Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Iz školskih knjižnica Virovitičko-podravske županije

Izvor: UDK02
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: izbornici, traži
 
Redak 1: Redak 1:
 
<br><br>
 
<br><br>
 +
 +
== <b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića</b> ==
 +
''piše: Melita Schmitz''
 +
 +
Noć knjige 2017. obilježila se već tradicionalno u školskoj knjižnici Osnovne škole Eugena Kumičića ove godine 24. travnja 2017. od 16 do 19 sati uz sudjelovanje svih dobnih skupina učenika. Budući da su na ovu manifestaciju bili pozvani građani grada Slatine, posebno je zadovoljstvo spomenuti da su se ovoj Noći odazvali djelatnici iz Pučkog otvorenoga učilišta iz Slatine, tj. gospođa Vesna Senta voditeljica obrazovanja odraslih pri POU koja je aktivno sudjelovala u svim predviđenim aktivnostima.<br>
 +
Noć knjige obično se održava na 23. travnja kada se obilježava Svjetski dan knjige i Dan autorskih prava uz još jedan važan datum 22.4. kada obilježavamo Dan hrvatske knjige te se je ove godine, zbog uskršnjih praznika, obilježavanje pomaklo do 24. travnja kako bi se manifestaciji odazvali i učenici koji su se vratili s proljetnih praznika. <br>
 +
Budući da je tema ove godine povodom Noći knjige bila nešto širega sadržanoga karaktera pod naslovom „Noć knjige grli vikend“ knjižničarka Melita Schmitz osmislila je tri skupine aktivnosti te je u suradnji s Osnovnom školom Ivane Brlić Mažuranić i knjižničarkama Sanjom Pajnić i Marijanom Pađen realizirala planirane aktivnosti. <br>
 +
Aktivnosti su bile podijeljene u tri skupine, a korisne su svima kako djeci tako i odraslima.<br>
 +
Prva aktivnosti odnosila se na autorska prava i intelektualno vlasništvo te pravila citiranja. Ovom radionicom sudionici su se upoznali s relevantnim dokumentima kao što su Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima te sa web stranicom Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo, [http://www.dziv.hr dziv.hr], gdje se mogu naći sve informacije vezane za temu autorskih prava te općenito intelektualnoga vlasništva. Pravila o  citiranju nalaze se na web stranici Filozofskoga fakulteta iz Zagreba na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti pod linkom Korisni sadržaji. Učenici su uočili važnost citiranja i navođenja izvora preuzimanja tuđih tekstova te su utvrdili da je krađa intelektualnoga vlasništva ista kao i krađa materijalnih dobara i vlasništva predmeta drugih osoba. <br>
 +
Budući da su današnja djeca vezana za IKT koja je sastavni i neizostavni dio života, vježbe za kralježnicu i cijeli organizam pod nazivom  QiGONG mogu pomoći u sprječavanju i rehabilitaciji bolesti vezanih za sjedilački način života. Vježbe pomažu kod  bolova u tijelu  i/ili kralježnici  te se preporučaju svima, a posebno osobama čije radno mjesto/način života  je vezano za sjedenje i mirovanje tijela u jednome mjestu. <br>
 +
Treći dio radionica odnosio se na oslikavanje prozora u knjižnici uz pjesme s motivima prirode i to tako da je skupina učenika dobila tekst pjesme te je prozor trebala oslikati s motivima iz pjesme te su drugi učenici trebali moći prepoznati o kojoj je pjesmi riječ. Koliko su bili uspješni pogledajte u galeriji fotografija. <br>
 +
Do godine, srdačan pozdrav iz školske knjižnice OŠ Eugena Kumičića!
 +
 +
<gallery mode="traditional">
 +
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (1).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (2).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (3).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (4).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (5).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (6).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (7).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (8).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
Image:OSEKS-nocknjige-2017 (9).jpg|''piše: Melita Schmitz<br><b>Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića,</b><br>Slatina,<br>24. 4. 2017.
 +
 +
</gallery>
  
 
== <b>Filmovi Štrumpfovi i Ljepotica i zvijer razveselili učenike OŠ Eugena Kumičića</b> ==
 
== <b>Filmovi Štrumpfovi i Ljepotica i zvijer razveselili učenike OŠ Eugena Kumičića</b> ==

Trenutačna izmjena od 15:51, 29. travnja 2017.Sadržaj

Noć knjige 2017. u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića

piše: Melita Schmitz

Noć knjige 2017. obilježila se već tradicionalno u školskoj knjižnici Osnovne škole Eugena Kumičića ove godine 24. travnja 2017. od 16 do 19 sati uz sudjelovanje svih dobnih skupina učenika. Budući da su na ovu manifestaciju bili pozvani građani grada Slatine, posebno je zadovoljstvo spomenuti da su se ovoj Noći odazvali djelatnici iz Pučkog otvorenoga učilišta iz Slatine, tj. gospođa Vesna Senta voditeljica obrazovanja odraslih pri POU koja je aktivno sudjelovala u svim predviđenim aktivnostima.
Noć knjige obično se održava na 23. travnja kada se obilježava Svjetski dan knjige i Dan autorskih prava uz još jedan važan datum 22.4. kada obilježavamo Dan hrvatske knjige te se je ove godine, zbog uskršnjih praznika, obilježavanje pomaklo do 24. travnja kako bi se manifestaciji odazvali i učenici koji su se vratili s proljetnih praznika.
Budući da je tema ove godine povodom Noći knjige bila nešto širega sadržanoga karaktera pod naslovom „Noć knjige grli vikend“ knjižničarka Melita Schmitz osmislila je tri skupine aktivnosti te je u suradnji s Osnovnom školom Ivane Brlić Mažuranić i knjižničarkama Sanjom Pajnić i Marijanom Pađen realizirala planirane aktivnosti.
Aktivnosti su bile podijeljene u tri skupine, a korisne su svima kako djeci tako i odraslima.
Prva aktivnosti odnosila se na autorska prava i intelektualno vlasništvo te pravila citiranja. Ovom radionicom sudionici su se upoznali s relevantnim dokumentima kao što su Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima te sa web stranicom Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo, dziv.hr, gdje se mogu naći sve informacije vezane za temu autorskih prava te općenito intelektualnoga vlasništva. Pravila o citiranju nalaze se na web stranici Filozofskoga fakulteta iz Zagreba na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti pod linkom Korisni sadržaji. Učenici su uočili važnost citiranja i navođenja izvora preuzimanja tuđih tekstova te su utvrdili da je krađa intelektualnoga vlasništva ista kao i krađa materijalnih dobara i vlasništva predmeta drugih osoba.
Budući da su današnja djeca vezana za IKT koja je sastavni i neizostavni dio života, vježbe za kralježnicu i cijeli organizam pod nazivom QiGONG mogu pomoći u sprječavanju i rehabilitaciji bolesti vezanih za sjedilački način života. Vježbe pomažu kod bolova u tijelu i/ili kralježnici te se preporučaju svima, a posebno osobama čije radno mjesto/način života je vezano za sjedenje i mirovanje tijela u jednome mjestu.
Treći dio radionica odnosio se na oslikavanje prozora u knjižnici uz pjesme s motivima prirode i to tako da je skupina učenika dobila tekst pjesme te je prozor trebala oslikati s motivima iz pjesme te su drugi učenici trebali moći prepoznati o kojoj je pjesmi riječ. Koliko su bili uspješni pogledajte u galeriji fotografija.
Do godine, srdačan pozdrav iz školske knjižnice OŠ Eugena Kumičića!

Filmovi Štrumpfovi i Ljepotica i zvijer razveselili učenike OŠ Eugena Kumičića

piše: Melita Schmitz

Medijska kultura u sklopu hrvatskoga jezika i književnosti svakako predviđa gledanje igranih i animiranih filmova za svaki uzrast učenika te se s time u skladu tijekom školske godine organizira odlazak u gradsko kino koje se nalazi pri Pučkom otvorenome učilištu u Slatini.
U današnje vrijeme kada su veliki Cinestar centri preuzeli kinematografiju rijetko je za očekivati da manji gradići imaju svoju kino dvoranu, a pogotovo onu koja podržava projekcije u 3D formatu. Slatina je upravo takav gradić koji je održao tradiciju kino projekcija i štoviše, omogućio svojim korisnicima uživanje u novim tehnologijama.
Da se može sve što se naumi pokazalo je i dokazalo slatinsko Pučko otvoreno učilište, Općina Csurgó iz Mađarske, Turistička zajednica grada Slatine i Vidra – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, udruživši se s partnerima u borbi za opstojnost kinematografije u malim mjestima pa su kroz međunarodni projekt u sklopu prekograničnoga programa Mađarska-Hrvatska Art CBC koji je sufinanciran sredstvima Europske unije osuvremenili postojeću kino dvoranu.
Kino dvorana obnovljena je i uređena (novi sustav grijanja, zvučni sustav, nove stolice i obnovljeni parket, digitalizirane projekcije, uređena je unutrašnjost prostora i sanitarne prostorije) kroz projekt ART CBC Slatina-Csurgó-Voćin-Virovitica koji je sufinanciran sredstvima Europske unije IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 436.682,93 eura, a bespovratna sredstva EU iznosila su 371.154,98 eura.
U suvremenoj kino dvorani koja podržava projekciju 3D filmova, učenici od prvog do četvrtog razreda 11. travnja 2017 godine. pogledali su film Štrumpfovi: skriveno selo redatelja Kellya Asburya koji već dobro poznate likove (Štrumpfeta, Lumeni, Trapavi, Hrga) vodi kroz nove avanture prepune tajni i magičnih i misterioznih događaja. Kao i svi dosadašnji filmovi o Štrumpfovima i ovaj je zanimljiv, zabava, poučan i naprosto štrumpfastičan.
Učenici od petog do osmog razreda 12. travnja 2017. uživali su u još jednoj ekranizaciji svima poznate priče Charlesa Perraulta Ljepotica i zvijer ovoga puta pod redateljskom palicom Billa Condona. Poznate likove utjelovili su glumci Dan Stevens, Emma Watson i Luke Evans. Iako je ova ljubavna priča svima poznata, svaka ekranizacija novo je zadovoljstvo čak i za najprobirljivije filmofile.
Osnovna škola Eugena Kumičića srdačno se zahvaljuje Pučkom otvorenom učilištu na dugogodišnjoj ugodnoj suradnji.


Međuknjižnična suradnja IOŠ Slatina i OŠ Eugena Kumičića nastavlja se i ove školske godine u znaku Valentinova

piše: Melita Schmitz

Međuknjižnična suradnja Industrijsko-obrtničke škole i Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine nastavlja se i ove školske godine i to povodom obilježavanja Valentinova kada je, 15. veljače 2017., knjižničarka Melita Schmitz, OŠ E. Kumičića, na poziv knjižničarke Svjetlane Dupan iz IOŠ-a predstavila temu Narodnjačka poetika u životu mladih. Odlazak u narodnjačke klubove postao je imperativ hrvatske mladeži, a lake note te besmisleni i često imbecilni stihovi pjevuše se i slušaju na svim mjestima za provođenje slobodnoga vremena kao i na školskim hodnicima. Možda samo slušanje glazbe ne bi bilo toliki problem, ali neprihvatljiva ponašanja, kao što su ispijanje alkoholnih pića, konzumiranje opojnih sredstava te neprospavane noći, zasigurno nisu put koji trebaju koračati maloljetnici i ostala mladež. Kroz ovu radionicu učenici su iznosili svoja mišljenja o cjelokupnoj narodnjačkoj subkulturi koja im se u biti niti ne sviđa, ali kako kažu, nemaju drugačija mjesta za izlaske pa su na neki način i prisiljeni na odlaženje u takve klubove. Izrazili su želju za plesnim školama te plesnjacima uz glazbu koja nije narodnjačka te za aktivnostima koje bi se odvijale u satima koji ne uzimaju noć potrebnu za spavanje. Možemo li kao obrazovne institucije išta učiniti da direktno djelujemo na formiranje mladih ličnosti te ih na taj način usmjerimo na (pravi) životni put (bez ovisnosti), pitanje je koje si zasigurno može i mora postaviti i svaki profesor i svaki ravnatelj i svaki gradonačelnik i svaki policajac, i svaki, baš svaki roditelj… Možda se rješenje krije u zajedništvu, ali ga samo još trebamo pronaći i iznijeti na svjetlo dana… ili smo ga pronašli?! Ako jesmo, izađimo svi subotom i uvjerimo se na licu mjesta: u narodnjačkim klubovima i kafićima i prosudimo sami.U Mjesecu hrvatske knjige 2016. Područna škola Novaki posjetila školsku knjižnicu

piše: Melita Schmitz

Mjesec hrvatske knjige 2016. u OŠ Eugena Kumičića obiluje mnogim aktivnostima, a najučestalije su one posjetu školskoj knjižnici. Učenici Područne škole Novaki s učiteljicama Marijom Miljković i Marinelom Zrinščak Begovac posjetili su 9. studenoga 2016. školsku knjižnicu u kojoj ih je dočekala knjižničarka Melita Schmitz. Učenici su se upoznali s prostorom knjižnice kao i s pravilima posudbe knjižnične građe te s Pravilnikom ponašanja u knjižnici. Knjižničarka im je u svrhu poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi pročitala dvije bajke: Oprostite, jeste li vi vještica? i Princeza u potrazi za srećom, a učenici su nakon toga uz pomoć slika, koje prikazuju sadržaj slikovnica, razgovarali o svojim dojmovima. Učenici su pokazali izuzetno visoke vještine prepričavanja sadržaja priče kao i zapamćivanje redoslijeda događaja u priči što je za tu dobnu skupinu, od sedam do deset godina, zapanjujući i vrlo obećavajući pokazatelj da će i u budućnosti biti dobri i kvalitetni čitatelji. U gradu Slatini su posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu kao i knjižaru kako bi zorno uvidjeli razliku između tri ustanove za koje se pretpostavlja da će posjećivati tijekom svojih školskih dana, a u najboljem slučaju i cijeli svoj život.


Međuškolski projekt Točka, zarez, upitnik! započeo raspravom piše li se kurikulum ili kurikul?

piše: Melita Schmitz

Međuškolski projekt Točka, zarez, upitnik! odvija se između OŠ Eugena Kumičića iz Slatine i OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara. Projekt je osmislila Melita Schmitz, diplomirana knjižničarka mentorica te je svojoj kolegici knjižničarki iz Vukovara Biljani Krnjaić predložila da zajedno surađuju na projektu koji bi se proveo tijekom školske godine 2016./2017. Projekt će se realizirat u obliku integracije knjižnično-informacijskoga obrazovanja i hrvatskoga jezika. Ciljane skupine ovoga projekta su učenici, roditelji i učitelji obiju škola, a u svrhu osvještavanja najčešćih pravopisnih pogrešaka kojima smo svi svjedoci u pismenoj komunikaciji.

Kao početna aktivnost izrađen je plakat najčešćih pravopisnih pogrešaka koje su sakupile nastavnice hrvatskoga jezika Ivana Strupar, Elvira Vujčić i Ranka Kabić te je plakat postavljen u svaku učionicu škole kako bi svi nastavnici mogli upozoriti učenike kada primijete pravopisnu pogrešku. U svakom obrazovnom razdoblju održat će se tri nastavna sata posvećena pravopisu u onim razrednim odjelima koji imaju najviše pravopisnih pogrešaka. Isto tako, na svakom učiteljskom vijeću nastavnice hrvatskoga jezika predstavit će nekoliko pravopisnih pogrešaka svojim kolegama te dati kratke jezične savjete. Roditelji će na roditeljskim sastancima biti upoznati s ciljevima i aktivnostima projekta tako da će i oni moći aktivno sudjelovati u njegovom provođenju te u prvenstveno smanjivanju pravopisnih pogrešaka. Na učiteljskom vijeću OŠ Eugena Kumičića u listopadu Melita Schmitz predstavila je problem imenice kurikulum koji je nametnut našemu jeziku u obliku u kojemu ta imenica nikako ne može biti. Naime, latinski završetak –um (kurikulum)u hrvatskom jeziku se izostavlja pa tako dobivamo kurikul (kao i simpozij, magnezij..)

Hrvatski jezikoslovci predlažu kao rješenje za ovu riječ UPUTNIK. Pridjev od kurikul može glasiti kurikul-ni, kurikul-ski ,međutim prednost se daje obliku kurikulni jer je taj oblik češći i izrazito je obilježje baš hrvatskoga standardnoga jezika. Iz navedenoga proizlazi da je pravilno nacionalni kurikul i kurikulna reforma, ali ne uputnička reforma. Ono što nam ostaje jest dobro razmisliti zašto nam se nameću rješenja koja krše jezične norme te tko je odgovoran za ovakve pogreške koje zbunjuj, smetaju i vrijeđaju sve one koji išta znaju o jeziku i svoj jezik žele upotrebljavati u skladu s pravilima hrvatskoga standardnoga jezika i važećeg pravopisa.

Pitali smo roditelje koja vam je najdraža knjiga iz djetinjstva

piše: Melita Schmitz

U Mjesecu hrvatske knjige 2016., koji se odvija pod motom Čitam 100 na sat, knjižničarka Melita Schmitz provela je anketu među roditeljima učenika šestih, sedmih i osmih razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine,a pitanje se odnosilo na najdražu knjigu koju su pročitali u djetinjstvu. Kao što se i očekivalo, najčitaniji naslov je bio Vlak u snijegu Mate Lovraka, potom slijede Čudnovate zgode Šegrta Hlapića Ivane B. Mažuranić i treće mjesto pripalo je Lovrakovoj Družbi Pere Kvržice. Roditelji su naveli još da su rado čitali Djevojčicu sa šibicama, Pinokija, Maloga princa, Heidi. Zahvaljujemo se roditeljima na odazivu u ovoj anketi i neka svojim primjerom potiču svoju djecu na čitanje bar onih djela koja su i njima bila zanimljiva i ostala u lijepom sjećanju jer kvalitetno i učinkovito školovanje učenika ovisi o partnerstvu roditelj-dijete-škola.

U Mjesecu hrvatske knjige 2016. prvašići OŠ Eugena Kumičića postali članovima školske knjižnice

piše: Melita Schmitz

Svačije školovanje započinje jednom od najvažnijih aktivnosti koja se treba savladati kako bismo mogli usvajati sva znanja koje nam obrazovanje tijekom života nudi, a to je učenje čitanja i pisanja. Učenici prvih razreda tijekom prvoga obrazovnoga razdoblja usvajaju slova, a samim time uče i čitati. U svrhu poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi svake školske godine knjižničarka OŠ Eugena Kumičića Melita Schmitz organizira svečani prijem prvašića u školsku knjižnicu kada učenici postaju članovima knjižnice te usvajaju pravila ponašanja u knjižnici kao i načine posudbe knjižne građe. Učenici 1.a razreda s učiteljicom Verom Menčik, učenici 1.b razreda s učiteljicom Gordanom Maroević i učenici 1.c razreda s učiteljicom Željkom Novotni od sada mogu posuđivati knjige u školskoj knjižnici i čitati sto na sat kao što i predlaže misao vodilja Mjeseca hrvatske knjige za 2016. godinu.


U Mjesecu hrvatske knjige učenici Područne škole Gornji Miholjac posjetili školsku knjižnicu matične škole

piše: Melita Schmitz

Mjesec hrvatske knjige 2016. obiluje mnogobrojnim aktivnostima koje se odvijaju u školskoj knjižnici, a sve u svrhu poticanja čitanja i razvijanju ljubavi prema knjizi učenika svake životne dobi. Tim povodom učenici od prvog do četvrtog razreda područne škole Gornji Miholjac s učiteljicama Jasnom Kizivat i Anitom Jančić Rulj posjetili su školsku knjižnicu te ih je knjižničarka Melita Schmitz upoznala s prostorom školske knjižnice, a onda ih je upoznala sa pravilnikom posudbe knjižne građe i pravilnikom o ponašanju u školskoj knjižnici. Kao predložak za poticanje čitanja knjižničarka se poslužila književnim predloškom Princeza u potrazi za srećom jer se poticanje čitanja jedino i može aktivirati čitajući književna djela.


3. slatinska Mala scena započela predstavom Vrijeme za bajku

piše: Melita Schmitz

Treća slatinska Mala scena započela je 20. listopada 2016. godine kazališnom predstavom osječkog dječjeg kazališta Branka Mihaljevića pod nazivom Vrijeme za bajku koja je bila namijenjena učenicima prvih i trećih razreda naše škole, OŠ Eugena Kumičića. Kao predložak za ovu predstavu poslužila je dobro poznata priča Crvenkapica, a u ovoj predstavi se susreću Dječak, koji se zove Bajka, i Djevojčica koji se zajedno igraju i sve gledatelje uvlače u svoju Igru. Nema ičega ljepšeg od iskrenog dječjeg osmjeha kojega u ovoj predivnoj predstavi zaista nije nedostajalo, već naprotiv, iskreno, glasni i sretni osmjesi naših najmanjih odjekivali su kino dvoranom Pučkoga otvorenoga učilišta koje svake godine angažira kvalitetna kazališta kako bi se i tim putem realizirala medijska kultura predviđena na nastavnom predmetu hrvatskoga jezika, a u korelaciji s knjižnično-informacijskim obrazovanjem. Osječkom kazalištu čestitamo na uspješno izvedenoj predstavi, a Pučkom učilištu zahvaljujemo na organizaciji.

O knjizi govori Patricija Brdarić


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Suvremena hrvatska autorica Bojana Meandžija gostovala u OŠ Eugena Kumičića u Slatini
(Mjesec hrvatske knjige 2016.)


piše: M. Schmitz

Mjesec hrvatske knjige 2016. koje se ove godine odvija pod motom Čitam 100 na sat u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini započeo je najboljom mogućom aktivnošću koja može poslužiti kao motivacija za čitanje hrvatskih autora, a to je književnim susretom sa suvremenom hrvatskom autoricom Bojanom Meandžijom koja je predstavila svoj autobiografski roman Trči! Ne čekaj me... Na poziv knjižničarke škole Melite Schmitz Bojana Meandžija književni susret s učenicima od petog do osmog razreda održala je 17. listopada 2016. godine, a u organizaciji Izdavačke kuće Alfa iz Zagreba. U okrilju međuknjižnične suradnje dviju slatinskih osnovnih škola, književnom susretu nazočili su i učenici Osnovne škole Josipa Kozarca sa svojom knjižničarkom Jelenom Martinović.


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Suvremena hrvatska autorica Bojana Meandžija gostovala u OŠ Eugena Kumičića u Slatini
(Mjesec hrvatske knjige 2016.)


piše: M. Schmitz

Bojana Meandžija rođena je 1978. godine u Karlovcu gdje je polazila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine stručni je suradnik u Izdavačkoj kući Alfa iz Zagreba gdje i danas radi. Prvi roman Veliki kraljević objavila je 2007. godine, a drugi roman Moje... , danas je naslov preoblikovan u Trči! Ne čekaj me..., objavljen je 2009. godine.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Suvremena hrvatska autorica Bojana Meandžija gostovala u OŠ Eugena Kumičića u Slatini
(Mjesec hrvatske knjige 2016.)


piše: M. Schmitz

Roman Trči! Ne čekaj me... Bojana je napisala sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj, u njenome rodnom Karlovcu. Budući da je dosta vremena provodila u skloništu, svoje prve rečenice napisala je na sitnim drvenim letvicama, a ti zapisi stoje još i danas. Bojana Meandžija sve svoje emocije i strahove proživljavanja rata pretočila je u ovaj osjećajan, senzibilan i primjeren roman djeci te se znatiželja o radnji romana i oduševljenje njime mogla osjetiti pri ovome susretu naših učenika i drage nam Bojane. Pokoja suza pojavila se u očima nastavnika koji su se prisjetili ratnih dana borbe za slobodu, domovinu, ali i vlastiti život.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Suvremena hrvatska autorica Bojana Meandžija gostovala u OŠ Eugena Kumičića u Slatini
(Mjesec hrvatske knjige 2016.)


piše: M. Schmitz

Iako su rekli naši učenici da obično ne vole čitati knjige, ovaj im je roman jedan od najboljih koje su pročitali i preporučuju ga svima za čitanje. Iskrene zahvale Bojani na dolasku u školu i čestitke na objavljivanju romana na engleskom jeziku koji će biti predstavljen na frankfurtskom sajmu knjiga 2016. Radujemo se novim Bojaninim romanima koje zasigurno već skriva u svojim ladicama i u svome srcu!


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja
(Međunarodni dan zaštite životinja - Uganda - zemlja planinskih gorila, gost predavač Svjetlana Dupan)


piše: M. Schmitz

Svake godine 4. listopada obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja te smo tom prigodom u Osnovnu školu Eugena Kumičića pozvali knjižničarku Svjetlanu Dupan iz Industrijsko-obrtničke škole iz Slatine da nam predstavi svoje posljednje putovanje u Ugandu, a u svrhu korelacijsko-integracijskog pristupa nastavnih predmeta biologije, geografije i informacijske pismenosti učenika osmih razreda povezane s temom gorila i čimpanza te obilježjima afričke zemlje Ugande.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja
(Međunarodni dan zaštite životinja - Uganda - zemlja planinskih gorila, gost predavač Svjetlana Dupan)


piše: M. Schmitz

U ovom zanimljivom izlaganju učenici su se upoznali s geografskim položajem i obilježjima Ugande kao i s florom i faunom te zemlje s naglaskom na gorile i čimpanze koje žive u nacionalnim parkovima te su samim time i zaštićene od krivolova i istrebljivanja. Porazna je činjenica da se te životinje kojih je u prošlosti bilo mnogo na afričkom kontinentu sada bore za opstanak te ih je sveukupno oko devetstotinjak.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja
(Međunarodni dan zaštite životinja - Uganda - zemlja planinskih gorila, gost predavač Svjetlana Dupan)


piše: M. Schmitz

Knjižničarka Dupan je isto tako predstavila život tamošnjeg stanovništva, s posebnim naglaskom na školovanje djece i prostore škola koje su za naše prilike nezamislive.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Ovom prilikom zahvaljujemo knjižničarki Dupan na dolasku i želimo joj sretan put u nove daleke zemlje koje će u budućnosti posjetiti.


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića)


piše: M. Schmitz

Kao što smo već najavili, Mjesec hrvatske knjige obilježen je mnogim aktivnostima što u školskoj knjižnici Osnovne škole Eugena Kumičića, što na terenskoj nastavi u Virovitici. Učenici područnih škola iz Bakića, Gornjeg Miholjca, Josipova, Vaške i Novaka na terenskoj nastavi u Virovitici posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica gdje su se upoznali sa prostorom i uslugama knjižnice te su izrađivali straničnike s motivima svjetlosti.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića)


piše: M. Schmitz

U knjižnici naše škole bilo nam je veliko zadovoljstvo ugostiti knjižničarku Jelenu Martinović iz OŠ Josipa Kozarca iz Slatine koja nam je prikazala kako se obilježio MHK u njihovoj školi gdje su izrađivali svjetiljke i čitali priče. Nakon prikaza, knjižničarka Jelena je sudjelovala u radionici izrade svjetiljki u tehnici kaširanja koju je vodila nastavnica likovne kulture Anja Brabec.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Knjižničarka Melita Schmitz bila je gošćom u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te je održala izlaganje Nikola Tesla-pogled prema svjetlosti, koje su poslušali i učenici osmih razreda i učiteljsko vijeće naše škole. Nastavnice hrvatskoga jezika i književnosti Ivana Strupar i Elvira Vujčić priredile su dramsko-književna večer pod nazivom Svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić koja se održala u prostoru knjižnice.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Posebno želimo zahvaliti svim sudionicima koji su ostvarili međuknjižničnu suradnju, integraciju knjižnično-informacijskog obrazovanja i hrvatskoga jezika i književnosti te se radujemo zajedničkom druženju u sljedećem Mjesecu hrvatske knjige 2016. godine.


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića)


piše: M. Schmitz

Mjesec hrvatske knjige svake godine obilježava se u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog te je centralna tema manifestacije vezana za odluku UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovane na svjetlu. U to ime, u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, planirane su razne aktivnosti koje su bile povezane s temom manifestacije.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića)


piše: M. Schmitz

Već tradicionalno, knjižničarka Melita Schmitz, organizira se svečani prijem prvašića kada postaju članovima školske knjižnice: ove godine to su bili učenici 1.a razreda s učiteljicom Mirom Brezovčan i učenici 1.b razreda s učiteljicom Spomenkom Bošnjak. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina isto tako sudjelovala je svojom aktivnošću besplatnog učlanjenja navedenih prvih razreda te je ravnateljica knjižnice Ana Knežević priredila prigodan program posvećen pričama u kojima se spominje svjetlost.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Učenici sedmih razreda s nastavnicama Rankom Kabić i Marijanom Toplak, u obliku integracije knjižnično-informacijskog obrazovanja i hrvatskoga jezika te u suradnji s knjižničarkom Schmitz, realizirale su temu Referentna zbirka gdje su se učenici upoznali s naslovima referentne zbirke te načinima njena korištenja..
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Povodom obilježavanja MHK u školskoj knjižnici OŠ Eugena Kumičića održane mnoge aktivnosti
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Učenici osmih razreda s nastavnicom Elvirom Vujčić i knjižničarkom Schmitz, realizirali su temu U potrazi za knjigom (knjižnice). Učenici su se upoznali s vrstama knjižnica, knjižničnim katalozima, e-građom, kao i uslugama koje pružaju knjižnice. Posebno su bili zadivljeni s on-line pretraživanjem fondova Nacionalne knjižnice u Zagrebu, ali i knjižnica u Tokiju, New Yorku, Helsinkiju, Parizu... Valja napomenuti da Mjesec hrvatske knjige još nije završio, što znači da još nisu provedene sve planirane aktivnosti, kao što su radionica izrade svjetiljki u tehnici kaširanja, predstavljanje života i djela našega poznatoga znanstvenika Nikole Tesle.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Kao i svake godine Mjesec hrvatske knjige obilježava se u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, a centralna tema manifestacije je vezana uz odluku Opće skupštine UN-a, koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu. Isto tako u 2015. godini poklapaju se velike obljetnice obitelji Mažuranić: 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića pa ćemo mnoge aktivnosti u školi usmjeriti na proučavanje obitelji Mažuranić.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Jedna od prvih aktivnosti u Mjesec hrvatske knjige je bila prijem prvašiča u školsku knjižnicu, a to su ove godine bili učenici 1.a razreda i učiteljica Mira Brezovčan te 1.b razred s učiteljicom Spomenkom Bošnjak. Uskoro će postati članovima i slatinske Gradske knjižnice čime se od početka školovanja djecu potiče na čitanje i druženje s knjigom. U školskoj knjižnici naše škole, knjižničarka Melita Schmitz u suradnji s nastavnicama hrvatskoga jezika Elvirom Vujčić i Ivanom Strupar održat će integracijsko-korelacijsku nastavu čija će središnja tema biti rodoslovlje obitelji Mažuranić s posebnim naglaskom na poznatu spisateljicu predivnih dječjih bajka Ivanu Brlić Mažuranić te će biti izvedena scenska igra.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Budući da je 2015. godina posvećena svjetlosti, u knjižnici će biti predstavljen život i rad hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle čime će se dotaknuti tema svjetlosti i energije. U sklopu aktivnosti MHK predviđaju se posjeti učenika područnih škola Bakić, Josipovo, Gornji Miholjac, Novaki i Vaška školskoj knjižnici s tim da je učiteljica Anita Jančić Rulj s učenicima područne škole Gornji Miholjac već posjetila školsku knjižnicu te ih upoznala s prostorom i djelatnicima matične škole.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu
(Mjesec hrvatske knjige 2015. u OŠ Eugena Kumičića )


piše: M. Schmitz

Isto tako terenske nastave učenika koje će se odvijati u Virovitici obuhvaćat će i posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica gdje će im voditeljica dječjeg odjela knjižničarka Mirjana Kotromanović prirediti prigodan program posvećen MHK-u.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Princeza u potrazi za srećom
(Poticanje čitanja u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Princeza u potrazi za srećom novi je naslov u našoj školskoj knjižnici koji ima jednu posebnost, a to je da su likovi iz slikovnice, princeza i kralj, postali opipljive lutke kojima učenici mogu izvesti malu kazališnu predstavu.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Princeza u potrazi za srećom
(Poticanje čitanja u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Već dobro uhodani tim u OŠ Eugena Kumičića iz Slatine koji se sastoji od učenika 2.a razreda, učiteljice Renate Grahovac i knjižničarke Melite Schmitz i danas (12. lipnja 2015.) je uspješno obradio navedenu slikovnicu na satu hrvatskoga jezika, a u svrhu poticanja čitanja i ljubavi prema knjizi, tj. u svrhu maloga školskoga projekta koji se ovom slikovnicom ove školske godine približio kraju.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Princeza u potrazi za srećom
(Poticanje čitanja u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Učenici rado slušaju čitanje priča, ali im je još draže kada omiljene likove mogu vidjeti i dodirnuti, u ovom slučaju u obliku lutaka, koje su ih dalje inspirirale na crtanje istih kao i na spontanu i zanimljivu dramatizaciju male kazališne predstave u kojoj su sami bili i glumci, ali i režiseri.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Princeza u potrazi za srećom
(Poticanje čitanja u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Sljedeće školske godine čekaju ih nove priče, nove lutke, nove slike, novi crteži i nova druženja u kojima će zasigurno svi ponešto naučiti i, što je još važnije, u kojima će svi uživati što i jest svrha književnoga teksta.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Važno je na vrijeme započeti
(Poticanje čitanja u prvim razredima u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Učestalo se govori da naša djeca ne čitaju dovoljno, a ako i čitaju to se odnosi na sadržaje koji se nalaze na internetu i uglavnom su to sažeci lektirnih naslova koji su propisani godišnjim planom i programom za nastavni predmet hrvatskoga jezika. Takvo čitanje ne možemo nazvati prihvatljivim čitanjem te se od škola očekuje da učenike uči i navikava čitati književne sadržaje te ih upućuje na kvalitetne naslove kroz koje će učenici bogatiti osobni rječnik, učiti čitati s razumijevanje te konačno i uživati u pročitanom tekstu.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Važno je na vrijeme započeti
(Poticanje čitanja u prvim razredima u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Najvrjedniji učinak čitanja zasigurno jest razvijanje empatije kod čitatelja, tj. uživljavanje s likom te shvaćanje cjelokupne motivacije djelovanja likova što se opet odnosi na razvoj cjelokupne ličnosti pojedinca, tj. čitatelja. I stoga je vrlo važno da se učenike sustavno motivira na čitanje kroz zanimljive i primjerene sadržaje za svaku životnu dob učenika. Knjižničarka Melita Schmitz iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine osmislila je korake za poticanje čitanja od prvoga do četvrtoga razreda u svojoj školi koji provodi svake školske godine pa je tako i ove godine učenike prvog razreda u suradnji s učiteljicama Anitom Jančić Rulj, Žaklinom Krstičević i Vesnom Košutić motivirala učenike na čitanje kroz naslov Tri medvjeda i gitara Ljudevita Bauera.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Važno je na vrijeme započeti
(Poticanje čitanja u prvim razredima u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Učenici su u školskoj knjižnici slagali plakat koji se odnosio na razvoj radnje i motivaciju likova u priči te se tako provjeravalo jesu li razumjeli pročitani tekst. Isti učenici posvetit će se i pričama Oprostite, jeste li vi vještica (P. Horn) te Riba duginih boja (M. Pfister) te će na zanimljiv način kroz integraciju knjižnično-informacijskog obrazovanja, hrvatskoga jezika i književnosti realizirati i sadržaje građanskog i zdravstvenog odgoja.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Važno je na vrijeme započeti
(Poticanje čitanja u prvim razredima u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, 2015.)


piše: M. Schmitz

Čitanje je važna i korisna aktivnost za svaku osobu te joj se trebamo sustavno posvetiti od najranije životne dobi, za škole je to od prvoga razreda, kroz kurikule nastavnog predmeta hrvatskoga jezika i književnosti, a trebamo imati na umu i izreku Tone Pavčeka koji kaže: Ako ne budemo čitali, pročitat će nas!


Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Narodnjačka poetika u životu mladih
(Mjesec hrvatske knjige 2014., tema: Ljubav)


pišu: E. Vujčić & M. Schmitz

U srijedu, 19.11.2014., povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u OŠ Eugena Kumičića u Slatini u školskoj knjižnici nastavnica hrvatskoga jezika Elvira Vujčić i knjižničarka Melita Schmitz održale su s učenicima 7. c razreda korelacijsko-integracijsku nastavu s temom Narodnjačka poetika u životu mladih. Sve veći zamah slušanja narodnjačkih pjesama, takozvanih cajki, u svim slojevima društva zabrinjavajuća je pojava kako za usvajanje glazbenoga ukusa tako i za razvijanje literarnoga i poetskoga smisla i osjećaja za lijepu i vrijednu književnost pa su tako nastavnice osmislile nastavni sat koji će ujedno prikazati trivijalnost i besmislenost narodnjačkih stihova te slabu glazbenu vrijednost njihovih glazbenih kompozicija.
Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina

Narodnjačka poetika u životu mladih
(Mjesec hrvatske knjige 2014., tema: Ljubav)


pišu: E. Vujčić & M. Schmitz

Učenicima su bili predstavljeni stihovi pjesama srpskoga pjevača Mile Kitića: Milioni, kamioni koji su se uspoređivali sa stihovima pjesme Odlazak Tina Ujevića nakon čega su učenici poslušali uglazbljenu verziju pjesme Odlazak našega poznatoga glazbenika Arsena Dedića.Učenici su kroz analizu stihova narodnjačke pjesme spoznali i uvidjeli da su u pitanju lake note kratkoga trajanja i besmislenih stihova koje će vjerojatno, kako su sami rekli, već sutra zaboraviti.


Gimnazija Petra Preradovića

Mentalna mapa s radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi - 1. skupina
(S radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi održna ena županijskom stručnom vijeću u Gimnaziji Petra Preradovića)


Gimnazija Petra Preradovića

Mentalna mapa s radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi - 2. skupina
(S radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi održna ena županijskom stručnom vijeću u Gimnaziji Petra Preradovića)


Gimnazija Petra Preradovića

Mentalna mapa s radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi - 3. skupina
(S radionice o Cjelovitoj kurikularnoj reformi održna ena županijskom stručnom vijeću u Gimnaziji Petra Preradovića)


Posjet učenika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica u listopadu 2009. godine


Radionica - Izrada straničnika učenika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica


Fotografija jaslica iz knjižnice Srednje škole Marka Marulića Slatina. Jaslice je izradio vjeroučitelj Dario Vrbaslija.


Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors