Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Elektronička građa - Boris Popinjač

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

NEKNJIŽNA I (ILI) ELEKTRONIČKA GRAĐA

Smjernice za kreativnu radionicu na Proljetnoj školi

Prezentacijom, pitanjima, tumačenjem i raspravom doći do sljedećih stručnih spoznaja:

- Stari i novi materijalni nositelji neknjižne i (ili) elektroničke građe
- PP prezentacija jednog elektroničkog opisa po skupinama na jednom primjeru
- Pokušati odrediti standard po kojem će se napraviti kataložni opis nekog CD-ROM-a s glazbenim sadržajem, DVD s igranim filmom itd...?
- Problemi pri računalnom stvaranju vlastitih baza podataka u programu "Metel"
- I druge varijacije na zadanu temu...

Izbor ove teme motiviran je sve većim prilivom "elekroničke građe" u fondove školskih knjižnica. Osim brojnih monografija koje su zapisane na CD-romovima, unatrag nekoliko godina pojavljuju se časopisi s prilogom istoimenog CD-roma (Bug, Enter, Mreža, PCchip, Hucker, Drvo znanja...).

Velike promjene i razvoj računalne tehnologije, učinili su Međunarodne standarde za bibliografski opis elektroničke građe ISBD (ER) nejasnim i nepotpunim. Izvorno izdanje ovih Standarda tiskano je 1997. godine, a prijevod na hrvatski jezik izašao je u izdanju HKD-a 2001. godine. U međuvremenu došlo je do mnogih promjena, posebno na materijalnim nositeljima elektroničkog (točnije računalnog) zapisa. Dok se postojeći standardi za elektroničku građu, između ostalih materijalnih nositelja, pozivaju na kasete i kućišta, na tržištu se pojavilo nekoliko noviteta. Ovdje se ističe problem bibliografskog opisa za audio i video vrpce, te brojnih CD-a kod kojih za pristup građi nije potrebno računalo, već određeni elektronički uređaj. Do sad, takva se građa kataložno obrađivala po neknjižnoj građi ISBD (NBM). Ako se i dalje bude primjenjivalo isto pravilo, doći će do velikih nejasnoća i dvojbi. Treba li jedan CD u "mp3" formatu kataložno obraditi po (NBM) ili (ER) standardima, buduću ga možemo slušati pomoću računala i elektroničkog uređaja (CD-player) koji čita ovaj komprimirani glazbeni format? Što učiniti sa sličnim CD-om koji ima standardni muzički zapis? Po kojem standardu obraditi DVD na kojem je snimljen film koji se može gledati pomoću DVD playera i TV-a, ali isto tako pomoću računala i monitora? Aktualni standardi za elektroničku građu (ER) propisuju materijalne nositelje samo za računalo. Nelogično je nastaviti po dosadašnjoj praksi i koristiti Standard za neknjižnu građu (NBM) pri obradi materijalnih nositelja za čije očitanje je potreban elektronički uređaj.

Razvidna je potreba što skorije revizije ovih standarda kako bi se obuhvatile sve izmjene i dopune od 1997. godine u ovoj vrsti građe.

U kratkoj PP prezentaciji prikazane su vrste, pristup i materijalni nositelji, te bibliografski opis MS CD-roma po skupinama za elektroničku građu. Na kraju su tri zapisa u "Metelu".Autorski članak

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors