Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Proljetna škola školskih knjižničara 2009. - Boris Popinjač

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

XXI. PROLJETNA ŠKOLA ŠKOLSKIH KNJIŽNIČARA U ZADRU 2009.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (AZZO) – podružnica Split, održana je od 22. do 25. travnja XXI. proljetna škola školskih knjižničara u zadarskim hotelima Funimation. Na skupu je sudjelovalo više od 500 sudionika željnih novih spoznaja iz svoje struke kroz plenarna predavanja i 30 radionica. Tema skupa bila je upravljanje znanjem školskog knjižničara u funkciji razvoja školskog kurikuluma u ozračju interkulturalnog dijaloga. Voditeljica programa, koji je bio opsežniji od svih dosadašnjih, bila je viša savjetnica pri AZZO Ana Krželj. Prvog dana rada, nakon okupljanja i prijave sudionika u kongresnoj dvorani hotela Donat, uslijedilo je svečano otvaranje uz pozdravne riječi lokalnih predstavnika vlasti, ravnatelja AZZO Vinka Filipovića i glazbeno-scenskih nastupa učenika zadarskih škola. Plenarnim izlaganjima nastavljen je program do večere, a nakon nje uslijedilo je predstavljanje novih knjiga u izdanju Školske knjige te ekološko-lutkarska priča Duška Mucala i Luči Vidanovića "Keko-Eko" koja je završila poslije 23 sata. Treba svakako istaknuti pokretanje humanitarne akcije "Školski knjižničari Hrvatske za djecu leptire". Hrvatsko društvo oboljelih od epidermolize DEBRA pokrenulo je kampanju pod motom "Djecu leptire i običan dodir boli", a ideju je pokrenula Irja Jerković, knjižničarka iz dubrovačke osnovne škole Mokošica. Sljedeća dva dana u prijepodnevnim satima bila su ispunjena plenarnim izlaganjima dok su popodnevni sati bili rezervirani za kreativne radionice koje su zbog brojnosti bile realizirane po zadarskim školama i slobodnim prostorima hotelskog kompleksa. Program se, kao i prvog dana, nastavio poslije večere književnim susretima i predstavljanjem novih knjiga. Zadnji dan na prijepodnevnom programu bila su izlaganja u kojima se govorilo o raznim iskustvima pri realizaciji zanimljivih projekata, a u organizaciji i realizaciji školskih knjižničara. Istovremeno se moglo otići na organizirani obilazak gradske knjižnice Zadar povodom 60. obljetnice njenog osnutka. Prije ručka prezentirani su rezultati rada po radionicama i evaluacija cijelog stručnog skupa. Popodne je bilo ispunjeno posjetom starom gradu Ninu i razgledanju njegovih kulturnih namenitosti.

U okviru Proljetne škole održana je i skupština "Hrvatske udruge školskih knjižničara" (HUŠK), gdje su, pored ostalih radnih točaka, dodijeljene nagrade "Višnja Šeta" školskim knjižničarkama Ivani Vladilo iz Rijeke, Jadranki Groza iz Siska i Mariji Mudri iz Osijeka.

Dobitnice HUŠK-ove nagrade "Višnja Šeta".jpg

Nakon skupštine, Vanja Jurilj iz Zagreba vodila je zanimljiv okrugli stol na temu "Marketing i školska knjižnica" u kojem su svoje spoznaje i iskustva na tu temu prezentirali Ivan Pehar, ravnatelj gradske knjižnice Zadar, Lorenka Bučević Sanvicenti, viša knjižničarka Knjižnica grada Zagreba, Stjepo Martinović iz profectusmedije i Ana Krželj, viša savjetnica pri AZZO-u. Školski knjižničari u mnoštvu su kreativnih radionica, plenarnih predavanja, okruglom stolu i razgovorom mogli birati teme i područja koja su im najzanimljivija, a u nekima od njih i aktivno sudjelovati. U društvu znanja najznačajnije je biti (in)formiran, a školski knjižničari moraju znati i način kako najbolje i najbrže korisniku pružiti traženu informaciju. Nastavak tog beskonačnog procesa slijedi iduće godine po 22. put.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors