Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK02:O projektu UDK02

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Projekt UDK02 nastao je kao rezultat mrežne suradnje (školskih) knjižničara okupljenih na forumu http://groups.yahoo.com/group/knjiznicar/.

Projekt je nastao kao izraz želje da različiti digitalni i(li) digitalizirani materijali, koje su (školski) knjižničari ubrzano počeli razmjenjivati zadnjih godina korištenjem CD-ROM-ova, postanu dostupni svim knjižničarima s jedne mrežne adrese.

Osim objavljivanja gotovih materijala, repozitorij knjižničarskih radova trebao bi s jednog mjesta upućivati i na materijale koji postoje, ali su razasuti mrežnim bespućima.

Repozitorij je spremište, arhiv ili zbirka digitalnog materijala. Nastaje kao rezultat potrebe da se na jednom mjestu nađu zapisi vezani uz određenu temu (tematski repozitorij) ili instituciju, odnosno ustanovu (arhivski, muzejski, fakultetski repozitorij).

Postoje dva mišljenja o tome treba li nam repozitorij (školskog) knjižničarstva:

  1. Ne treba. Možemo sve naći u fondu vlastite ili drugih knjižnica, pitati kolege telefonom, čitati njihove pisane materijale, gledati CD/DVD s materijalima sa stručnih skupova, otići u institucije koje se bave temom koja nas zanima itd. Samo treba vremena i truda…
  2. Treba. Zašto bismo za svaki posao morali utrošiti mnogo vremena i znanja, kreativnosti i intelektualnog rada? Ako je netko prije nas već odradio posao, ne bi li bilo zgodno krenuti od njegova rada, a ne od početka? Kada sami napravimo nešto novo i vrijedno gledanja, ne bi li bilo dobro da to vide stotine kolega i primijene u vlastitoj praksi?

Želja nam je da ovo postane mjesto na kojem će se okupljati, surađivati, razmjenjivati ideje, radove i materijale svi (hrvatski školski) knjižničari pa stoga i ovom prigodom pozivamo sve vas (školske) knjižničare, kao i sve druge dobronamjernike u (školskom) knjižničarstvu da nam se pridružite u projektu UDK02 – u izgradnji repozitorija radova (školskog) knjižničarstva.

Ovo su, za sada, iskazane samo želje i vizije projekta UDK02. Kakav će on doista postati, ovisit će o svima nama, o tome na kakav način ćemo ga izgrađivati, kako ćemo surađivati i na koji način ćemo razmjenjivati ideje, koliko ćemo vremena posvetiti okupljanju.

Nadamo se, želimo i vjerujemo u eksponencijalni rast broja suradnika i radova na repozitoriju te da će uskoro nadrasti svoje prvobitno poslanje te postati okosnica budućeg portala (hrvatskih školskih) knjižničara.

Odlučili smo se za takvu arhitekturu mrežnih stranica da bude omogućeno:
- sudjelovanje i objavljivanje radova svim suradnicima bez imalo znanja html-a, ili nekog drugog sličnog računalnog jezika,
- da svaki suradnik može dati svoj prinos i u izgledu mrežnih stranica, odnosno sučelja.:
Malo administratorskih ovlasti sačuvala je nekolicina članova NET-grupe koja je i pokrenula ovaj repozitorij samo radi zaštite od namjernog, vandalskog uništavanja repozitorija. I te administratorske ovlasti nadamo se uskoro podijeliti sa suradnicima koji se prethodno budu iskazali kroz suradnju na izgradnji repozitorija.

Premda projekt UDK02 smatramo početkom jednog velikog i sasvim drukčijeg projekta mrežne suradnje školskih knjižničara, u dosadašnjoj realizaciji ovog projekta sudjeluju knjižničari koji su prezentirali već nekoliko primjera mrežne suradnje, a najprepoznatljiviji je bio i ostao prvi projekt kojim se željelo potaknuti kolege na valorizaciju i afirmaciju (školsko)knjižničarske struke pod naslovom Anđeli u školskoj knjižnici - Ivana Vladilo, Tihomir Dunđerović, Milena Klanjac, Josip Rihtarić, Nataša Mesić Muharemi, Gordana Kolarik.

Korak po korak, prijeći ćemo milju pješice...Više o projektu UDK02, odnosno, Repozitoriju školskog knjižničarstva, govori uvodni članak Repozitorij

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors