Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Surađivanje na UDK 02

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Sadržaj

Uočavanje problema

Mnogi su suradnici počeli surađivati na UDK 02 nakon razgledavanja sjedišta. Čitajući neki članak uočlili su kako nešto nije dobro napisano, kako nešto treba popraviti ili kako nema članka za koji su očekivali da će tu biti. Ako želiš samo nešto popraviti što nije dobro napisano - odlično, popravi to! Ako nisi sigurna što napraviti, ovakvim pristupom ne možeš pogriješiti: klikni na karticu "uredi" uz problematičan članak, klikni karticu "+", napiši svoj komentar o tome što bi trebalo promijeniti. Ne zaboravi se potpisati s Josip65 14:48, 26. siječnja 2007. (CET).

Pisanje novog članka

Pisanje novih članaka jako je poželjno, posebice o onim temama kojih još nema, a trebale bi biti na UDK 02.

Članke unutar UDK 02 povezujemo unutarnjim poveznicama. Plave poveznice vode na stranice koje već postoje, a crvene poveznice na stranice koje još ne postoje. Onaj tko je napravio te poveznice (crvene) smatra da bi članci s tim imenom trebali biti napisani. Ako takvom članku nije mjesto na UDK 02, poveznica uvijek može biti izbrisana. Postoji i mogućnost da je naslov pogrješno upisan, ali autor nije znao točan naslov članka na koji je htio postaviti poveznicu. U tom slučaju možeš popraviti poveznicu ili napraviti preusmjeravanje. Ako smatraš da bi takav članak trebao postojati, svim snagama se baci u pisanje članka!

Svakako najprije pročitaj Pomoć:Pregled UDK 02 za nove suradnike!

Savjet

Nemoj se (neugodno) iznenaditi ako netko drugi promijeni tvoju stranicu (članak koji si napisao).

Novi članci koji nisu prikladni, ne uklapaju se u školsko knjižničarstvo brzo se brišu. Molimo te da to ne shvatiš osobno. Ponekad se na vrh neprikladnog ili nedovršenog članka stavlja oznaka kojom se posjetiteljima signaliziran da članak nije dovršen.

Reklamiraj UDK 02

Gdje god stigneš, kako god stineš. Radimo na opće dobro i na naše zadovoljstvo. U redu je da za nas zna što više ljudi!

Pomozi drugim suradnicima

I novi suradnici mogu pomoći! Ne moraš biti stručnjak da bi drugima pomogao:

  • Možda možeš uputiti na odgovor na neku postojeću stranicu.
  • Ako znaš odgovor na pitanje, o kojem još nema stranice na UDK 02, možeš pomoći dvostruko: Odgovori onome tko je pitao, a zatim odgovor upotrijebi i napravi članak pomoći.
  • Ako ne znaš unaprijed odgovoriti na pitanje, možeš se baciti u istraživanje dok ne nađeš odgovor. Na taj način pomažeš svim novim korisnicima.

Ako već imaš iskustva, piši nove članke, preuređuj postojeće, uređuj UDK 02. Isto tako, možeš pomoći u izgrađivanju UDK 02 da prosljeđuješ znanja jednih suradnika drugima.

Gdje da počnem?

Napravi popis stvari koje treba napraviti

Počni s onim što znaš ili imaš

Pregledaj što više postojećih članaka. Preuredi svoju postojeću nastavnu pripravu i objavi ju kao članak. Objavi ju na UDK 02 i postavi poveznicu u članak tako da kolegama ponudiš na preuzimanje gotov materijal.

Napravi popis svega što znaš i imaš. Istakni ono što još nije objavljeno na UDK 02. Onda pronađi prikladno mjesto gdje ćeš to svoje znanje objaviti.

Hvala ti!

Tvoj pozitivan doprinos je ono što omogućuje postojanje UDK 02!

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors