Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Metel na dar školi u Čitluku - Boris Popinjač

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Zagrebačka neformalna grupa školskih knjižničara boravila je sredinom svibnja 2007. u srednjoj školi dr. fra. Slavka Barbarića u Čitluku i tom prigodom darovala im knjige i bar-cod čitač za računalnu posudbu knjiga. Vlasnik i kreator knjižničnog softvera "Metel Win" tvrke "Point" iz Varaždina Danko Tkalec darovao je svoj program i osobno ga instalirao.

Školi u Čitluku "Metel" na dar

U okviru međunarodne suradnje, zagrebačka, neformalna grupa školskih knjižničara G7 posjetila je sredinom svibnja ove godine srednju školu dr. fra. Slavka Barbarića u Čitluku. Tom prigodom vlasnik tvrtke Point iz Varaždina Danko Tkalec darovao je ljubaznim domaćinima program za knjižnično poslovanje poznat pod nazivom "Metel Win". Pretraživanjem internetskih stranica hercegovačkih srednjih škola koje djeluju po hrvatskom programu pronađene su tri škole od kojih je najbrže reagirala ona u Čitluku. Ravnatelj škole Velimir Pinjuh i profesor informatike Stipe Ćavar prepoznali su želju G7 da se ovim susretom razmijene iskustva i spoznaje u poslovanju školskih knjižnica sukladno hrvatskim standardima te da se kompletni fond njihove knjižnice katalogizira u prije spomenutom knjižničnom softveru. Čitlučka škola broji više od 800 učenika koji mogu izabrati jedan od tri programa: gimnazijski, ekonomski i strojarski. Nova školska zgrada je pred završetkom i skorim useljenjem. Novi i veći prostor otvara brojne mogućnost kvalitetnijeg rada, posebno školske knjižnice i čitaonice koja je s fondom od približno 7000 knjiga smještena na skromnih 20-tak m². Posao knjižničara obavljaju prema utvrđenom rasporedu profesori hrvatskog jezika, a učenici mogu s vrata prostorije posuditi knjige u točno određenom vremenu. Zagrebačku grupu ovaj put predstavili su knjižničari III. ekonomske škole Marina Plančić-Vitauš, Graditeljske tehničke Evica Martinović i Ugostiteljsko-turističkog učilišta Boris Popinjač. Oni su domaćinima za školsku knjižnicu darovali knjige i čitač bar koda za računalnu posudbu, a zatim ukratko prezentirali rad grupe i svojih knjižnica sukladno hrvatskim propisima i standardima. Nakon instalacije knjižničnog programa, uslijedile su kratke instrukcije u njegovoj primjeni koje je profesorica hrvatskog jezika Ivana Pinjuh brzo usvojila. Za kraj, timski je sačinjen "hodogram aktivnosti" za nabavu knjižnične opreme i način poslovanja nove školske knjižnice i čitaonice. Spremnost ravnatelja Velimira Pinjuha i njegovih zaposlenika u prihvaćanju novih spoznaja i iskustva hrvatskih školskih knjižničara dobar je preduvjet za stvaranje moderne škole s knjižnicom kao informacijskim i multimedijalnim središtem. Novi prostor odličan je temelj za suvremeno opremljenu knjižnicu s katalogiziranom građom i računalnom posudbom. Stručno osposobljen školski knjižničar trebao bi korisnicima biti poveznica u svrhu lakšeg i bržeg pristupa knjižničnoj građi i informacijama općenito.

G7-Marina, Evica i Boris

Ravnatelj čitlučke škole Velimir Pinjuh zahvaljuje Marini Plančić Vitauš i grupi G7 na darovima
Trenutni fond knjižnice od približno 7000 knjiga smješten je na 20-tak metara kvadratnih
Program "Metel" privremeno je instaliran na server u informatičkom kabinetu
Mlada profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka Ivana Pinjuh brzo je usvajala preuzimanje i unos kataložnih opisa - početak stvaranja vlastite baze podataka
Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors