stranicu prekopiraj sadržaj. Jedino nemoj zaboraviti da svi naslovi (nazivi) stranica uputa i pomoći moraju početi riječju pomoć s dvotočjem – ovako - Pomoć: , a zgodno je na dnu te stranice dodati predmetnicu [[Predmetnica:Pomoć]] pa će se ta nova stranica automatski naći na popisu članaka unutar predmetnice Pomoć. Ako imaš volje, znanja i mogućnosti, prevedi sadržaj na hrvatski književni jezik, a ako je ostavljaš na izvornom jeziku, na početak članka stavi ovu oznaku {{prijevod}} pa će se na stranici pojaviti upozorenje suradnicima da stranica nije na hrvatskom jeziku te ih se poziva da pomognu u prevođenju.

Ako si početnik u korištenju interneta ili si na početku korištenja ovog sjedišta imala problema, nisi se dobro snalazila, neke su te stvari zbunjivale, nešto bi voljela da je drukčije napravljeno… svakako nam svoja zapažanja upiši na stranicu dogovaraonice (ili pošalji elektroničnom poštom). Ta tvoja zapažanja bit će nam dragocjena kako bismo ovo sjedište učinili preglednijim, jednostavnijim i prijateljskim za korištenjem i suradnju.

Stranice Pomoći ne ulaze u korpus radova repozitorija, program ih statistički ne obrađuje zajedno s radovima, stranice pomoći ne će biti na popisu "Najnovijih stranica" niti se ni jedna ne će otvoriti klikom na poveznicu "Slučajna stranica", a da bi se to postiglo, potrebno je prije naslova upisati riječ Pomoć i dvotočje : To je napravljeno namjerno kako se metapodatci ne bi miješali s pravim člancima o školskom knjižničarstvu.

Kad želiš namjenski napisati neki novi članak koji pomaže suradnicima na ovom repozitoriju, a nije članak koji se neposredno odnosi na knjižničarstvo, prije naslova upiši Pomoć:. U svim ostalim slučajevima izbjegavaj dvotočje u naslovu radova.

U donjem dijelu ovog članka su naslovi članaka označeni predmetnicom Pomoć.

Vanjske poveznice:

http://elacd.carnet.hr/index.php/Wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tools/Editing_tools

Mediji u predmetnici "Pomoć":

5 datoteka je u ovoj predmetnici, od njih 5 ukupno.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors