Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Izvješće sa Seminara za voditelji županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara - Boris Popinjač

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Seminar školskih knjižničara Trogir 2007.

Prva dva dana ožujka 2007. održan je seminar za školske knjižničare voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike svih županija u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Seminar je organiziran tako da se prvi dan sastojao od desetak plenarnih izlaganja i prezentacija, dok je za drugi dan predviđen za obilazak i razgledanje Gradskog muzeja, knjižnice i poznate trogirske katedrale.

Voditeljice seminara bile su savjetnica Ana Krželj iz Splita i viša savjetnica Biserka Šušnjić iz Zagreba.

Nakon dobrodošlice, savjetnica Krželj u uvodnom izlaganju govorila je sudionicima seminara o djelatnostima nekih hrvatskih muzeja i galerija kao što su radne bilježnice i muzejske igre Slika i zvuk.

Zanimljivo predavanje ravnateljice Gradske knjižnice Trogir Sande Marlais Buble odnosilo se na početak formiranja knjižnog fonda koje je uslijedilo tek njenim dolaskom 1998. godine kao prvim stručno osposobljenim zaposlenikom. Prije toga knjižnica je bila smještena na neprikladnim lokacijama, a njeno poslovanje prepušteno volonterima. Ravnateljica posebno ističe ostvarenu plodnu suradnju njene ustanove s trogirskim školskim knjižnicama.

Mirjana Milinović, knjižničarka OŠ Rovišće, Bjelovar pričala je o nes(p)retno ostvarenoj suradnji školske knjižnice i gradskog muzeja. Problemi su nastali kad je spomenuta knjižničarka od ravnatelja muzeja zatražila na posudbu dio muzejske postave (stare razglednice). Izložba u školi uspješno je održana, ali s replikama razglednica.

Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" iz Šibeniku održala je zapaženo izlaganje o suradnji njenog Centra s osnovnim školama u obradi sadržaja iz područja zavičajne baštine (primjeri integriranog rada i projektne nastave).

O ovogodišnjem programu 19. Proljetne škole školskih knjižničara u Šibeniku izvijestila je viša savjetnica Biserka Šušnjić. Ovogodišnja tema škole bit će informacijska pismenost i poticanje čitanja.

Slavin slavni zavičaj bio je naslov prikaza Marije Bednjanec, knjižničarke škole za cestovni promet. Ona je s grupom učenika posjetila Ozalj u kojem je rođena jedna od najpoznatijih hrvatskih slikarica na prijelazu 19. u 20. stoljeće, a prigodom obilježavanja 100-te obljetnice njene prerane smrti.

Burnu reakciju izazvala je savjetnica Ana Krželj izvješćujući sudionike o znanstvenom skupu održanom 1. prosinca na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu na kojem je predstavljeno 6 područja za obvezno obrazovanje nacionalnih kurikuluma u Hrvatskoj prema iskustvima 11 evropskih zemalja, a u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Predsjednik Organizacijskog odbora bio je dr.sc. Ivan Cifrić, a o skupu su pisale Školske novine. Na njeno pitanje gdje su školske knjižnice i koje područje kurikuluma obuhvaća rad školskih knjižnica, odgovor je bio; informacijsko-komunikacijske tehnologije u okviru matematičko-informatičkog područja, što nikako ne može zadovoljiti školske knjižničare jer je njihovo djelovanje puno kompleksnije i zahtijeva poseban pristup.

Informacijsko-komunikacijske tehnologije u poučavanju i učenju bila je tema izvješća mr.sc. Sonje Tošić-Grlač, knjižničarke I. OŠ Čakovec. Zanimljiva Power point prezentacija o nedavnom posjetu u dvije ogledne privatne srednje škole u Notthinghamu, impresivne su fotografije uniformiranih polaznika te futurističkih učionica opremljenih s računalima i tkz. "pametnim pločama" (wiseboard). Učitelj se pojavljuje samo kao savjetnik u problemskim i korektivnim situacijama.

Sanja Galic, knjižničarka III. gimnazije iz Osijeka prikazala je neke teme za obilježavanje Međunarodnog dana školskih knjižnica. Ovogodišnja tema je: Učenje potpomognuto vašom školskom knjižnicom. Na primjerima svoje škole od 2001. do 2006. godine za taj dan ilustrira suradnju s učenicima, profesorima i drugim školama na razini Županije.

Školski knjižničari nedavno su napravili vlastiti Internet portal pod nazivom UDK 02. Najzaslužniji u ostvarenju ove ideje bili su Ivana Vladilo, knjižničarka Strojarske škole Rijeka i Josip Rihtarić, knjižničar II. OŠ Varaždin. Njih dvoje je predstavilo ovaj portal te pozvali prisutne i sve druge školske knjižničare na suradnju.

Ivana Vladilo pročitala je predložene izmjene i dopune Prijedloga Zakona o knjižnicama, a koje su gotovo identične onima koje je predao HUŠK (Hrvatska udruga školskih knjižničara). Glavne primjedbe odnose se na stručni nadzor u školskim knjižnicama koji bi trebao pripasti isključivo Agenciji za odgoj i obrazovanje te ukidanju jednog od dva stručna ispita koje mora položiti jedino ova profesija u cijelom obrazovnom sustavu. Sudionici su bezrezervno pozdravili i prihvatili ove prijedloge, preostaje još Knjižnično vijeće i nadležne institucije.

Tijekom plenarnog dijela seminara prikazani su samo neki od brojnih oblika suradnje školskih knjižnica i kulturno javnih ustanova, a praktični primjer ostvaren je posjetom sudionika trogirskom muzeju, gradskoj knjižnici i znamenitoj trogirskoj katedrali u kojima su pohranjeni brojni neprocjenjivi eksponati hrvatske baštine na ponos budućim generacijama.

Boris Popinjač

Viša kustosica Muzeja grada Trogira Danka Radić (drži knjigu), na zamolbu i veliko zadovoljstvo školskih knjižničara, pokazala je pet od dvadesetak inkunabula u posjedu muzejske knjižnice
Znamenita trogirska katedrala ( u tijeku je unutarnja restauracija) sadrži u sakristiji bogatu zbirku zlatnih i srebrnih religijskih izložaka

Preuzimanjedatotekeufromatu.doc

Mediji:Trogir.doc

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors