Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK02:Novosti/Pismohrana 003

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

Čestitamo kolegici Vanji Škrobica i učenicima!

Prava.jpg
Ivana Vladilo 15:18, 4. prosinca 2009. (CET)

Astronom(ij)ske pop-ikone kroz stoljeća u Narodnoj čitaonici - Rijeka

21. 10. 2009. - Posve neobična večer u Narodnoj čitaonici - umjesto poznatih ili manje poznatih pisaca govorili su učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju - uz vizualno zanimljive projekcije i glazbenu kulisu predstavili su spoznaje o astronomiji i astronomima kroz povijest.
Prema riječima školske knjižničarke koja je nadgledala i usmjeravala izradu ovog projekta, Marte Lončarević, radi se o nastavi informacijske pismenosti koja podupire učenika u istraživačkom učenju i samostalnom kreiranju znanja. Kroz dva mjeseca učenici su pretraživali različite izvore informacija, prikupljali materijale i u timskom radu oblikovali prezentaciju spoznaja. Naposlijetku, sve su to predstavili publici (a Čitaonica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta) na vrlo zanimljiv način. Odličan primjer što se i kako može raditi s tinejdžerima u školskoj knjižnici!
izvor:Gradska knjižnica Rijeka
Ivana Vladilo 17:14, 22. listopada 2009. (CEST)

Prijedlog Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju odgojno-obrazovnih postignuća učenika u osnovnoj i srednjoj školi

Na adresi Poziv na javnu raspravu 21. listopada objavljen je Poziv na javnu raspravu o Pravilniku. Pravilnik koji je već u definiranom obliku je zapravo (piše tako) Prijedlog Pravilnika, a primjedbe su moguće do utorka 27. listopada (5 dana za primjedbe i raspravu!)
Ivana Vladilo 13:47, 22. listopada 2009. (CEST)

Kreativnost u poučavanju

Poštovani,
na stranicama eTwinning portala, portala Europske komisije koji omogućuje školama u Europi da surađuju putem interneta, objavljen je upitnik vezan uz kreativnost u podučavanju.
Rezultati istraživanja bit će predstavljeni na konferenciji u Stockholmu u prosincu ove godine. Bit će to završna konferencija na temu europske godine kreativnosti i inovacije.
I Vi možete biti dijelom te konferencije!
Ispunite upitnik u razdoblju od 15. rujna do 15. listopada 2009. godine. Upišite svoju e-mail adresu i možda ćete baš Vi biti jedan od 10 nastavnika koji će osvojiti put u Švedsku. (Važno: podaci ispitanika neće biti vezani uz odgovore iz upitnika kako se ne bi narušila anonimnost istraživanja.)
Zamolili bismo Vas da odvojite pet minuta i date svoj doprinos ovom istraživanju, ispunite upitnik, stavite vijest na svoju web stranicu ili proslijedite onima za koje mislite da bi bili zainteresirani.
Upitnik se nalazi ovdje.
Srdačan pozdrav,
tim Agencije za mobilnost i programe EU
Agencija za mobilnost i programe Europske unije / Agency for Mobility and EU Programmes
maja.musnjak@mobilnost.hr
www.mobilnost.hr
Ivana Vladilo 17:54, 22. rujna 2009. (CEST)

Donesen novi Pravilnik o normi rada nastavnika u srednjoškolskoj ustanovi

Pravilnik o normi rada nastavnika u srednjoškolskoj ustanovi
Ivana Vladilo 11:53, 21. rujna 2009. (CEST)

Kostrenčićeva povelja Repozitoriju

Kostrenčićeva povelja, godišnja nagrada Knjižničarskog društva Rijeka, dodijeljena Ivani Vladilo za najuspješniji knjižničarski projekt, Repozitorij UDK 02. Dobitnica nagradu s veseljem dijeli ponajprije s NETgrupom (Josipom Rihtarićem, Milenom Klanjac, Tihomirom Dunđerovićem i Natašom Mesić Muharemi) realizatorima ideje, te svim suradnicima i korisnicima Repozitorija i HMŠK
Ivana Vladilo 23:37, 8. rujna 2009. (CEST)

Strategija stručnog usavršavanja AZOO 2009. – 2013.

Obavještavam Vas da je na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje vidljiva Strategija stručnog usavršavanja AZOO 2009. – 2013. (u: Novosti), a i popis svih programa i tema za stručne skupove (u :Katalozi).
Ugodno vam čitanje!
Vaša Biserka Šušnjić
Ivana Vladilo 22:53, 7. rujna 2009. (CEST)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama objavljen u Narodnim novinama br. 69, 17. 06. 2009.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama
Ivana Vladilo 13:15, 19. lipnja 2009. (CEST)

Obavijest članovima HUŠK-a

Molimo sve članove koji su uplatili članarinu u pošti neka kopiju uplatnice pošalju tajnici ili predsjednici HUŠK-a. Na bankovnom izvatku ne vidi se ime uplatitelja, nego samo podatak "uplata građana". Uplate obavljene u bilo kojoj banci imaju podatak o uplatitelju. Problem ćemo uspjeti riješiti nakon potpune uspostave baze članstva pri čemu će svatko imati svoj članski broj.
Uz ispriku i s poštovanjem,
Sanja Galic, predsjednica
Ivana Vladilo 12:24, 6. lipnja 2009. (CEST)

Hrvatsko školsko knjižničarstvo predstavljeno na konfereciji na Sveučilištu Tsukuba u Japanu

Na sveučilištu je u japanskome gradu Tsukubi zvanome grad znanosti održana od 6. do 8. ožujka 2009. međunarodna konferencija pod naslovom Azijsko-pacifička konferencija o knjižničnome i informacijskome obrazovanju i djelovanju (Asia-Pacific Conference on Library & Information Education and Practice, A-LIEP 2009).
Na svečanome je otvorenju konferencije rečeno da je stiglo 80 radova od kojih je izabrano 64. Od toga je njih 44 objavljeno cjelokupno, a ostali su prikazani kao posteri. Među potpunima člancima objavljen je i rad triju autorica iz Hrvatske dr. sci. Jasmine Lovrinčević, dr. sci. Dinke Kovačević i Marije László pod naslovom Development Concept for School Librarianship in the Republic of Croatia. Članak je dostupan je na http://a-liep.kc.tsukuba.ac.jp/proceedings/index.html.
izvor i detaljna informacija:Datoteka:Japan2009.doc

http://enciklopedija.carnet.hr

Sjajno, izrvsno, bravo! Već dugo me nije nešto toliko obradovalo. Konačno smo dobili hrvatsku mrežnu enciklopediju! Svakako isprobati, istražiti i staviti na popis najvažnijih poveznica! Doduše, potrebno je za korištenje upotrijebiti CARNetovo korisničko ime i zaporku, ali to ionako svi imamo, kao i svi naši korisnici (tko nema, neka se brzo u školi obrati informatičaru). Za sad funkcionira bez početnog www u mrežnoj adresi. --Josip65 14:02, 8. travnja 2009. (CEST)

STUDIJ U REPUBLICI SLOVENIJI 2009./10.

Informacija i korisni podaci o mogućnosti studiranja u Sloveniji.
Datoteka:Studij u Republici Sloveniji 2009.-2010.pdf
pripremila Marjana Mirković u okviru projekta Slovenska informativna točka Si-T; e-mail: marjana.mirkovic@ri.t-com.hr
Ivana Vladilo 15:01, 9. veljače 2009. (CET)

Doktorski studij na Sveučilištu u Zadru

Sveučilište u Zadru raspisalo je natječaj za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni studij “Društvo znanja i prijenos informacija”, za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti.

Izvoditelj studija je Odjel za knjižničarstvo, Sveučilišta u Zadru, a u izvedbi sudjeluju: Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku; Odsjek za knjižničarstvo i informacijsku znanosti i nakladništvo, Filozofski fakultet, Sveučilište u Ljubljani (Republika Slovenija); Sveučilišni odjel za komunikologiju, informacijske i knjižnične studije, Sveučilište Rutgers, NJ (SAD); Sveučilišni odjel za edukaciju i informacijske studije (GSE&IS), Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu – UCLA, Kalifornija (USA), te pozvani predavači sa Sveučilišta City University, London (UK); Sveučilišta Loughbourough (UK); Sveučilišta Oxford Brooks (UK); Kraljevske škole za knjižničnu i informacijsku znanost u Kopenhagenu (Danska); Sveučilišta Missouri, Columbia (SAD).

Tekst natječaja, Program studija i obrazac za prijavu dostupni su na: www.unizd.hr/knjiznicarstvo

Obavijest pripremila Ivanka Stričević
--Josip65 17:25, 14. siječnja 2009. (CET)

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors