Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Razgovor sa suradnikom:Natasa-b-jadronja

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Draga kolegice, jako ste me obradovali upisavši podatke za svoju knjižnicu na www.knjiznicari.hr. Na žalost stranice Vaše školske knjižnice u sklopu škole trenutačno ne mogu vidjeti. Obradovali ste me i što ste aktivno započeli surađivati na www.knjiznicari.hr, čime podržavate ovu našu mrežnu suranju školskih knjižničara, na čemu Vam se najiskrenije zahvaljujem. Podatke koje ste prethodno unijeli u stari predložak prebacio sam u novi, koji je povezan s izvornišnim predlošku pa je moguće nakon nekog vremena popraviti ili promijeniti dizajn koji će se odraziti u prikazu svih stranica napravljenih prema tom predlošku, a osim toga ovaj novi predložak trebao bi biti jednostavniji i lakši za ispunjavanje i mijenjanje. Predvidjeli smo da na www.knjiznicari.hr budu tipski podatci o svim školskim knjižnicama u državi tako da posjetitelji mogu brzo, lako i efikasno međusobno uspoređivati školske knjižnice. Za Vašu školsku knjižnicu nedostaje još samo Vaša fotografija, rečenica-dvije Vašeg životopisa te podatak ima li Vaša školska knjižnica program za knjižnično poslovanje, pa Vas lijepo molim da pokušate unijeti još i te podatke. Ako trebate bilo kakvu pomoć u vezi s tim ili bilo čim drugim na www.knjinicari.hr, slobodno se obratite, bez ustručavanja. Bit će nam drago biti Vam na usluzi. --Josip65 21:26, 26. svibnja 2007. (CEST)

Sadržaj

Nevidljiva slika

Draga kolegice, pregledao sam ovu stranicu Vaše knjižnice u preglednicima IE, Firefox i Opera. U svim programima vidim ovu sliku Knjiznica unutrasnjost.jpg, na zaslonu mog monitora u veličini cca 7x5 cm, a na slici se vidi lijevi (manje) i desni (veće) red polica, a u sredini radni stol i u pozadini prozor. Moguće je da Vam nije bila obrisana trenutačna memorija na računalu (cash), a moguće je da su opet bili problemi s poslužiteljem CARNeta. Na žalost, na to ne možemo utjecati pa se povremeno neke stranice ne prikazuju, već se umjesto toga prikazuje stranica s porukom na englekom jeziku. Također se povremeno umjesto slika prikazuju crveni križići. O tomu smo obavijestili CARNet, ali, na žalost ne možemo utjecati da to i poprave.

Jako ste me obradovali jer ste se upustili u izradu stranica svoje školske knjižnice! Zato sam na ovom sjedištu napravio i ovu stranicu u Vašoj školskoj knjižnici. Dopustite mi, međutim, malu sugestiju. U lijevom gornjem kutu predvidjeli ste poveznicu, ali ste stavili apsolutnu adresu sa svog računala: file:/C:\Documents%20and%20Settings\Nataša%20i%20Tomica\My%20Documents\Nataša\NOVI%20WEB%20KNJIZNICE\web%20knjiznice%20skakavac\index.htm Umjesto toga stavite relativnu oznaku, samo /index.htm (ili index.htm), da bi poveznica vodila na stranicu http://skole.htnet.hr/os-skakavac-001/skola/index.htm . Također, poveznice na toj stranici imaju apsolutne adrese s Vašeg računala na stranice "Aktualnost", "Što čitati", "Lektira" i "Korisni linkovi", pa se željene stranice ne otvaraju.

Dakako, jako me raduje kad se netko od školskih knjižničara uključi i na ovom mrežnom sjedištu - primjerice tako da kratko nepišete neki svoj doživljaj na stranici Zrnca iz školske knjižnice, da prevedete neki savjet tjedna na UDK02:Savjet dana... Na taj način vježbat ćete se korisititi wikijem, a to je danas veliki hit, trend je da uz klasične mrežne stranice postoje i wiki stranice i općeito wiki ima lijepu budućnost.

Nemojte si uopće predbacivati što je prošlo pola godine, živimo u takvom doba da nam život brzo prođe, ali je zato ovo mrežno sjedište tako koncipirano da možemo nešto započeti, a završiti tek nakon veće ili manje stanke. Važno da ste zdravi i vedri! --Josip65 11:25, 11. listopada 2007. (CEST)

dakle, Nataša je ta!

Nataša, iako si se obratila Josipu, moram se uplesti jer sam evo, baš malo prije, Ani uputila pohvale za aktivnost Karlovačke županije :)), kad tamo, glavna i odgovorna je Nataša! Bravo, bravo! Stvarno sam se razveselila :)) Ivana Vladilo 21:34, 25. listopada 2007. (CEST)

odličan ppt pomoći

Nataša, moram dodati da ti je prezentacija izrade školske stranice izvrsna! Zato sam mu dodala predmetnicu - pomoć jer stvarno može svima pomoći. Ivana Vladilo 21:49, 25. listopada 2007. (CEST)


Hvala na pomoći, još uvijek se snalazim u svemu tome, ali dajem sve od sebe.Barbara Zaplatić

Stranice školskih knjižnica

Draga Nataša,

jako ste me obradovali organiziranjem radionice, hvala Vam što popularizirate ovaj način mrežne suradnje nas školskih knjižničara. Slažem se da je mnogo kodova u predlošku, ali kad ga odlučimo redizajnirati, to će biti potrebno napraviti samo u predlošku, i svih će tisuću i nešto stranica odjednom dobiti novi izgled. S druge strane, sve upute se mogu izostaviti, ali ne znam hoće li tada biti jednosavnije i jasnije?

Ideja s predstavljanjem školskih knjižnica bila je ovakva: unutar www.knjiznicari.hr postoji popis na sve škole koji bi trebale imati školsku knjižnicu:

  • one školske knjižnice koje imaju svoje vlastite mrežne stranice (ili u sklopu škole)
  • one školske knjižnice koje nemaju svoje vlastite mrežne stranice
  • one školske knjižnice koje još uvijek ne rade / ne postoje / nisu osnovane

U slučaju da neka školska knjižnica već ima svoje vlastite mrežne stranice (samostalne ili u sklopu svoje škole) u sklopu www.knjiznicari.hr bit će osnovni podatci, a na kraju stranice te školske knjižnice bit će poveznica na mrežne stranice te školske knjižnice izvan www.knjiznicari.hr

U slučaju da neka školska knjižnica nema svoje vlastite mrežne stranice, ovdje će biti osnovni podatci o toj školskoj knjižnici. Naravno, osim osnovnih podatataka, onih koji će biti isti za sve knjižnice u državi, na tim stranicama može biti i mnoštvo drugih podataka o školskoj knjižnici.

U slučaju da neka školska knjižnica još uvijek uopće niti ne postoji, a prema pozitivnim zakonskim propisima bi trebala postojati, na njezinoj će stranici postojati takva napomena/obavijest, ili će u popisu ostati u crvenoj boji, što će biti signal odgovornim osobama da bi takvu knjižnicu trebalo osnovati, odnosno u njoj zaposliti školskog knjižničara.

Budući da u Hrvatskoj ne postoji propis koji bi jasno i nedvosmisleno odredio bi li područne škole trebale imati školsku knjižnicu ili ne, ideja je da se na ovaj način dobije jednostavan uvid koliko ima mnogo područnih škola u državi koje nemaju školsku knjižnicu. Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju jednostavno propisuje da škola treba imati školsku knjižnicu. Zakon ne kaže da područna škola nije škola, prema tomu ja razmišljam da bi i područne škole trebale imati školsku knjižnicu. Mislim da bi i toj djeci, u područnim školama, školska knjižnica trebala biti na raspolaganju i mislim da nije dobro rješenje po kojemu ona koriste školsku knjižnicu matične škole. Ako mogu doću u matičnu školu radi korištenje školske knjižnice, onda mogu ići i svaki dan u tu školu - jer školska knjižnica trebala bi biti učenicima na raspolaganju svakog dana. Ipak, mislim da to ne ovisi o školskom knjižničaru, već o ravnatelju i nadležnima iz Ministarstva i Agencije. Ja bih ipak volio da se ne brišu s popisa one škole koje nemaju školsku knjižnicu, već da to bude znak nadležnim osobama. Ako škola ima nešto što se naziva školskom knjižnicom, a to je ormar od 50-a knjiga, onda to niti po propisima nije školska knjižnica, jer školska knjižnica mora imati najmanje 2500 knjižničnih jedinica, međutim, dobro je i to pokazati - uvijek ima šanse da se nađe neki filantrop, dobrotvor, sponzor, mecena... koji će takvu školu obdariti fondom školske knjižnice. To nije naša sramota, već činjenično stanje, i umjesto da ju skrivamo, bolje je prikazati. Uostalom možda i nadležne potaknemo na razmišljanje kako nekoj djeci informacije još uvijek nisu dostupne koliko bi trebale biti. Znači, umjesto da radite preusmjeravanje na matičnu školu, stavite obavijest da područna škola nema školsku knjižnicu, a možete u predložak staviti podatke o školi - broju učenika, fotografiju škole, broju odjela... jer nije isto kad područna škola ima 3 ili 103 učenika.

Glede brisanja škola koje više ne postoje - napravite to bez problema. Jednostavno na stranici kliknite karticu uredi i onda unutar okna za uređivanje jednosavno izbrišite škole koje su u međuvremenu ukinute.

Pronašao sam dvojicu kolega i zamijenio im predložak, a na stranici Školske_knjižnice_Republike_Hrvatske stavio sam uputu kako muške knjižničarke mogu jednostavno promijeniti izgled za svoj muški predložak.

Budući da ste pokazali spretnost i vještine u korištenju programa MediaWiki dodijelio sam Vam dodatne administratorske ovlasti. Samo zato da "obični" suradnici ne bi nešto slučajno izbrisali, u početnim postavkama ne mogu brisati (uništavati) stranice, međutim bilo tko, tko se poželi malo više baviti organizracijom sadržaja, može bez problema dobiti i te ovlasti od bilo kojeg od već postojećih administratora.

p.s. jeste li možda razmišljali da nadimak promijenite u Nataša-b-jadronja? --Josip65 13:08, 30. listopada 2007. (CET)
Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors