Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Međunarodni dan školskih knjižnica u Sisačko-moslavačkoj županiji - Jadranka Groza

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA OBILJEŽEN U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Od 1999. školski knjižničari obilježavaju svoj dan različitim aktivnostima, izložbama, susretima… Ove godine u našoj županiji obilježili smo ga i na jedan malo drugačiji način. Na sam dan, 22.10. školske knjižnice bile su ispunjene raznim događanjima, susretima, druženjima, a dan kasnije, 23. listopada knjižničari i ravnatelji osnovnih i srednjih škola održali su stručni skup zajedno sa savjetnicama za školske knjižničare, Mirom Zovko iz Ministarstva odgoja obrazovanja i športa i Biserkom Šušnjić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Skup su organizirala stručna vijeća osnovnih i srednjih škola naše županije uz svesrdnu pomoć županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport.

Osim savjetnica, koje su govorile o primjeni postojećih zakona u radu školskih knjižnica (Zovko) i mjerilima uspješnosti školskog knjižničara (Šušnjić) na skupu je govorila i voditeljica Matične službe Jasna Jednačak, koja je prisutne upoznala sa stanjem u školskim knjižnicama naše županije. Uz sve probleme kojima se susrećemo na terenu, s ponosom možemo reći da je naša županija u samom vrhu školskog knjižničarstva u zemlji. Bilo je zanimljivo čuti i dvije ravnateljice (Marica Radojčić iz OŠ „Braća Bobetko“ i Marija Krupić iz Srednje škole Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice ) kako one vide knjižničara kao stručnog suradnika. Ivana Vladilo, voditeljica ŽSV Primorsko-goranske županije i veliki entuzijast i borac za struku, upoznala je prisutne s Repozitorijem školskih knjižničara ( www.knjiznicari.hr) te računalnim programima za školske knjižnice. O tome kakva je uloga školske knjižnice u prevenciji poremećaja ponašanja učenika govorio je Siniša Opić, knjižničar iz Srednje škole Novska. O radu stručnih vijeća i zajedničkim projektima skup su upoznale voditeljice SV za osnovne (Jadranka Groza) i srednje škole (Jadranka Gabriša Perković).

Ovo zajedničko druženje ravnatelja i knjižničara dokazalo je još jednom da samo stručnim, ali uz puno ljubavi i kreativnosti, radom školski knjižničar dobiva mjesto koje mu pripada. Knjižnice već dugo nisu mjesta u koja se odlazi po kazni ili zato što se ne može više raditi u razredu, one nisu „oaze mira i tišine“, kako još uvijek neki misle. Naprotiv, školske su knjižnice srce svake škole u kojima se odvija jedan kreativan i dinamičan život, one su izvor svih informacija, u većini njih rade stručne osobe koje iznad svega vole svoj poziv. I ovim skupom mi smo to pokazali. Zahvaljujemo svim ravnateljima koji su prepoznali naš rad i ovaj naš dan proveli s nama. Uvjerena sam da su mnogi od njih možda tek sad u potpunosti saznali što knjižničar sve radi. Ne griješim, zar ne, kolege knjižničari!?

Jadranka Groza, prof.
knjižničarka OŠ „Braća Bobetko“
Sisak

Skup Sisak.gif
Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors