Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Hustvedt, Siri. Što sam volio

Izvor: UDK02
Inačica od 11:50, 9. srpnja 2009. koju je unio/unijela Josip65 (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži

Hustvedt, Siri. Što sam volio. Zagreb : AGM, 2007.

Psihotična, ljubavna, krimi tematika. Priča o dvjema obiteljima, o prijateljstvu, o umjetnicima u New Yorku. Radost stvaranja i bol življenja.

Dvije obitelji i dva sina. Jedan muškarac je likovni kritičar i pisac, drugi likovni umjetnik. Žene su spisateljice. Jedan sin ima sve predispozicije postati umjetnikom, drugi je na na rubu kriminala, droga, kvaziumjetnika - svijeta koji otužno želi artificirati svu poročnost svakodnevice.

Violet & Bill, bračni par koji fascinira. Ona proučava anoreksiju, bulimiju, shizofreniju, histeriju (vrlo zanimljive reference na pop kulturu), on slika, instalira, provocira, istinski umjetnik, beskompromisan. Roman otvara opis jedne od Billovih slika a koji je ujedno i jedno od erotičnijih mjesta romana. Sliku pod nazivom „Autoportret“ Siri Hustvedt je opisala na način koji se neminovno nastanjuje zauvijek u moždinama svakoga ljudskoga bića čiji eros ima normalan razvoj. Savršeno. Umjetnost riječi na djelu.

Erica&Leo, bračni par čija se harmonija prekida strašnom nesrećom. Leo prati Billa, piše o njegovom stvaralaštvu, postaje njegovim kroničarem. Erica je spisateljica i Violetina savjetnica. Mark, Billov sin, je patološki lažljivac, društveni otpadnik, šljam i biće koje egzistira poput parazita. Preziremo ga, potom ga želimo zaštititi, pa mu želimo iščupati jezik, pa ga opet želimo zaštititi.

Tu je i Lucille, Markova majka i Billova prva supruga. Nju želimo vidjeti pribijenu na križ majčinstva.

Naracija je klasična, s ponekim retrospekcijama, i tijekom čitanja imate osjećaj da su vam ruke natopljene sočnim sokovima života,ponekad s okusom bršljana, ponekad željeza namočenog u kišnicu a ponekad ambrozije.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors