Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Kako pripremiti datoteku za objavljivanje na UDK 02

Izvor: UDK02
Inačica od 14:06, 7. prosinca 2006. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

Nabava

Kao što knjigu nije dovoljno kupiti i staviti na policu svoje knjižnice, već ju prethodno treba obraditi (katalogizirati, klasificirati…), tako nije dovoljno datoteku samo prenijeti sa svojeg računala na poslužitelj UDK 02, već ju treba obraditi.

UDK 02 nije zamišljen biti digitalnom knjižnicom u širem smislu, u njemu se ne bi trebale naći različite digitalne (i digitalizirane) knjige koje svojim korisnicima posreduju školski knjižničari, ali je UDK 02 ipak zamišljenom biti svojevrsnom specijalnom digitalnom knjižnicom čija je namjena ponajprije okupiti na jednom mjestu informacije o različitim radovima i materijalima za školske knjižničare kao i radove školskih knjižničara, bilo da te radove objavljujemo na poslužitelju UDK 02 i s ovog ih sjedišta možemo preuzimati na svoja računala, bilo da na ovim stranicama radove opisujemo i nudimo poveznice za preuzimanje radova na svoje računalo s nekih drugih poslužitelja.

Naravno, ovo nije mjesto isključivo za razmjenu radova, UDK 02 je prostor predviđen i za pisanje članaka neposredno na mrežnim stranicama, razmjenu informacija, vritualno druženje… ali o tome potražite više informacija na drugim člancima na ovom mrežnom sjedištu.

Nije potrebno poznavanje nekog programskog jezika (html, php i sl.) za prenošenje datoteke sa svog računala na ovaj poslužitelj i obrađivanje datoteke za preuzimanje, dovoljna su osnovna iskustva služenja računalom i internetom, te pročitati i slijediti ove upute.

Datoteke, posebice slike i slikokazi (prezentacije) zauzimaju mnogo poslužiteljskog prostora, a CMS koji pokreće UDK 02 osmišljen je tako da na jednom mjestu budu smještene sve datoteke i slike, da se one na poslužitelj prenesu samo jednom, a da se nakon toga mogu koristiti na proizvoljnom broju stranica, pri čemu se ne će povećati zauzetost prostora, bez obzira na to koliko internih poveznica stavili na jednu određenu datoteku. Primjerice, možemo na UDK 02 samo jednom prenijeti razmjerno veliku sliku (mjereno u MB) hrvatskog grba. Ako nakon toga na svakoj od 1000 stranica stavimo poveznicu na hrvatski grb, on će se na svakoj stranici prikazati jednako kvalitetno, ali se uopće ne će povećati zauzetost prostora jer se na svakoj stranici iznova prikazuje jedna te ista slika.

Inventarizacija

Datoteku prenosimo sa svog računala na poslužitelj UDK 02 tako da kliknemo u lijevom izborniku na poveznicu "Objavljivanje datoteka".

Nakon toga će se otvoriti stranica-formular na kojoj je potrebno navesti putanju do datoteke na našem računalu. Program automatski nudi da se ta datoteka evidentira sa svojim imenom na UDK 02, no možemo joj odrediti i neko drugo ime. U sljedećem polju možemo opisati (ali i ne moramo) s nekoliko riječi samu datoteku koju prenosimo sa svojeg računala na poslužitelj UDK 02. Važno je napomenuti da ovaj opis ne će biti od koristi suradnicima zainteresiranim za preuzimanje datoteke, već će ponajprije biti od koristi prilikom izradbe članka u kojem ćemo kasnije smjestiti poveznicu za preuzimanje te datoteke. (To je zato jer se na istom mjestu uz, primjerice, cjelovite prezentacije, nalaze i fotografije koje služe kao ilustracija u tekstu nekog članka.).

Kad smo napravili ovaj dio posla, kliknemo na puce za objavljivanje datoteke i pričekamo da se datoteka prenese s našeg računala na poslužitelj UDK 02.

Materijalna obrada

Ako nam je datoteka iznadprosječno velika, program će nas upozoriti pa možemo datoteku pokušati dotjerati tako da iznosi manje KB. Osim što štedimo prostor na poslužitelju UDK 02, ovim postupkom skraćujemo vrijeme potrebno i za objavljivanje i za kasnije višestruko preuzimanje s poslužitelja na svoja računala.

Preporučujemo da se fotografije prenose na poslužitelj u rezoluciji od 72 točkice po inču i u veličini 640x480 točkica. To je optimalna rezolucija za prikaz na zaslonu monitora jer kvaliteta od 72 tpi ne izobličuje fotografiju, a veličina od 640x480 tpi zauzima veći dio zaslona pri uobičajeno postavljenoj rezoluciji monitora. Za pretvaranje fotografija u ovu rezoluciju i veličinu možemo koristiti neki iz mnoštva često besplatnih softverskih uradaka dostupnih na mreži (primjerice u Googlu utipkamo "free image resizer").

Slikokazi (Power Point prezentacije) često dobivaju enormne veličine zbog upotrijebljenih slika. Program prihvaća ponuđene slike i automatskih ih prikazuje smanjeno na veličinu slajda. Međutim, program ih zadržava u izvornoj veličini, pa se zbog toga enormno povećava veličina samog slikokaza. U samom programu ponuđen nam je jedan "trik" kojim u nekoliko koraka znatno (i do nekoliko stotina puta) možemo smanjiti veličinu datoteke. Evo kako to napraviti:

 • klikni na bilo koju sliku u slikokazu
 • otvorit će se iskočni izbornik, klikni na petu sličicu s desna, nazvanu sažmi slike / compress pictures, s četiri dijagonalne sulice koje upućuju prema sredini
 • pojavit će se još jedan izbornik u kojem izaberi:
  • Sve slike u dokumentu (All pictures in document)
  • Web/Zaslon (Web/Screen) 96 dpi
  • Sažmi slike (Compress pictures)
  • Izbriši obrezana područja slika (Delete cropped areas of pictures)

Ilustracija u Flashu (treba imati Flash Player 6.0 ili noviji): Mediji:Slikokaz1.swf

Ovaj postupak korisno je napraviti svaki put. Možemo ga jedino izbjeći ako smo u slikokaz umetnuli slike koje kasnije namjeravao ispisati na papir u visokoj kvaliteti. Ako nam je veličina slikokaza još uvijek prevelika, možemo ga pohraniti kao html datoteku, pa onda tako dobivene slike ponovno ubaciti na ista mjesta, umjesto prethodno nesažetih.

Ako je datoteka i dalje velika, ali ju ne možemo dodatno smanjiti, kliknemo na izbor "zanemari sva upozorenja" i pričekamo da se datoteka prenese na poslužitelj. Poslužiteljski postoji ograničenje da pojedinačna datoteka ne može iznositi više od 5MB.

Kad smo obavili ovaj dio posla, to je kao da smo knjigu upisali u inventarnu knjigu, ali ju sad još treba katalogizirati, klasificirati i odrediti signaturnu oznaku.

Signiranje

Nakon što smo prenijeli datoteku sa svog računala na poslužitelj, ona još ne će biti vidljiva korisnicima u glavnom imenskom prostoru, odnosno program ju ne će evidentirati u kazalima, niti statistički obrađivati. Idući korak je "signiranje", to jest potrebno je napraviti novu stranicu s koje će suradnici moći objavljenu datoteku preuzeti na svoje računalo.

Za to je potrebno napraviti posebnu stranicu. Možemo napraviti stranicu istog imena kojim smo imenovali i netom objavljenu datoteku (bez ekstenzije), a možemo i nekim drugim imenom, ukoliko smatramo da je prikladnije.

Katalogizacija

Na ovoj novonapravljenoj stranici dovoljno je s nekoliko riječi ili rečenica opisati o čemu se radi u ponuđenoj datoteci za preuzimanje kako bi suradnik zainteresiran za njezino preuzimanje dobio predodžbu o sadržaju prije početka preuzimanja. Ako trenutačno nemamo vremena ili strpljenja, dovoljno je upisati (prekopirati) ovaj tekst zajedno s dvostrukim vitičastim zagradama na početak članka {{Predložak:Datoteka_bez_opisa}} Na početku članka pojavit će se tekst koji će nas podsjećati da datoteku još nismo "katalogizirali" pa to možemo učiniti kasnije, a možda umjesto nas učini neki drugi suradnik.

Na kraju članka napišemo u obliku naslova Datoteka za preuzimanje u formatu .doc/.ppt/.pdf/.xls…i unutar dvostrukih uglatih zagrada upišemo riječ Mediji i naslov datoteke koju nudimo za preuzimanje s ekstenzijom, primjerice [[Mediji:Uputa.doc]]

Ako nam je datoteka koju nudimo za preuzimanje uglavnom tekst, ili tekst s ilustracijama, mnogo je bolje da napišemo (prepišemo) cijeli tekst na mrežnu stranicu, tako da suradnik zainteresiran za preuzimanje može pročitati i pregledati cijeli dokument, prije nego što se odluči za njegovo preuzimanje. Na primjer, vidi članak Sat obrade signaturnih oznaka. Ako nam je datoteka u formatu .ppt, možemo ju pohraniti kao .rtf pa onda taj tekst prenijeti na stranicu, u članak prije preuzimanja datoteke, ukoliko ne želimo slikokaz prilagođavati za mrežnu stranicu.

Klasifikacija

Klasifikacija je neobično važna kako se naš članak i naša datoteka ne bi izgubila u mnoštvu radova, odnosno kako bi se našla baš na pravom mjestu gdje je drugi suradnici budu očekivali da se nađe, kad budu pretraživali ili pregledavali radove prema predmetnicama. Klasifikacija se radi tako da se na kraju članka (premda može biti bilo gdje u članku) stavi proizvoljan broj predmetnica. Predmetnice se stavljaju unutar dviju uglatih zagrada, iza riječi Predmetnica:, primjerice [[Predmetnica:HNOS]]. Autorsku predmetnicu stavljamo na isti način, primjerice [[Predmetnica:Jadranka Lasić-Lazić]]. Nakon što smo stranicu pohranili (ili pregledali prije pohranjivanja) i autorska nam je predmetnica u plavoj boji (primjerice Predmetnica:Ivana Vladilo), to znači da je autor već evidentiran u autorskom kazalu.

Ako nam se ime autora pokaže u crvenoj boji (primjerice Predmetnica:Ivana Vladilo), potrebno je nakon pohranjivanja stranice kliknuti na crveno autorovo ime. Otvorit će nam se stranica autorove predmetnice. Kliknemo za uređivanje te stranice, te upišemo (i pohranimo) samo [[Predmetnica:Autorsko kazalo]]. Time je završena "klasifikacija" rada na UDK 02.


Ove upute ne odnose se na sve datoteke

Ako smo se odlučili napisati neki članak te ga ilustrirati slikama, slike možemo prikazati u svom članku tako da unutar teksta umetnemo unutarnju ili vanjsku poveznicu.

Primjerice, ako u tekst stavimo poveznicu [[Slika:Kuca.png]], u članku će se pojaviti sljedeća ilustracija: Kuca.png

Ako nam je ilustracija prevelika i želimo da se u tekstu prikaže u visini od 50 točkica po inču, napišemo sljedeće [[Slika:Kuca.png|50px]] i ilustracija će izgledati ovako: Kuca.png. Naravno, možemo smanjiti i povećati istu, samo jednom objavljenu sliku, na veličinu koja nam odgovara.

Ako ne želimo da se prikazuje slika, već samo želimo ponuditi preuzimanje slike, umjesto riječi slika, napišemo riječ Mediji, primjerice [[Mediji:Kuca.png]] i bit će prikazano sljedeće: Mediji:Kuca.png

Na sličan način možemo se poslužiti i vanjskim poveznicama za ilustraciju naših članaka. Primjerice, ako upišemo na stranicu za uređivanje članka http://static.flickr.com/86/234943522_5ddf49f58b.jpg, pojavt će se ovo: http://static.flickr.com/86/234943522_5ddf49f58b.jpgU ovakvim slučajevima, kad na UDK 02 prenosimo datoteke (slike) koje ne nudimo na preuzimanje, već ih objavljujemo samo da bismo ih iskoristili za uređivanje članaka, nije potrebno takve datoteke obraditi na ovdje opisani način!


Za sve prijedloge i primjedbe bez ustručavanja se koristite dogovaraonicom, a ako se odnose na ovaj članak, upišite ih na karticu komentara.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors