Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

UDK02:Novosti/Pismohrana 002

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

NOVA KNJIGA - Ilija Pejić. Prožimanja: književnopovijesne studije i ogledi. Bjelovar: HPKZ, Ogranak: Neron, 2008.

Prožimanja nude sustavne preglede života i književnog (i kulturnog) djelovanja općepoznatih autora, ali i preglede manje poznatih i zaboravljenih pisaca o kojima gotovo ništa nije zabilježeno u leksikonima, povijesnim pregledima i enciklopedijama.
Knjiga će mnogim narodnim knjižnicama pomoći u biobibliografskim pregledima općepoznatih, a još više manje poznatih i nepoznatih pisaca kojih nema u enciklopedijama i leksikonima. Knjižničari će upotpuniti svoja znanja iz zavičajnosti.
Školske knjižnice moći će knjigu koristiti u obradi pojedinih djela općepoznatih dječjih pisaca (Mato Lovrak, Slavko Kolar, Đuro Sudeta), ali i onih manje poznatih (Vjekoslav Klemen, Ernest Kramberger, Josip Cvrtila, Zlata Perlić, Zdenka Jušić-Seunik, Milan Taritaš, Eduard Špoljar…).
U pisanju Prožimanja autor je kombinirao tematski, rodovski, kronološki i stilistički pristup.
Datoteka:PROŽIMANJA - STRUKTURA I TEMATIKA KNJIGE.doc
Ivana Vladilo 16:17, 17. prosinca 2008. (CET)

U OŠ Pećine, Rijeka, otvara se knjižnica za slabovidne i slijepe učenike

Ideja o uređenju knjižnice za slijepe proizašla je iz činjenice da postoji nedostatak nastavnih sredstava i pomagala na brailleovom pismu, što onemogućava rad sa populacijom sa posebnim potrebama nedostatka vida. Članovi Lions kluba Rijeka prikupili su novčana sredstva za nabavku potrebne opreme, kao i specijalnih slikovnica i knjiga, te ostalih nastavnih sredstava i pomagala. Temeljem stručnih mišljenja djelatnica defektologinje i tiflopedagoginje nabavljena su najnovija izdanja, koja su kupljena u zemlji i inozemstvu.
U OŠ Pećine otvara se knjižnica za slabovidne i slijepe učenike
izvor: www.rijeka.hr
Ivana Vladilo 09:12, 16. prosinca 2008. (CET)

Čitam i uživam! - riječki projekt

Najavljen je projekt Čitam i uživam! koji ima za cilj razviti čitalačke navike kod djece, a provodit će se svake godine u sklopu manifestacije Festival dječje književnosti. Ideja projekta je obogatiti fondove školskih knjižnica određenim brojem naslova dječje književnosti koji nisu u popisu obvezatne školske lektire.
Čitam i uživam!
Knjiškoteka oduševila natjecatelje i školske knjižničare
izvor:www.rijeka.hr
Ivana Vladilo 09:06, 14. prosinca 2008. (CET)

Nacrt nacionalnog okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi stavljen na javnu raspravu

MZOŠ, 2. prosinca 2008.
U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa danas je predstavljen Nacrt nacionalnog okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi. Ovim predstavljanjem spomenuti je dokument ujedno stavljen na javnu raspravu, koja će trajati do konca ove godine. Svi zainteresirani svoje prijedloge mogu slati na adresu elektroničke pošte infokurikulum@mzos.hr.
Ivana Vladilo 18:51, 9. prosinca 2008. (CET)

T-portalovo istraživanje o čitanju

Prema rezultatima istraživanja koje je za tportal.hr provela tvrtka Hendal Market Reseach na uzorku od 400 anketiranih, tek 33,5 posto građana Hrvatske čita knjige. Još lošije prošli su hrvatski romani. Tijekom godine, čitalo ih je 17,5 posto anketiranih. Nije da nisu imali izbora – popriličan broj objavljen je nakon Zoranićevih 'Planina' (1569), lani pedesetak.
cijeli tekst
Ivana Vladilo 20:37, 6. prosinca 2008. (CET)

Nagrada Volonter godine 2008. u PGŽ dodijeljena našoj kolegici Karmen Delač-Petković

I ove je godine Udruga za razvoj civilnog društva SMART raspisala natječaj “Volonter godine.” Komisija sastavljena od predstavnika Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Udruge za razvoj civilnog društva SMART proučila je 22 pristigle prijave i odabrala kandidate koji će za 2008. godinu primiti nagradu. Nagrada se dodjeljuje za volontiranje u gradu Rijeci (3 nagrade) te u Primorsko-goranskoj županiji (3 nagrade). Dobitnica nagrade "Volonter godine 2008." s područja Primorsko-goranske županije je i naša kolegica mr. sc. Karmen Delač-Petković koja je nagrađena za dugogodišnji volonterski rad pri "Hrvatskoj čitaonici sela Kuti". Svečana dodjela nagrada održat će se 5. prosinca 2008. (na Svjetski dan volontera) u 12 sati u Hotelu Bonavia.
Iskrene čestitke!
Ivana Vladilo 22:17, 27. studenog 2008. (CET)

Međunarodni dan dramskog odgoja - 27. studeni

Kolegice i kolege, ljubitelji dramskog odgoja, dramski pedagozi! Od ove godine dramski odgoj i pedagogija imaju svoj dan u kalendaru: 27. studenog !!! Međunarodna udruga za dramu/kazalište i odgoj (IDEA) proglasila je taj datum Međunarodnim danom dramskog odgoja s ciljem promicanja i zagovaranja dramskog odgoja i pedagogije širom svijeta. Ove godine prigodnu poruku uz taj dan napisao je Dan Baron Cohen, predsjednik IDEA-e, koju vam šaljemo u prilogu. Moja je preporuka da u četvrtak 27. studenog, gdje god možete, npr. prije javnog nastupa ili predstave, javno pročitate poruku, ili da je uputite, e-poštom ili redovnom poštom, na adrese koje vi smatrate pogodnima.
Poruka za Dan dramskog odgoja
pripremila Vanja Škrobica
Ivana Vladilo 18:23, 26. studenog 2008. (CET)

NEMA namjenskih sredstava za školske knjižnice u 2008. g.

ODLUKOM O PRERASPODJELI SREDSTAVA PLANIRANIH U DRŽAVNOM PRORAČUNU REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2008. GODINU, Vlada je odlučila da namjenskih sredstava za opremanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica lektirom i stručnom literaturom u 2008. g. NEĆE BITI
izvod iz Narodnih novina 127/2008
Ivana Vladilo 00:02, 7. studenog 2008. (CET)

Objavljena imena dobitnica nagrade IASL School Librarianship Award 2008.

Imena dobitnica, među kojima su i naše gošće s 20. proljetne škole u Opatiji, Dana Dukić i Luisa Marquardt, uz obrazloženje nagrada, dostupne na stranici: http://www.iasl-online.org/events/islm/award2008.htm
Ivana Vladilo 16:43, 20. listopada 2008. (CEST)

PLAKAT povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica u Hrvatskoj

Plakat povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) izradio je učenik Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku, Josip Mujčinović, pod mentorstvom prof. Marije Kos, uz asistenciju školskog knjižničara Ivice Nikića.
Dostupan na stranici www.husk.hr

POZIV: Molimo, javite nam svoje aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica kako bismo ih objavili
Ivana Vladilo 07:19, 14. listopada 2008. (CEST)

10. CARNetova korisnička konferencija CUC 2008

Cuc2008.pngCUC 2008

10. CARNetova korisnička konferencija CUC 2008 održat će se od 10. do 12. studenog 2008. godine na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Kroz pozvana predavanja, radove i prezentacije, radionice i okrugle stolove na CUC-u 2008 će se raspravljati o sljedećim temama:
- Upravljanje informacijama
- Web 2.0 i društveni softver
- Mreže
- Koliko {programskih} jezika govorite?
- E-obrazovanje
- Za sistemce i sve one koji se tako osjecaju.
Još jednom pozivamo sve zainteresirane da svojim radom sudjeluju u programu ovogodišnje konferencije, a rok za slanje sažetaka radova, prijedloga tečajeva i radionica je 15. lipnja. I ove godine, CUC 2008 prati Webfestival, posebno natjecanje namijenjeno autorima i korisnicima sadržaja na Internetu. Webfestival 2008 će se baviti web stranicama škola objavljenim u CARNetovom CMS sustavu, a nagrađene će biti one škole koje na najbolji i korisnicima najprilagođeniji način iskoriste sve prednosti koje CMS omogućava.
Ljerka Čulina, tajnica konferencije
Ivana Vladilo 10:24, 10. svibnja 2008. (CEST)

New IASL School Librarianship Award

Dear IASL-LINK members
The IASL Board has approved the introduction of a new IASL award which will be linked to the International School Library Month celebrations.
The new award - IASL School Librarianship Award - will recognise an individual IASL member (or members, as there can be more than 1 recipient each year) contribution to the national development of school libraries and services within their own country or internationally.
Please refere to the website at http://www.iasl-online.org/awards/school-librarianship.htm for the guidelines, procedures and application form.
Please note: There is no monetary recompense for this award.
Nominations close on 1 July 2008. There will be no extension beyond this date due to the announcement needing to be made at the beginning of ISLM, October.
Please send in nomations by email attachment as it is much easier to provide the selection panel with the documentation.

Kind regards,
Karen Bonanno
IASL Executive Secretary
PO Box 83, Zillmere Queensland 4034
Australia
www.iasl-online.org
Fax: + 61 7 3633 0570
Ivana Vladilo 21:49, 9. svibnja 2008. (CEST)

Izvanredni diplomski studij knjižničarstva - Zadar

VAŽNA OBAVIJEST – IZVANREDNI STUDIJ
Obavještavamo sve zainteresirane da će Odjel za knjižničarstvo raspisati natječaj za upis na izvanredni jednogodišnji diplomski studij knjižničarstva u ak. god. 2008./2009., namijenjen osobama koje su diplomirale po starome programu a zaposlene su u knjižnicama, te prema odredbama Zakona o knjižnicama imaju obvezu steći stručno knjižničarsko obrazovanje.

Obavijest o raspisu natječaja moći ćete pronaći na ovom mrežnom mjestu.

Molimo sve zainteresirane, ako to već nisu učinili, da upute pismo namjere asistentici Drahomiri Gavranović (dgavrano@unizd.hr) u kojemu treba navesti osobne podatke, podatke o završenom četverogodišnjem studiju, podatke o zaposlenju te poznavanju stranog/stranih jezika i rada na računalu.

pripremila Ljiljana Črnjar,Matična služba PGŽ
Ivana Vladilo 14:03, 3. svibnja 2008. (CEST)

Top lista najkvalitetnijih izdanja 2007.

Na stranici Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD-a postavljen je dokument Top lista najkvalitetnijih slikovnica i knjiga za djecu i mladež objavljenih u 2007. godini. top lista
Ivana Vladilo 23:46, 1. svibnja 2008. (CEST)

Školske knjižnice na Google kartama

SKRH.png
Na ovoj adresi možete vidjeti na sličicu s podatcima o svojoj školskoj knjižnici na Google kartama. Ako vaša knjižnica nedostaje, upišite podatke, koristeći se već objavljenim fotografijama s www.knjiznicari.hr. Ako ne znate kako to napraviti ili želite postati i službeni suradnik, javite se bilo kojem od administratora da ti pošalje dodatne upute.Više o svemu pročitaj ovdje. Sličan, veoma zanimljiv i pohvalan projekt već je realizirala kolegica Jagoda Matovina za Knjižnice grada Zagreba, koji možete vidjeti ovdje. --Josip65 22:37, 11. travnja 2008. (CEST)


Mogu li knjižnice preživjeti mrežno doba?

Mogu li knjižnice preživjeti u doba interneta.gif

Kako privući korisnike u knjižnicu

Na Hrvatskom radiju u emisiji vijesti 28. siječnja 2008. ponavljala se poruka kako je gradonačelnik jednog norveškog grada odlučio motivirati boravak djece u gradskoj knjižnici tako što će roditeljima platiti 1€ za svaki sat boravka njihovog djeteta u knjižnici. --Josip65 13:52, 1. veljače 2008. (CET)

POZIV ZA PRIJEDLOG KANDIDATA ZA NAGRADU «VIŠNJA ŠETA»

pravilnik i dokumentacija na www.husk.hr
Ivana Vladilo 19:06, 18. siječnja 2008. (CET)

Izbori za HUŠK

izbori za podružnice i prijedlog kandidatura za predsjedništvo na www.husk.hr
Ivana Vladilo 19:06, 18. siječnja 2008. (CET)

HUŠK forum

Na webu HUŠK-a postavljen FORUM namijenjen raspravi o svim temama školskog knjižničarstva, školstva, knjižničarstva, udruge općenito. Pridružite se!
Ivana Vladilo 00:16, 6. siječnja 2008. (CET)

web HUŠK-a na staroj adresi

S privremene adrese, web HUŠK-a vraćen je, obnovljen, na staru : www.husk.hr
Ivana Vladilo 22:57, 26. studenog 2007. (CET)

15 godina Interneta u RH

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza CARNet
Sluzbena obavijest
Zagreb, 17.11.2007.

Danas, na 15. rodjendan hrvatskog Interneta, zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos njegovom razvoju!
Stvarajte i dalje s nama!
Hrvatska akademska i istrazivacka mreza – CARNet

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet 17. studenog 2007. godine obiljezava 15. godisnjicu uspostave prve medjunarodne komunikacijske veze koja je racunalo u Zagrebu povezala sa nekim racunalom u svijetu. Time je Republika Hrvatska postala dio svjetske racunalne mreze Internet.

Ovu, za CARNet posebno vaznu obljetnicu, obiljezavamo u sklopu 9. CARNetove korisnicke konferencije CUC 2007 u okviru gala vecere konferencije 20. studenog 2007. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji, s pocetkom u 20:30 sati.

Podsjecamo, ideja o uvodjenju Interneta u Republici Hrvatskoj rodila se 1991. godine. Te je godine Ministarstvo znanosti i tehnologije pokrenulo projekt CARNet te je 3. listopada 1991. godine osnovano koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske racunalne mreze u sastavu: Darko Bulat (Institut Rudjer Boskovic), Ivan Maric (Sveucilisni racunski centar - Srce), Predrag Pale (Fakultet elektrotehnike i racunarstva), Ljubimko simicic (Prirodoslovno matematicki fakultet) i Velimir Vujnovic (Sveucilisni racunski centar - Srce).

Bio je to pocetak rada Hrvatske akademske i istrazivacke mreze - CARNet, prvog pruzatelja internetskih usluga (Internet Service Provider - ISP) u Republici Hrvatskoj. Sljedecih nekoliko godina CARNet je bio jedini pruzatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pruzao bez naknade, ne samo akademskoj zajednici, vec svim gradjanima Republike Hrvatske. 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva medjunarodna komunikacijska veza koja je CARNetova racunala u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Republika Hrvatska povezana na Internet. Takodjer, tijekom 1992. godine nabavljena je prva oprema i izgradjena jezgra CARNet mreze. Ustanove unutar Hrvatske bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps, a citava se mreza spajala na Internet preko Austrije brzinom od 64 kbps. Prve ustanove spojene na Internet bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Fakultet elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Rudjer Boskovic, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematicki fakultet, Sveucilisni racunski centar - Srce i Tehnicki fakultet u Rijeci.

Stoga nije slucajnost da CARNet od 19. do 21. studenog 2007. na Tehnickom fakultetu u Rijeci organizira svoju 9. korisnicku konferenciju CUC 2007. Nastavljajuci tradiciju, a vodjen motom Korisnik u fokusu, CUC 2007 i ove godine svojim sudionicima nudi priliku da cuju neke od najuglednijih svjetskih strucnjaka i razmjene svoja iskustva u podrucju informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Mreza CARNet je privatna mreza hrvatske akademske i znanstveno-istrazivacke zajednice. Mreznu infrastrukturu posjeduje CARNet ustanova, a bakrene i opticke veze zakupljene su od nekoliko komercijalnih davatelja telekomunikacijskih kapaciteta. Kljucna karakteristika svake privatne mreze jest njezin spoj prema globalnoj mrezi - Internetu. CARNet mreza je tu vezu ostvarila kroz pan-europsku istrazivacku mrezu GÉANT, trenutacnom brzinom veze od 10 Gbit/s. Mreza GÉANT rezultat je inicijative Europske zajednice i udruge europskih akademskih mreza za uspostavom tehnoloski najnaprednije racunalne mreze koja povezuje sve europske akademske i istrazivacke nacionalne mreze, te ostvaruje vezu i prema tzv. komercijalnom Internetu.

17. listopada 2007. godine uspostavljamo novu gigabitnu medjugradsku vezu izmedju CARNet cvorista u Zagrebu i Osijeku. Time je uspostavljena gigabitna okosnica CARNet mreze, povezujuci Osijek, Rijeku, Split, Varazdin i Zagreb brzinom od 1 Gbit/s.

Unutar Hrvatske CARNet mreza povezuje sve vece hrvatske gradove, i to na nekoliko razina razlicitih tehnologija i pristupnih brzina. Okosnica CARNet mreze povezuje vece sveucilisne centre (Dubrovnik, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb) vezama velikih brzina (u rasponu od 155 Mbit/s do 1 Gbit/s ), dok druge, manje centre povezuje modemskim vezama preko iznajmljenih linija (najcesce brzinom od 2 Mbit/s ). Osobito je napredna infrastruktura u samom Zagrebu, koja povezuje vece fakultete i znanstvene ustanove brzinama i do 10 Gbit/s.

Sve dodatne informacije o CARNetovoj korisnickoj konferenciji CUC 2007 i obiljezavanju 15@HR dostupne su na sluzbenim stranicama konferencije www.carnet.hr/CUC/ ili putem maila cuc@carnet.hr.
- - - Goran Skvarc, M.A.
Croatian Academic and Research Network - CARNet
proslijedila Ivana Vladilo 12:59, 17. studenog 2007. (CET)

Rezultati glasanja ocjenjivačkog suda Webfestivala 2007.

S veseljem vas upućujem na adresu Webfestivala s obrazloženjem rezultata.
Ivana Vladilo 18:04, 9. studenog 2007. (CET)

Super! Drugi to ne mogu pročitati iz teksta na koji nas upućuješ, ali mi znamo da je tako Josip zapravo dobio dvije nagrade od dodijeljene tri :) --Milena 14:50, 10. studenog 2007. (CET)

Namjenska sredstva

Prema informaciji Sanje Galic, predsjednice HUŠK-a, stigao je dopis iz MZOŠ-a da će sredstva za knjižnice biti uplaćena do kraja listopada, no još nisu stigla. HUŠK poziva sve knjižničare da kupe knjige u iznosu otprilike istom kao prošle godine i račune proslijede u MZOŠ, ukoliko im sredstva ne stignu do dana dospijeća računa.
Ivana Vladilo 16:38, 7. studenog 2007. (CET)

DOPUNA
8. studenog informirani smo da su namjenska sredstva uplaćena, ali u smanjenom iznosu. I osnovne i srednje škole će dobiti 10,00 kn po učeniku za kupnju lektire i stručne literature.
Ivana Vladilo 20:54, 8. studenog 2007. (CET)

Uloga knjižnice u poticanju čitanja

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na stručni skup za knjižničare "Uloga knjižnice u poticanju čitanja" u organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac.

Skup će se održati 08. studenog 2007. godine u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, Ljudevita Šestića 1, s početkom u 10 sati.

Gosti predavači: dr.sc. Danko Plevnik - Čitanje knjiga mr. Ljiljana Sabljak - Komunikacijski krug: autor - knjiga - knjižničar - čitatelj dr.sc. Irena Lukšić - Knjiga moja prijateljica

Ovim skupom zaokružit ćemo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige ističući važnost uloge knjižnice u poticanju čitanja i veličine samog čitanja.

Očekujući Vaš dolazak, srdačno Vas pozdravljamo !

Jasmina Milovčić Voditeljica matične službe Karlovačke županije

Poziv u posjet !

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti Vas da smo u gradu na četiri rijeke 15. listopada 2007. godine, u sklopu Središnje svečanosti obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2007. otvorili novih 2000 četvornih metara knjižničnih prostora. Novootvoreni prostori druga su etapa projekta izgradnje knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac, a autor projekta je Mladen Vodička.

Veselimo se Vašim posjetima sa željom da i Vi uživate zajedno s nama u novim prostorima i sadržajima naše ustanove.

Jasmina Milovčić Voditeljica matične službe Karlovačke županije

Međunarodni dan školskih knjižnica u 2. OŠ Varaždin...

bit će, uz ostalo, obilježen i posjetom književnika Hrvoja Kovačevića koji će svim učenicima četvrtih razreda i zainteresiranim učenicima ostalih razreda predstaviti svoje Tajne. --Josip65 09:37, 17. listopada 2007. (CEST)

Međunarodni dan školskih knjižnica u Strojarskoj školi Rijeka

Povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica, 22. listopada 2007. u knjižnici Strojarske škole Rijeka s početkom u 12:30 : Spisateljica u školskoj knjižnici. Mlada autorica Tatjana Udović, predstavit će svoj prvijenac Triesduja, roman temeljen na istinitim događajima iz svog srednjoškolskog razdoblja, posebno svakodnevnih vožnji znamenitom linijom 32 (Rijeka-Opatija).
Ivana Vladilo 18:55, 16. listopada 2007. (CEST)

Međunarodni dan školskih knjižnica

Poštovani knjižničari,

Sve više se bliži Međunarodni dan i sve je više planiranih akcija, jedna bolja od druge!

Da mnogo ne dužim, mislim da bi ovo bila i dobra prilika za dragovoljne priloge u novcu za obogaćenje knjižničnog fonda. Zna se zašto novac, a ne knjige: u ovom trenutku najveći problem u školskom knjižničarstvu je manjak knjižničnog prostora, a u okolnostima hiperprodukcije raznih publikacija, prostor treba popunjavati vrlo racionalno i samo funkcionalnom građom. Naravno, mogu se donirati i knjige, ako su baš ti naslovi potrebni.

Rezultati akcije bili bi jedan od onih kvantitativnih mjerila uspješnosti koji su najlakše mjerljivi.

Naravno, ako procijenite da u vašoj sredini ovako nešto ne bi bilo prikladno, ostanite samo na drugim aktivnostima.

Srdačan pozdrav i mnogo sreće u radu!

Biserka Šušnjić

Biserka Šušnjić, prof. i dipl. knjiž. viša savjetnica za školske knjižnice

Pretvarač HTML-a u Wiki

Isprobajte online na sljedećoj adresi: diberri.dyndns.org/wikipedia/html2wiki. Budući da se dokument pisan u Wordu ili Excelu može pohraniti kao html, to znači da se taj html može mrežno prekodirati u wiki, i onda brzo i jednostvano prebaciti na stranicu. Isprobajte pa javite! --Josip65 14:14, 3. listopada 2007. (CEST)

Stručni suradnik knjižničar u Prijedlogu Državnog pedagoškog standarda

PRIJEDLOG DRŽAVNOGA PEDAGOŠKOG STANDARDA OSNOVNOŠKOLSKOGA SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA

2. Stručni suradnici
Članak 14.
(1) Stručni suradnici potrebni za odgojno-obrazovni rad osnovne škole jesu: pedagog, knjižničar, psiholog, rehabilitator (defektolog) i socijalni pedagog.
(2) Svaka redovita osnovna škola koja ima 16 i više razrednih odjela treba imati pedagoga, psihologa i knjižničara koji propisane poslove obavljaju u okviru punoga radnog vremena.
(3) Osnovna škola koja ima od 8 do 16 razrednih odjela zapošljava stručne suradnike s najviše pola radnoga vremena ili koristi školske područne stručne timove (mobilni timovi).

DRŽAVNI PEDAGOŠKI STANDARD SREDNJOŠKOLSKOG SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA (prijedlog)

3. Stručni suradnici
Članak 10.
(1) Stručno razvojnu službu čine stručni suradnici pedagog, psiholog, knjižničar i specifični profili stručnjaka ( rehabilitatori i socijalni pedagozi) potrebnih za cjelovito, razvojno i stručno obavljanje odgojno-obrazovne uloge škole.
(2) Škola do 180 učenika ima dva (2) stručna suradnika od kojih jedan mora biti pedagog.
(3) Škola s više od 180, a manje od 500 učenika ima tri (3) stručna suradnika sukladno vrstama i opsegu programa koje izvodi. Škola s više od 500 učenika ima četiri (4) stručna suradnika po istom kriteriju odabira profila stručnog suradnika.

Navedeni dijelovi državnog pedagoškog standarda su tek prijedlog, no, možda bismo o njima trebali razmisliti jer kad je riječ o knjižničarima ne djeluju obečavajuće. Ivana Vladilo 16:46, 25. rujna 2007. (CEST)

S obzirom na to da je rok za javnu raspravu o prijedlogu prošao ne moramo ni razmišljati...a i čemu? Kad je naše razmišljanje/predlaganje izmjena i sl. bilo uvaženo (osim u slučaju namjenskih sredstava koja smo ČAK DVA puta dobili)? Da, škola mora imati knjižnicu, ali knjižničara (puno radno vrijeme)?? Pa, možda je to stvarno preskupo...--Milena 19:01, 25. rujna 2007. (CEST)

Doktorirala Dinka Kovačević

10. rujna dobili smo još jednu doktoricu znanosti školsku knjižničarku!

Naime, kolegica Dinka Kovačević, knjižničarka u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ u Slavonskom Brodu, okrunila je svoj dugogodišnji i vrlo uspješan stručni i znanstveni rad obranom doktorske disertacije na temu: Vrednovanje rezultata poučavanja korisnika školske knjižnice.

Zbog svega onoga što je kolegica Dinka godinama ulagala u školsko knjižničarstvo, ovo postignuće vrijedno je najvećih čestitki.

Čestitamo!

B. Šušnjić, viša savjetnica

Ivana Vladilo 10:45, 13. rujna 2007. (CEST)

Državna matura "iznutra"

Sukladno posljednjoj rečenici iz ove poruke, prenosim je. Ivana Vladilo 11:13, 10. rujna 2007. (CEST)

Poštovani zaposlenici škola, kolege, prijatelji i novinari,

započela je nova školska godina, i trća generacija učenika koji će pisati državnu maturu krenula je u školu. Tom bih prilikom, kao bivši zaposlenik projekta ministarstva uvođenja državne mature u naš školski sustav, volio s vama podijeliti par zapažanja o prethodnom radu na tome projektu.

Zapažanja su na sljedećim web adresama:

Connect::Portal

http://portal.connect.znanost.org/images_posts/DrzavnaMaturaSinopsis.pdf

http://portal.connect.znanost.org/images_posts/DrzavnaMaturaSinopsis.html

Moja osobna stranica

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/DrzavnaMaturaSinopsis.pdf

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/DrzavnaMaturaSinopsis.html

Radni dokumenti i zrcala web stranica

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/pdf/

http://boo.mi2.hr/~miran/matura/html/

Tekst je suhoparan dosadan, ali nadam se da ćete u njemu naći nešto zanimljivo. Slobodno proslijedite ovu poruku bilo kome.

S poštovanjem,

Miran Božičević

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors