Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK02:Savjet dana/33

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži
Kako napraviti predmetnicu?

Pretpostavimo da razmišljaš o novoj predmetnici kojom želiš označiti neki članak. Da bi stvorila novu predmetnicu, otiđi na članak koji želiš označiti tom predmetnicom i dodaj novu predmetnicu (obično na kraj članka) upisivanjem imena nove predmetnice ovako:

[[predmetnica:ime nove predmetnice]]

...tako da umjesto "imena nove predmetnice" upišeš stvarno ime predmetnice. Nakon što pohraniš stranicu, predmetnica će se pojaviti u obliku poveznice u okviru ispod članka. Ako stranica s tom predmetnicom još ne postoji, bit će prikazana crveno. To, međutim, ne znači da ta predmetnica već prije nije bila upotrijebljena, možda je bila upotrijebljena neka slična predmetnica, a možda na stranici te predmetnice još nema opisa predmetnice. Prije označivanja članka predmetnicom, uvjeri se postoji li već predmetnica u tom obliku ili neka sinonimna riječ. Otvori stranicu Predmetno kazalo u novom oknu mrežnog preglednika i potraži ju u abecednom popisu. Također možeš u novom oknu mrežnog preglednika otvoriti stranicu Naslovno kazalo, zatim odaberi u iskočnom izborniku opciju Prostor:Predmetnica, a u oknu iznad toga upiši ime željene predmetnice.

Ako si se uvjerila da nema postojeće predmetnice koja odgovara tvojim potrebama, klikni na crvenu poveznicu predmetnice koju si prethodno napravila, te opiši novonapravljenu predmetnicu.

Prethodni savjet - Sljedeći savjet

10. veljače 2007.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors