Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Novosti

Izvor: UDK02
Inačica od 13:50, 10. studenoga 2007. koju je unio/unijela Milena (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži
Nove novosti
napišite na vrhu stranice

Sadržaj

Rezultati glasanja ocjenjivačkog suda Webfestivala 2007.

S veseljem vas upućujem na adresu Webfestivala s obrazloženjem rezultata.
Ivana Vladilo 18:04, 9. studenog 2007. (CET)

Super! Drugi to ne mogu pročitati iz teksta na koji nas upućuješ, ali mi znamo da je tako Josip zapravo dobio dvije nagrade od dodijeljene tri :) --Milena 14:50, 10. studenog 2007. (CET)

Namjenska sredstva

Prema informaciji Sanje Galic, predsjednice HUŠK-a, stigao je dopis iz MZOŠ-a da će sredstva za knjižnice biti uplaćena do kraja listopada, no još nisu stigla. HUŠK poziva sve knjižničare da kupe knjige u iznosu otprilike istom kao prošle godine i račune proslijede u MZOŠ, ukoliko im sredstva ne stignu do dana dospijeća računa.
Ivana Vladilo 16:38, 7. studenog 2007. (CET)

DOPUNA
8. studenog informirani smo da su namjenska sredstva uplaćena, ali u smanjenom iznosu. I osnovne i srednje škole će dobiti 10,00 kn po učeniku za kupnju lektire i stručne literature.
Ivana Vladilo 20:54, 8. studenog 2007. (CET)

Uloga knjižnice u poticanju čitanja

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na stručni skup za knjižničare "Uloga knjižnice u poticanju čitanja" u organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac.

Skup će se održati 08. studenog 2007. godine u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, Ljudevita Šestića 1, s početkom u 10 sati.

Gosti predavači: dr.sc. Danko Plevnik - Čitanje knjiga mr. Ljiljana Sabljak - Komunikacijski krug: autor - knjiga - knjižničar - čitatelj dr.sc. Irena Lukšić - Knjiga moja prijateljica

Ovim skupom zaokružit ćemo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige ističući važnost uloge knjižnice u poticanju čitanja i veličine samog čitanja.

Očekujući Vaš dolazak, srdačno Vas pozdravljamo !

Jasmina Milovčić Voditeljica matične službe Karlovačke županije

Poziv u posjet !

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti Vas da smo u gradu na četiri rijeke 15. listopada 2007. godine, u sklopu Središnje svečanosti obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2007. otvorili novih 2000 četvornih metara knjižničnih prostora. Novootvoreni prostori druga su etapa projekta izgradnje knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac, a autor projekta je Mladen Vodička.

Veselimo se Vašim posjetima sa željom da i Vi uživate zajedno s nama u novim prostorima i sadržajima naše ustanove.

Jasmina Milovčić Voditeljica matične službe Karlovačke županije

Međunarodni dan školskih knjižnica u 2. OŠ Varaždin...

bit će, uz ostalo, obilježen i posjetom književnika Hrvoja Kovačevića koji će svim učenicima četvrtih razreda i zainteresiranim učenicima ostalih razreda predstaviti svoje Tajne. --Josip65 09:37, 17. listopada 2007. (CEST)

Međunarodni dan školskih knjižnica u Strojarskoj školi Rijeka

Povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica, 22. listopada 2007. u knjižnici Strojarske škole Rijeka s početkom u 12:30 : Spisateljica u školskoj knjižnici. Mlada autorica Tatjana Udović, predstavit će svoj prvijenac Triesduja, roman temeljen na istinitim događajima iz svog srednjoškolskog razdoblja, posebno svakodnevnih vožnji znamenitom linijom 32 (Rijeka-Opatija).
Ivana Vladilo 18:55, 16. listopada 2007. (CEST)

Međunarodni dan školskih knjižnica

Poštovani knjižničari,

Sve više se bliži Međunarodni dan i sve je više planiranih akcija, jedna bolja od druge!

Da mnogo ne dužim, mislim da bi ovo bila i dobra prilika za dragovoljne priloge u novcu za obogaćenje knjižničnog fonda. Zna se zašto novac, a ne knjige: u ovom trenutku najveći problem u školskom knjižničarstvu je manjak knjižničnog prostora, a u okolnostima hiperprodukcije raznih publikacija, prostor treba popunjavati vrlo racionalno i samo funkcionalnom građom. Naravno, mogu se donirati i knjige, ako su baš ti naslovi potrebni.

Rezultati akcije bili bi jedan od onih kvantitativnih mjerila uspješnosti koji su najlakše mjerljivi.

Naravno, ako procijenite da u vašoj sredini ovako nešto ne bi bilo prikladno, ostanite samo na drugim aktivnostima.

Srdačan pozdrav i mnogo sreće u radu!

Biserka Šušnjić

Biserka Šušnjić, prof. i dipl. knjiž. viša savjetnica za školske knjižnice

Pretvarač HTML-a u Wiki

Isprobajte online na sljedećoj adresi: diberri.dyndns.org/wikipedia/html2wiki. Budući da se dokument pisan u Wordu ili Excelu može pohraniti kao html, to znači da se taj html može mrežno prekodirati u wiki, i onda brzo i jednostvano prebaciti na stranicu. Isprobajte pa javite! --Josip65 14:14, 3. listopada 2007. (CEST)

Stručni suradnik knjižničar u Prijedlogu Državnog pedagoškog standarda

PRIJEDLOG DRŽAVNOGA PEDAGOŠKOG STANDARDA OSNOVNOŠKOLSKOGA SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA

2. Stručni suradnici
Članak 14.
(1) Stručni suradnici potrebni za odgojno-obrazovni rad osnovne škole jesu: pedagog, knjižničar, psiholog, rehabilitator (defektolog) i socijalni pedagog.
(2) Svaka redovita osnovna škola koja ima 16 i više razrednih odjela treba imati pedagoga, psihologa i knjižničara koji propisane poslove obavljaju u okviru punoga radnog vremena.
(3) Osnovna škola koja ima od 8 do 16 razrednih odjela zapošljava stručne suradnike s najviše pola radnoga vremena ili koristi školske područne stručne timove (mobilni timovi).

DRŽAVNI PEDAGOŠKI STANDARD SREDNJOŠKOLSKOG SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA (prijedlog)

3. Stručni suradnici
Članak 10.
(1) Stručno razvojnu službu čine stručni suradnici pedagog, psiholog, knjižničar i specifični profili stručnjaka ( rehabilitatori i socijalni pedagozi) potrebnih za cjelovito, razvojno i stručno obavljanje odgojno-obrazovne uloge škole.
(2) Škola do 180 učenika ima dva (2) stručna suradnika od kojih jedan mora biti pedagog.
(3) Škola s više od 180, a manje od 500 učenika ima tri (3) stručna suradnika sukladno vrstama i opsegu programa koje izvodi. Škola s više od 500 učenika ima četiri (4) stručna suradnika po istom kriteriju odabira profila stručnog suradnika.

Navedeni dijelovi državnog pedagoškog standarda su tek prijedlog, no, možda bismo o njima trebali razmisliti jer kad je riječ o knjižničarima ne djeluju obečavajuće. Ivana Vladilo 16:46, 25. rujna 2007. (CEST)

S obzirom na to da je rok za javnu raspravu o prijedlogu prošao ne moramo ni razmišljati...a i čemu? Kad je naše razmišljanje/predlaganje izmjena i sl. bilo uvaženo (osim u slučaju namjenskih sredstava koja smo ČAK DVA puta dobili)? Da, škola mora imati knjižnicu, ali knjižničara (puno radno vrijeme)?? Pa, možda je to stvarno preskupo...--Milena 19:01, 25. rujna 2007. (CEST)

Doktorirala Dinka Kovačević

10. rujna dobili smo još jednu doktoricu znanosti školsku knjižničarku!

Naime, kolegica Dinka Kovačević, knjižničarka u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ u Slavonskom Brodu, okrunila je svoj dugogodišnji i vrlo uspješan stručni i znanstveni rad obranom doktorske disertacije na temu: Vrednovanje rezultata poučavanja korisnika školske knjižnice.

Zbog svega onoga što je kolegica Dinka godinama ulagala u školsko knjižničarstvo, ovo postignuće vrijedno je najvećih čestitki.

Čestitamo!

B. Šušnjić, viša savjetnica

Ivana Vladilo 10:45, 13. rujna 2007. (CEST)

Državna matura "iznutra"

Sukladno posljednjoj rečenici iz ove poruke, prenosim je. Ivana Vladilo 11:13, 10. rujna 2007. (CEST)

Poštovani zaposlenici škola, kolege, prijatelji i novinari,

započela je nova školska godina, i trća generacija učenika koji će pisati državnu maturu krenula je u školu. Tom bih prilikom, kao bivši zaposlenik projekta ministarstva uvođenja državne mature u naš školski sustav, volio s vama podijeliti par zapažanja o prethodnom radu na tome projektu.

Zapažanja su na sljedećim web adresama:

Connect::Portal

http://portal.connect.znanost.org/images_posts/DrzavnaMaturaSinopsis.pdf

http://portal.connect.znanost.org/images_posts/DrzavnaMaturaSinopsis.html

Moja osobna stranica

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/DrzavnaMaturaSinopsis.pdf

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/DrzavnaMaturaSinopsis.html

Radni dokumenti i zrcala web stranica

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/pdf/

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/html/

Tekst je suhoparan dosadan, ali nadam se da ćete u njemu naći nešto zanimljivo. Slobodno proslijedite ovu poruku bilo kome.

S poštovanjem,

Miran Božičević
Izlet u Mađarsku

Dana 16. lipnja 2007. organizira se izlet u Szombathely - posjet oglednoj Knjižnici Berzseny Daniel, te kasnije istog dana odlazak do Bratislave. Izlet je stručno-neobvezujući, preporučuje se knjižničarima, ali i nastavnicima hrvatskog jezika, a u pratnji možete povesti supruga, suprugu, prijateljicu, dijete... Polazak je u jutro u 5.45 iz Varaždina (hotel Turist) i u 6.00 iz Čakovca. Cijena je 160,00 kn, a zainteresirani se mogu javiti Sonji Tošić-Grlač. Više o izletu pročitajte ovdje. --Josip65 15:57, 5. lipnja 2007. (CEST)

Poziv na suradnju - prijedlog zajedničkog projekta na UDK02

Drage kolegice i kolege, godinama već razmišljam o jednoj temi koja zahtijeva poznavanje velikog broja knjiga, puno pročitanih stranica i shodno tome, za njezinu što uspješniju realizaciju, što više suradnika. Moj radni naslov teme je Lektira junaka iz lektire i vjerujem da je sve jasno. Mnogi književni likovi čitaju, citiraju, referiraju na neka književna djela. Prikupiti takve podatke, opisati ih, komponirati prema nekim mogućim dogovorenim kriterijima i prikazati u obliku postera ili na neki drugi način, moglo bi biti zanimljivo... U samo prikupljanje podataka mogli bi se uključiti i učenici, a veza s knjižnicom je, vjerujem, očita i jasni su odgojno-obrazovni ciljevi.

Na UDK02 mogli bismo otvoriti stranicu s projektom koja bi bila otvorena svima za doprinos temi i dogovaranje.

U nadi prihvaćanja prijedloga, očekujem vaše komentare i prijedloge.

Ivana Vladilo 23:12, 24. svibnja 2007. (CEST)

Znači, kad čitam Zastave, bilježim što u zastavama čita Kamerički? O.K. Otvori stranicu, napiši dva primjera, daj upute, a objašnjenja na "komentarima" te stranice. --Josip65 17:10, 25. svibnja 2007. (CEST)

Prijedlog Zakona o knjižnicama

Rasprava o prijedlogu Zakona o knjižnicama održat će se 21. svibnja 2007. godine u 11,00 sati u dvorani na mezaninu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Pripremite se za raspravu i pročitajte prijedlog Zakona. Prijedlog zakona možete pročitati na [1].


Popis i opis radionica na XIX. Proljetnoj školi u Šibeniku

Popis_i_opis_radionica_na_19._Proljetnoj_školi_u_Šibeniku

popis dostavila Biserka Šušnjić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje

Ivana Vladilo 17:26, 10. travnja 2007. (CEST)

IZLET U SARAJEVO

Putovanje u Sarajevo bit će organizirano od 17. do 20. svibnja. Cijena po osobi, ako nas putuje 25-ero, bila bi 440 kuna, a ako nas bude 49-ero, bila bi 300 kuna.

Uključen je i izlet u Visoko, razgledavanje "piramida".

Hotel u kojem bi spavali je novoizgrađen.Tri noći s doručkom u jednokrevetnoj sobi bi vas stajale 480 kuna, u dvokrevetnoj 360, u trokrevetnoj 333 kune.

Za ručak i večeru ćemo se dogovoriti.Mogu se javiti i vaši prijatelji.

Relacija kojom bi putovali je: Poreč-Pula-Rijeka-Bihać-Jajce-Zenica-Sarajevo, a vratili bi se Sarajevo-Zenica-Slavonski Brod ili Sarajevo-Zenica-Jajce-Banja Luka-Poreč

Za Riječanke će cijena biti povoljnija.

Za Sarajevo trebate javiti do 25.04.2007.god.

Uplate za prijevoz obavit ćete kod organizatorice.

Molim vas da obavijestite kolegice iz srednjih škola Istre i osnovnih škola Rijeke.

Vodičkinja će nam biti studentica povijesti umjetnosti iz Sarajeva. Naš vozač, meteorolog, Tomo rezervirao je restoran s glazbom.

Pozdrav!

Organizatorica:

Vahida Halaba, prof.


Obrana magistarskog rada Sonje Tošić-Grlač

7. veljače 2007. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu naša kolegica Sonja Tošić-Grlač, školska knjižničarka I. osnovna škola u Čakovcu, obranila je magistarski rad u području školskoga knjižničarstva Uloga školske knjižnice u poticanju čitanja. Čestitamo našoj tajnici na ovom osobnom i znanstvenom uspjehu.

preneseno s www.husk.hr Ivana Vladilo 10:22, 13. veljače 2007. (CET)

Čestitam, od srca! --Milena 11:39, 13. veljače 2007. (CET)


Za knjižničare PGŽ - prijevoz u Šibenik, Proljetna škola

Kolegica Vahida Halaba, Istarska županija, i ove godine organizira zajednički prijevoz u Šibenik. Poslat ću pojedinačne obavijesti svima iz PGŽ pa molim za što bržu prijavu zainteresiranih.

Ivana Vladilo 10:25, 27. siječnja 2007. (CET)

Uputa o postupanju s popisom školskih knjižnica po županijama

Molim, pročitajte uputu u Dogovaraonici. Ivana Vladilo 20:54, 19. siječnja 2007. (CET)

Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković - NAGRADA

Nagradu za značajan doprinos knjižničarskoj struci u 2006. godini, dobila je Hrvatska čitaonica sela Kuti i njezin projekt proslave 70. obljetnice djelovanja.

Moram dodati da je cijeli projekt zamisao i izvedba naše kolegice školske knjižničarke Strojarsko-brodograđevne škole u Rijeci, Karmen Delač-Petković, koja će 10. siječnja 2007. s istom temom i magistrirati.

Čestitamo Karmen!

Ivana Vladilo 12:37, 8. siječnja 2007. (CET)


NAJBOLJA PROFESORICA INFORMACIJSKIH ZNANOSTI NA SVIJETU 2006.

Je naša prof. dr. Tatjana Aparac – Jelušić!!! Plaketu i ček na 1000 dolara (samo?) dobila je u hotelu Hilton u Austinu (USA).


Milena, 6.01.2007.


Knjižnice za slijepe u informacijsko doba

Poštovane kolegice i kolege Obavještavamo Vas da je u nizu Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljena je knjiga Knjižnice za slijepe u informacijsko doba : smjernice za razvoj službi i usluga koju su uredile Rosemary Kavanagh i Beatrice Shristensen Skold, a s engleskog preveo Kristijan Ciganović. Cijena publikacije je 50 kn. Narudžbenica za ovo, kao i ostala izdanja HKD-a nalazi se na web stranicama HKD-a na adresi http://www.hkdrustvo.hr/clanovi/tmp/NarudzbIzdanja.doc

Zdenka Sviben Predsjednica HKD-a


Josipe, evo za stranicu ako mislite da je interesantno. Pozdrav, Evica

Greetings!

Please note the fllowing information!Thanks!

IASL is the International Association of School Librarianship and each year we hold our Annual Conference in a different part of the world. In 2007, the Conference will be held July 16-20 in Taipei, Taiwan. The theme is "Cyberspace, D-world, E-learning: Giving Libraries and Schools the Cutting Edge".

Information about IASL: http://www.iasl-slo.org/

Information about the IASL Annual Conference 2007: http://www.iasl-slo.org/conference2007.html

Call for Papers for 2007: http://www.iasl-slo.org/conference2007-call.html

Consider the possibilities!!


Jasmina Lovrinčević - prvi dr. sc. školski knjižničar

Dragi knjižničari

Ugodna mi je čast obavijestiti Vas da je kolegica Jasmina Lovrinčević, školska knjižničarka Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku i voditeljica ŽSV srednjoškolskih knjižničara Osječko-baranjske županije, obranila doktorat u području školskoga knjižničarstva i tako postala prvi hrvatski dr. sc. školski knjižničar.

Srdačno čestitamo kolegici i vjerujemo da će njen uspjeh biti poticajan i za ostale školske knjižničare, te tako još više pridonijeti kvaliteti našega rada, a time i boljitku korisnika školskih knjižnica.

Srdačan pozdrav, Vaša Biserka Šušnjić

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors