Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Pregled UDK02(Objavljivanje datoteka)

Izvor: UDK02
Inačica od 10:11, 14. lipnja 2007. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži
Tutorial.png

Pregled UDK 02

 

Učlanjenje | Uvod | Razgledavanje | Pisanje članaka | Oblikovanje članaka | Objavljivanje datoteka

Objavljivanje datoteka

Sličica ciljevi.gif

Ciljevi

Novi suradnik mora:

  • dobiti uputu gdje potražiti datoteke na mrežnom sjedištu,
  • dobiti uputu kako samostalno objaviti (samoarhiviranje) datoteku

Gdje su datoteke smještene?

Sve objavljene datoteke pohranjuju se u zasebnom imenskom prostoru "slika". Svaka objavljena datoteka automatski se smješta na svoju stranicu za opis slike (odnosno datoteke).

  • Na sranici Popis datoteka nalazi se popis svih objavljenih datoteka na www.knjiznicari.hr, a možemo iz pregledavati po imenu, veličini ili datumu.
  • Na stranici Galerija novih datoteka slike su prikazane umanjeno, a uz datoteke se nalazi simbol formata. Ovo je pregled prema redoslijedu objavljivanja svih datoteka.
  • Na stranici Mrežna zbirka nalazi se popis datoteka iz repozitorija radova školskog knjižničarstva. Ovdje se nalaze samo radovi koje su objavili suradnici, a namijenjeni su razmjeni. Svaka datoteka predstavljena je sličicom koja označava format zapisa (ppt, doc, pdf...) te naslovom i veličinom datoteke.

Sam postupak objavljivanja datoteka veoma je jednostavan, ali ako je površno odrađen, datoteka ne će pronaći put do svojih korisnika.

Kako ispuniti formular za objavljivanje datoteka?

S bilo kojeg mjesta unutar UDK 02, uvijk se možeš odlučiti objaviti svoju datoteku ili sliku
Ovako izgleda formular za objavljivanje datoteka i slika

Na bilo kojoj stranici na UDK 02 klikni na lijevom bočnom izborniku poveznicu "Objavljivanje datoteka". Otvorit će se stranica kao na slici desno.

U prvom oknu upiši ili odredi putanju do datoteke na svom računalu.

U drugom oknu možeš upisati drukčije ime, ali datoteka mora imati i ekstenziju (.gif, .jpg, .png, .ppt, .doc., .pdf).

U slučaju da si datoteku na svom računalu imenovala nekim imenom koje je razumljivo samo tebi, nije potrebno da najprije preimenuješ tu datoteku na svom računalu, pa da ju tako preimenovanu objaviš na UDK 02, već je dovoljno da u ovo drugo okno upišeš ime koje posjetitelje i suradnike može asocirati na sadržaj datoteke.

Također, ako se tvoja datoteka zove, primjerice, "izvješće", a na UDK 02 je već objavljena datoteka "izvješće", objavljivanjem datoteke s istim imenom stara datoteka bila bi prebrisana novom.

Kako se to ne bi dogodilo, a da ne moraš najprije preimenovati svoju datoteku na svom računalu, ovdje jednostavno upiši neko zgodno jedinstveno i asocijativno ime za svoju datoteku.

U trećem oknu trebaš datoteku opisati i staviti odgovarajuće predmetnice.

Ako o toj datoteci namjeravaš napisati članak, dovoljno je sažeto naznačiti o čemu se radi u datoteci, kako bi suradnici, koji pregledavaju datoteke, tu datoteku razlikovali od neke druge sličnog imena.

Ako o toj datoteci ne namjeravaš napisati članak, potrebno je što opširnije napisati o čemu se radi u datoteci, kako bi suradnici zainteresirani za njezino preuzimanje dobili točnu predodžbu prije eventualnog preuzimanja – kako se nakon preuzimanja i pokretanja ne bi neugodno iznenadili.

Kako klasificirati datoteku?

I u jednom i u drugom slučaju potrebno je upisati što više predmetnica koje se odnose na sadržaj datoteke, a u slučaju autorskog rada, svakako stavi i autorsku predmetnicu.

Preporuka: prije no što počneš objavljivati datoteke, svakako pročitaj članak Kako pripremiti datoteku za objavljivanje na UDK 02

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors