Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Međuškolski književni kviz

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ

Međuškolski književni kviz je projekt školskih knjižničara BBŽ za poticanje čitanja lektirnih naslova. Kviz se provodi među učenicima petih razreda. Potiče čitanje lektire s kritičkim osvrtom, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvija navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja i natjecateljski duh te skreće pažnju na potrebu pisanja bilješki tijekom čitanja. Rezultati kviza se koriste za poboljšanje čitanja lektira i promicanje čitanja kod učenika u višim razredima OŠ, kako bi i dalje ostali aktivni korisnici knjižnica.

Nastao je na inicijativu knjižničarke Margarete Popčević da dvije bjelovarske gradske škole ostvare jaču međusobnu suradnju kroz promicanje čitanja i druženja čitača navedenih škola, istodobno obilježavajući Međunarodni dan dječje knjige 2.04. Iduće godine su želju da se priključe navedenom kvizu izrazile i pet županijskih škola (OŠ Garešnica, OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Nova Rača, OŠ Đulovac i OŠ Trnovitica). To je bio poticaj da se kviz pretvori u županijski književni kviz BBŽ, što je i ostvareno 26. travnja 2012. Te godine se kvizu pridružilo još više škola iz županije (OŠ Dežanovac, OŠ Trnovitički Popovac, OŠ Rovišće, OŠ Berek i OŠ Čazma) što je dokaz kvalitete i potrebe za jednom ovakvom aktivnošću.

Organizatorice i voditeljice

Međuškolski književni kviz već šestu godinu za redom organiziraju školske knjižničarke III. i IV. OŠ Bjelovar (Margareta Popčević i Dejana Kurtović).

Stručno povjerenstvo i ispitna komisija za pitanja

Stručno povjerenstvo kviza čine knjižničarke: Vjeruška Štivić iz Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar - Dječji odjel, Katarina Belančić iz Obrtničke škole Bjelovar i Suzana Pušić iz SŠ Čazma, što je jedna od odličnih suradnji drugih vrsta knjižnica s osnovnoškolskim.

Opis, upute i pravila kviza

Učenike za sudjelovanje u kvizu animiraju nastavnici hrvatskoga jezika i knjižničari, a školsku razinu kviza provode i organiziraju sami knjižničari.

Na međuškolski književni kviz dolazi iz svake škole po jedna ekipa od tri učenika u pratnji mentora. Članovi ekipa skupno rješavaju pitanja pišući odgovore na prazan list papira. Pitanja član Povjerenstva čita sa slidea Powerpoint prezentacije. Za svako pitanje učenici imaju jednu minutu. Učenici su pokazuju svoje znanje iz sadržaja zadanog djela kroz pet vrsta pitanja: prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja i izravna pitanja (ukupno 25 pitanja). Ukoliko više ekipa ima isti broj bodova održava se ispitivanje ekipa s dodatnih pet pitanja.


MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2016.

Osnovna škola u Đulovcu bila je u utorak, 5.4.2016. domaćin Međuškolskom književnom kvizu koji se na prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije održao 6. put za redom.
2016. godine na kvizu je sudjelovalo 15 škola, 45 učenika i 20 knjižničarki.
Pitanja je sastavljala stručna komisija u sastavu knjižničarki: Vjeruške Štivić, knjižničarke i voditeljice Dječjeg odjela Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar, Katarine Belančić, knjižničarke iz Obrtničke škole Bjelovar te Suzane Pušić, profesorice hrvatskog jezika i knjižničarke SŠ Čazma. Učenicima je bilo postavljeno 45 pitanja u raznim formama: prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja, poveži pojmove, objasni fraze i izravna pitanja. Učenici su ih ispunjavali prema uputama Povjerenstva u trajanju oko 45 minuta.
Na kraju ispita dobiveni su preliminarni rezultati prema kojima je bilo potrebno i dodatno natjecanje kako bi se dobili pobjednici, a to su sa 50 bodova, što je i maksimalan broj bodova, učenici OŠ Garešnica koji su pod vodstvom mentorice Margarete Cvitanović osvojili prvo mjesto. Drugo mjesto s 47 bodova pripalo je učenicima OŠ Dežanovac pod vodstvom mentorice Ankice Holubek dok su treće mjesto s 46 bodova osvojili učenici OŠ Veliko Trojstvo koje je pripremala knjižničarka Vivijana Krmpotić.
Osim kviza učenici su prisustvovali predavanju naziva „Hrana s livade“ mr. Mirjane Jakčin o jestivom samoniklom bilju prilikom kojega su upoznali mnoge biljke i iznenadili se koliko su korisne i primjenjive u ljudskoj prehrani, a lako dostupne. Nakon poučnog predavanja o samoniklom jestivom bilju, učenici i mentori su se odvezli u obližnje Badelove vinograde koji se protežu na više od 100ha površine te su uz stručno vodstvo g. Miroslava Mutke razgledali pogon Badelovih vinograda.
Nakon svečanog proglašenja pobjednika te podjele priznanja i nagrada koje su osigurale nakladničke kuće Alfa i Školska knjiga druženje se nastavilo na izletištu „Krupadol“ nedaleko Đulovca.

Materijali

Učenici petih razreda su za natjecanje trebali pročitati roman Milivoja Matošeca "Strah u Ulici lipa".

Kviz možete preuzeti ovdje:

Odgovore sa županijskog kviza i sa školskih kvizova možete dobiti od koordinatorica kviza putem njihovih mail adresa.

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2015.

Međuškolski književni kviz 2015. godine održao se peti put zaredom.
Učenici su se za kviz trebali pripremiti i pročitati roman Henryja Winterfelda Timpetill : Grad bez roditelja. Svaka prijavljena škola organizirala je školsko natjecanje u prvoj polovici ožujka kroz različite vrste pitanja: prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja, poveži pojmove, objasni fraze i izravna pitanja (ukupno 35 pitanja), a na međuškolski (županijski) kviz je došlo po troje učenika iz svake škole (koji su osvojili prva mjesta na školskom natjecanju). Sudjelovalo je 11 škola i 33 učenika iz Bjelovarsko-bilogorske županije (IV. OŠ Bjelovar, OŠ u Đulovcu, OŠ Dežanovac, OŠ Garešnica, OŠ Berek, OŠ Trnovitica, III. OŠ Bjelovar, OŠ Štefanje, OŠ Nova Rača, OŠ Ivanska i OŠ Rovišće).
Svi učenici su u sklopu kviza posjetili Bjelovarsko kazalište i pogledali predstavu Vitez željeznog srca Ane Pongrašić u izvedbi skupine Tini Bjelokaz 1 Bjelovarskog kazališta i u režiji M. Fabičević u sklopu Smotre amaterskih kazališta Bjelovarsko-bilogorske županije. Posjetili su i Dječji odjel Narodne knjižnice i upoznali se s njenim radom.
Sponzor kviza su nakladničke kuća Alfa i Profil koje su osigurale glavne i utješne nagrade. Također je tu slastičarna i kavana Zagorje koja je donirala tortu u obliku knjige kojom smo proslavili petu godinu održavanja kviza. Spuga-K iz Kutine i Gradska pekara Bjelovar su donirali đačka peciva, a Hrvatska udruga školskih knjižničara (predsjednica Vanja Jurilj) i IV. OŠ Bjelovar (s ravnateljem Milijanom Bojanovićem, kuharima i domarem) pobrinuli su se za ručak i logističku potporu kvizu. Podlogu pohvalnica i zahvalnica je činila slika učenice IV. OŠ Bjelovar, Klaudije Ledvinka iz 4. b razreda učiteljice Vlaste Halupecki. Ovaj kviz dokazuje kako dobra i logistički osmišljena organizacija, komunikacija i podjela poslova može jednu ovakvu aktivnost učiniti kvalitetnom i uspješnom. Svim sponzorima i donatorima od srca hvala!

Prvo mjesto s ukupno 30 od 32 boda zauzela je ekipa iz OŠ Berek (učenice Katarina Gogić, Maja Lukač i Žaklina Novak). Drugo mjesto je zauzela druga ekipa kolegice knjižničarke Martine Pavičić Barberić iz OŠ Trnovitica s ukupno 29 bodova (Matea Čukman, Leon Pranjić i Leona Varga), a treće mjesto ekipa iz IV. OŠ Bjelovar s ukupno 27 bodova (Lucija Malčić, Anamarija Jukić i Nika Vlahović) knjižničarke Dejane Kurtović.

Materijali

Učenici su za natjecanje čitali roman Henryja Winterfelda Timpetill : Grad bez roditelja.

Kviz možete preuzeti ovdje:

Odgovore sa županijskog kviza i sa školskih kvizova možete dobiti od koordinatorica kviza putem njihovih mail adresa.

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2014.

MŠKK2014. posvećen je djelu Mire Gavrana "Zaljubljen do ušiju". Za razliku od prijašnjih kvizova, učenici su imali više vrsta pitanja i više pitanja.
Učenici su za natjecanje trebali pročitati roman Mire Gavrana "Zaljubljen do ušiju".

Materijali

Kviz se može preuzeti s ove mrežne stranice:


MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2013.

Učenici petih razreda su za natjecanje trebali pročitati roman Zlatka Krilića "Zabranjena vrata".
Prvo mjesto su zauzeli učenici OŠ Velika Trnovitica s 29 boda, a drugo učenici OŠ Berek s 27 bodova. Obje prve dvije ekipe je pripremala knjižničarka Martina Barberić, koja radi na obje škole. Budući da su dvije škole dijelile treće mjesto s 26 bodova od ukupnih 34, odmah se odvilo i dodatno natjecanje kako bi odredili kome će pripasti treće mjesto – OŠ Dežanovac ili III. OŠ Bjelovar. Na dodatnom propitivanju pobjedu za treće mjesto su odnijeli učenici III. OŠ Bjelovar.

Materijali

Kviz se može preuzeti s ove mrežne stranice:

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2012.

Koko u Parizu

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2011.

Junaci Pavlove ulice

Napomena:

  • Kviz je izrađen u programu Microsoft PowerPoint 2007 i ima oko 1,6Mb

(Microsoft Office PowerPoint Viewer 2007 lets you view full-featured presentations created in PowerPoint 97 and later versions.)

(Open, edit, and save documents, workbooks, and presentations in the Open XML file formats, which were introduced to Microsoft Office Word, Excel, and PowerPoint beginning with Office 2007 and continuing with Office 2010.)

Kontakti

Imate li komentare i/ili prijedloge u vezi kviza, želite li radnu verziju kviza i odgovore, obratite se koordinatorici kviza: Dejani Kurtović (dejana.kurtovic@knjiznicari.hr) ili Margareti Popčević (margareta.popcevic@knjiznicari.hr).

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors