Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Pomoć:Kako dodati autorsku predmetnicu?

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Napomene:

  • Datoteke i članci su automatski evidentirani u suradničkom kazalu (posredno).
  • Datoteke nisu evidentirane u naslovnom kazalu, u naslovnom kazalu su evidentirani samo članci. Da bi datoteka bila evidentirana u naslovnom kazalu, treba napraviti članak koji se isto tako zove kao i datoteka i onda u članku napraviti poveznicu na tu datoteku. (Naravno, u članku jednog imena može biti poveznica na jednu ili više datoteka drukčijih imena).
  • Čim je datoteka objavljena na repozitoriju, ona je prikazana na jednoj stranici s podatcima o toj datoteci, ali ta stranica nema karticu "članak", već karticu "slika". (Za detalje vidi članak O izgledu mrežnih stranica). Na stranici koja ima karticu "slika" umjesto kartice "članak" su podatci o toj datoteci poput "Povijesti slike ili datoteke", "Poveznica slike" i sl. Te stranice, koje imaju karticu "slika" umjesto kartice "članak" zapravo su evidencijske stranice kako bi se štedio prostor na serveru, kako se ne bi događalo da se više puta objave iste datoteke koji bi se nudile za preuzimanje na različitim člancima. Tekst zauzima mnogo manje prostora na serveru od datoteka. Zamisao je bila ova: knjižničari objave jednu datoteku na jednom mjestu na repozitoriju i ona je evidentirana na stranici koja ima karticu "slika", a zatim je na različitim člancima mogu prikazivati ili se na nju pozivati. Zato je softverski riješeno da statistika evidentira samo stranice koje imaju karticu "članak", a ne karticu "slika", jer stranice s karticom "slika" funkckoniraju, usporedbe radi, poput "privremene memorije" na našim računalima.
  • Uvažavajući prethodne napomene, stranice s karticom "slika", baš kao i stranice s karticom "članak" moguće je evidentirati u autorsko kazalo (za sada "ručno") u dva koraka:
  1. Treba kliknuti uređivanje stranice ili uređivanje datoteke i unijeti autorsku predmetnicu upisivanjem [[Predmetnica:Ime Prezime]] i pohraniti stranicu. Ako je ime i prezime tog autora već evidentirano u autorskom kazalu, predmetnica će biti u plavoj boji, i stvar je gotova, članak je pridodan svom autoru; a ako je u crvenoj boji, treba učiniti još jedan korak
  2. Treba kliknuti na crvenu autorsku predmetnicu, otvorit će se stranica autorske predmetnice i na TOJ stranici treba staviti predmetnicu [[Predmetnica:Autorsko kazalo]]

Za razmišljanje i sugestije: jedan članak može imati više autora, i to je najmanji problem (imamo već slučaj da su autorice Dinka i Jasmina), ne moramo se ograničavati na 4 - samo treba dodati imena autora u predmetnice i provjeriti jesu li u plavoj ili crvenoj boji. Mene, međutim, muči nešto drugo. U člancima poput Federico Andahazi, ANATOM - je li autor samo Tihomir Dunđerović - jer je Tihomir Dunđerović napisao književnu kritiku, ili ćemo i Federica Andahazija također evidentirati autorom Anatoma? Je li za potrebe repozitorija važno razlikovati ova dva različita autorstva, uz već razlikovanje autora članka i suradnika? Meni "se čini" da bi u ovom slučaju svakako trebao biti naznačen Tihomir Dunđerović kao autor, dok je stvar dogovora što učiniti s Andahazijem. Formalno je ista stvar, ali sa sasvim drukčijim očekivanjima kad se radi o stranicama poput Mrežne stranice Vanje Škrobica i Mrežne stranice Milene Klanjac. Lako je vidjeti da je "prvi autor" tih stranica Josip Rihtarić, ali to je na repozitoriju sasvim nebitno, a svakako bi trebalo zabilježiti autorstvo Milene Klanjac i Vanje Škrobica.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors