Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Datoteka:Pogodi što će mi se dogoditi.doc

Izvor: UDK02
Inačica od 08:33, 9. listopada 2010. koju je unio/unijela Marta (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: izbornici, traži
Pogodi_što_će_mi_se_dogoditi.doc(veličina datoteke: 25 KB, MIME tip: application/msword)
Upozorenje: Ova datoteka možda sadrži štetan kod. Njegovim izvršavanjem mogli biste oštetiti svoj sustav.

Ivana Gudelj. Pogodi što će mi se dogoditi. Zagreb : Celeber, 2009.

Priča u kojoj mlada žena neprekidno histerizira iz razumljivih razloga: te ostala je bez posla, te ostala je bez životne ljubavi, jedne, još jedne još jedne (ah ti prekidi, toliko se neinventivno trudila potjerati te svoje dečke da je to bilo strašno za čitati), te su je iznervirale prijateljice (curke, kako ih bolećivo zove), te ima s majkom neizlječivo loš odnos, te ju tata i njegova žena ne razumiju, te se svađa mejlovima s prijateljem iz Amerike (i na njegov intiman život je nezgodno ljubomorna), te napadi mamurluka (ona, naime, loče kad je nesretna, ciljano), te je sluđena ovim i ovakvim svijetom, te mora pisati tekstove ispod svoje razine (junakinja je, kako veli, skrinvrajterica, lijepi naš jeziče hrvatski)… Kad su joj prijateljice u stanju histerije, ona je sasvim suprotna svakodnevnoj sebi: mirno im pomaže, s pregršt mudrih savjeta, apsolutno oprečnih njenom djelovanju unutar fabule romana. Ono što nama, običnim čitateljima, upada u oči (osim rabljenja iritatnih leksema: curke, sorry i super) jest oksimoronsko pripetavanje dva životna stava: prvi je kako moraš sebe voljeti i biti sama sa sobom usklađena a drugi je kako nikad nećeš samu sebe voljeti dok se god ne sklupčaš u krilu nekog muškarca i ne isišeš iz njega svu ljubav ovoga svijeta, do sljedećeg napada histerije.

Gđica Gudelj će vjerojatno u nekom od svojih narednih romana izbalansirati svoj životni princip no ja neću znati za koju se varijantu opredijelila jer ću izbjegavati njeno ime na policama knjižnica.

Zanimljivost: izdavanje ovoga romana sufinanciralo je Ministarstvo kulture.

Povijest datoteke

Kliknite na datum/vrijeme kako biste vidjeli datoteku kakva je tada bila.

Datum/VrijemeDimenzijeSuradnikKomentar
sadašnja08:33, 9. listopada 2010. (25 KB)Marta (Razgovor | doprinosi) (Ivana Gudelj. Pogodi što će mi se dogoditi. Zagreb : Celeber, 2009. Priča u kojoj mlada žena neprekidno histerizira iz razumljivih razloga: te ostala je bez posla, te ostala je bez životne ljubavi, jedne, još jedne još jedne (ah ti prekidi, tolik)

Nijedna stranica ne povezuje na ovu sliku ili datoteku.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors