Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Hosseini, Khaled, Gonič zmajeva

Izvor: UDK02
Inačica od 16:09, 23. siječnja 2007. koju je unio/unijela Milena (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: izbornici, traži

GONIČ ZMAJEVA Autor: Khaled Hosseini Izdavač: Algoritam, Zagreb, 2005.

Da se razumijemo: od književne kritike očekujem da bude "objektivna", da otkrije vrline i mane djela, progovori o sadržaju, likovima, stilu, da ne bude duga ni dosadna te da nikako ne zalazi u sentimentalno naklapanje.

A sad slijedi moj sud o "Goniču zmajeva" Khaleda Hosseinija. (Molim, neka Vas ne izda strpljenje nakon slijedeća dva odlomka...).

Čim sam naučila čitati shvatila sam da sam pronašla čarobna vrata koja mogu otvarati i zatvarati po vlastitoj volji. A ona vode u nove svjetove. Nepoznatim ljudima zanimljivih sudbina. Na razna mjesta, ponekad izvan okvira pojmljivog prostora i vremena. Zašto to onda nisu vidjeli svi ostali?

Vremenom sam shvatila. Sve češće sam i sama zatvarala vrata na 30, 40 ili 45 stranici. I dalje sam kupovala i posuđivala 4-5 naslova tjedno, no sve sam rjeđe čitajući ih zaboravljala na svijet oko sebe. A glad za užitkom koji je donosila ona prava knjiga samo je rasla. Pa sam razvila taktike prepoznavanja iste. Izgled korica. Autor. Preporuka. Pročitana kritika. Dugotrajno pozorno biranje. Uzimanje prve knjige s hrpe, nasumično. Listanje prvih stranica (nikad zadnjih!)itd. itd.

No, one najbolje knjige, knjige koje zaustavljaju dah, koje čitam zastajkujući ne bi li mi duže potrajale, uvijek su mi u ruke dolazile slučajno. Često su bile u nedojmljivom ovitku (dva muška lika čije sjene nasrću jedna na drugu), napisali su ih nepoznati autori (Hosseini?), naslov nije puno obećavao (Gonič? zmajeva?) i sl. No...prijeđimo sad na objektivni prikaz.

Knjiga "Gonič zmajeva" pokazala se kao "ona prava". Ostavlja trpak okus u ustima. Budi vjeru u dobrotu. Izaziva bol. Zaprepašćuje ljudskom zloćom. Kopa po našim vlastitim ranama zamotanim u vatu zaborava koja nam omogućuje da nastavljamo živjeti bezbrižnije. Navodi na razmišljanje o (tuđim i vlastitim) manama pred kojima namjerno zatvaramo oči. Problematizira vječite teme i odnose - pretresa djetinjstvo, prijateljstvo, odnose dijete-roditelj, muž-žena...Govori o patnji. O ljubavi. O sreći. Sudbini. Drugoj prilici. Spasu. A o svemu tome govori neusiljeno (sve da bih i htjela, ne mogu zamisliti da bi ijedna riječ bolje "sjela" od one koju je Hosseini upotrijebio). I sad... Kada bih pisala o fabuli, likovima, mjestu/vremenu, formi - ne biste saznali ništa o onom najvažnijem. Možda Vam se ne bi učinilo zanimljivim ono što pokreće radnju. Ili biste imali predrasude o drugoj kulturi, običajima, načinu življenja, pa biste pomislili da se ne možete uživjeti u te tuđe živote. Zato neću pisati o tome. potražite odgovore na ta "lektirna" pitanja sami.

Reći ću samo da je raščlanjujući sebe glavni junak dotaknuo najdublje skrivene tajne i strahove moga srca, a spoznaje do kojih je (na težak način) došao i jezgrovito ih izrekao uredno sam prepisala. Nek mi se nađu. Zauvijek. Sud o knjizi: već ste pročitali. "Gonič zmajeva" je "ona prava" knjiga. Knjiga koju treba pročitati.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors