Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Prva na slavenskom jugu - Boris Popinjač

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

PRVA NA SLAVENSKOM JUGU


90 GODINA UGOSTITELJSKO-TURISTIČKOG UČILIŠTA U ZAGREBU

U srijedu 6. lipnja 2007. učenici, nastavnici i svi zaposlenici ove ustanove zajedno s umirovljenicima i uzvanicima proslavili su 90 godina postojanja ove škole i prvih deset godina rada u vlastitoj zgradi na lokaciji u Kombolovoj 2a, Utrine u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti ravnateljica Učilišta Nada Stanić govorila je o njegovim počecima i razvoju do današnjih dana te pozdravila nazočne uzvanike, posebno predstavnike resornog Ministarstva, Poglavarstva grada Zagreba kao pokrovitelja, Hrvatske obrtničke komore i sve druge koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi ove obljetnice. Dogradonačelnica Ljiljana Kuhta Jeličić, u ime pokrovitelja i osobno, zahvalila je na pozivu i slavljenicima čestitala na obljetnici. Osim nje, skupu su se prigodno čestitarskim riječima obratili Petar Sindičić, glavni tajnik Hrvatske obrtničke komore i Davor Vukmirić, predsjednik Školskog odbora. Uslijedio je kratki umjetnički program koji se sastojao od recitacije Cesarićevog Slapa, dramske igre "Komedija od Drageca", plesna skupina škole izvela je dvije plesne točke, a grupa mladih barmena prikazala dio svojih vještina u pripremi koktela slobodnim stilom.

Ideju za osnutkom prve stručne škole za gostioničarsko-kavanarske naučnike pokrenuo je 1913. godine Savez gostioničarsko-krčmarskih zadruga Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Godinu dana poslije Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska zemaljska vlada, odio za bogoštovlje i nastavu odobrava priložene Naučne osnove i Statut nove stručne škole koja dobiva status privatne, čime sva financijska potraživanja padaju na teret spomenutog Saveza kao vlasnika i osnivača. Prvi svjetski rat i financijski problemi odgodili su nastavu prve generacije pikola (maleni), kako su prozvani mladi naučnici prve godine, sve do 1917. godine. Na svečanom otvorenju bilo je puno ugledne gospode iz političkog i društvenog života pred kojima je predsjednik "Školskog starješinstva" Franjo Schmidt između ostalog rekao: "…prva je na slavenskom Jugu, pa nek nam bude prava rasadnica zdravih i obrazovanih elemenata. " Te godine upisalo se 43 polaznika (isključivo muški polaznici sve do 1940. godine) kojima je prva nastavna godina trajala svega 6 mjeseci. Škola je otvorena u prostorima drugog kata zgrade u Nikolićevoj 10 (danas Teslina) i u njoj su se školovali budući gostioničari i kavanari. Kasnije su ta zanimanja još nekoliko puta mijenjala nazive sve do današnjih kuhara, konobara, slastičara i turističko-hotelijerskih komercijalista. Tijekom svoje povijesti najveća škola ovog programa u Republici Hrvatskoj često je mijenjala podstanarske adrese i nazive, sve do 1997. godine kad prvi put useljava u vlastitu, novu i suvremeno opremljenu zgradu.

Danas u ovoj ustanovi djeluje 130 zaposlenika i školuje se blizu 1000 učenika i polaznika nastave uz rad. Učilište je 2001 i 2004. godine dobilo međunarodnu Zelenu zastavu za istaknuta postignuća u razvoju kvalitete eko-škole i očuvanja okoliša. Na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljsko-turističkih programa "GASTRO 2007.", predstavnici Učilišta osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 44 škole. To su samo neki od mnogih sadržaja i aktivnosti koji se svakodnevno ostvaruju u ovoj ustanovi, a u svrhu kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja budućih ugostiteljsko-turističkih djelatnika. Prigodno tiskana Monografija "Prva na slavenskom Jugu" u nakladi Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu svjedoči o prošlim vremenima i ljudima i kao takva ostat će trajni dokument o slojevitom putu, punom problema, ali jednako i uspjeha u radu ove obrazovne ustanove.Autorski članak

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors