Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Datoteka:Doba vinila – plavo.pdf

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži
Doba_vinila_–_plavo.pdf(veličina datoteke: 4,65 MB, MIME tip: application/pdf)

Infografika: Gramofonska ploča - vinil vrste

Gramofonska ploča - vinil Vrsta analogne pohrane zvuka zapisanog u spiralnim brazdama koje započinju na rubu ploče i završavaju blizu središta ploče.


Long Play LP Dugosvirajuća gramofonska ploča promjera 30 centimetara ili 12 inča. Okreće se na brzini 33 1/3 okretaja u minuti. Do pojave CD-a LP bio je vodeći diskografski format za pohranu kompleksnijih glazbenih djela.


Extendend Play EP Maksi singl promjera je 17 centimetara i okreće se pri brzini od 45 okretaja u minuti. Veći je od singla, a manji od LP formata te u pravilu sadrži četiri skladbe.


Singl Gramofonska ploča promjera 17 centimetara koja se okreće na brzini od 45 okretaja u minuti. Na svakoj strani sadrži po jednu skladbu. Izlaskom CD na tržište nastaje inačica CD singla kao zamjena za vinilno izdanje.


Veličine ploča Razvojem ove tehnike zapisa razvijene su i različite veličine ploča i obično se izražavaju u colima, tako imamo veličine 12 cola (12-inch), 10, 7, itd. Postoji podjela u odnosu na rotacijsku brzinu ploče u minuti: 33 1/3, 45, 78, kapaciteta (Long play - dugo sviranje), reprodukcijske kvalitete te po broju audio kanala ("Mono", "Stereo", "Quardophonic", itd.)

Povijest datoteke

Kliknite na datum/vrijeme kako biste vidjeli datoteku kakva je tada bila.

Datum/VrijemeDimenzijeSuradnikKomentar
sadašnja09:02, 17. studenoga 2022. (4,65 MB)Tihi (Razgovor | doprinosi) (Gramofonska ploča - vinil vrste)

Nijedna stranica ne povezuje na ovu sliku ili datoteku.

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors