Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

10 godina stručnih vijeća školskih knjižničara Sisačko-moslavačke županije

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži

Školski knjižničari naše županije već dugi niz godina svoj rad i aktivnosti ne zatvaraju samo unutar svojih školskih knjižnica. Dapače, svojim radom i prezentacijom toga rada nastojimo maknuti stereotip o školskom knjižničaru: Blago tebi, samo sjediš, izdaješ knjige, slušaš glazbu, imaš svoj mir…O, ne dragi moji, puno toga i puno više mi radimo. Zaista je trebalo mnogo godina da postanemo jednaki među jednakima (iako i danas još nismo svuda prepoznati), a za to smo se izborili zaista sami i zaista svojim neprestanim radom.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Matičnom službom mi smo već godinama prije 2000. održavali redovite stručne aktive na kojima smo učili kako obrađivati knjižnu građu, signirati, klasificirati, provoditi reviziju - uglavnom stručne knjižničarske poslove. Sami smo se obrazovali i ti su nam aktivi zaista mnogo pomogli, naročito onima koji nisu završili bibliotekarstvo.

Od 1988. Regionalna služba za narodne i školske knjižnice Zajednice općine Sisak nadzire i usmjerava rad knjižnica, organizira stručno usavršavanje knjižničara, savjetuje nas kako i što raditi. Od početka su s nama gđe. Jasna Jednačak i Renata Holcer. Nakon uspostave županija ta se služba preimenovala u Županijsku matičnu službu i ona od tada nadzire, ali i pomaže u našem radu, naši se aktivi i dalje redovito održavaju. U međuvremenu smo postali i stručni suradnici u svojim školama! Izjednačeni s psiholozima, pedagozima…

A onda su 2001. pri AZOO RH, tada Zavodu za školstvo, osnovana županijska stručna vijeća za sve nastavnike i stručne suradnike. Pa tako i školske knjižničare. Naši zajednički aktivi postaju stručna vijeća knjižničara osnovnih i srednjih škola. Dobili smo nova zaduženja, organiziraniji smo, naš rad sada sustavno prati i Agencija za odgoj i obrazovanje. I tu je uz nas od samih početaka naša savjetnica Biserka Šušnjić.

Stručno usavršavanje je obaveza svakog učitelja, školski knjižničari samo nastavljaju ono što smo godinama već radili. Vijeće se sastaje 3-4 puta godišnje, na svakom našem skupu osim aktualnih tema, predavanja, izlaganja iz pedagoške i knjižničarske struke, već ustaljeno imamo primjere dobre prakse, upoznajemo se s radom i zanimljivim aktivnostima koje provodimo u svojim knjižnicama, razmjenjujemo iskustva, radimo zajedničke izložbe, susrete, obilježavamo značajne datume. Ta naša „BILJEŽNICA DOBRIH IDEJA“, kako smo nazvali te primjere iz prakse puni se iz godine u godinu. Upravo ovakav način rada zapravo najviše bogati naš posao. Knjižničari su i inače prepuni ideja, i priznali nam to ili ne – rijetka „sorta“ koja bezrezervno daje, posuđuje, poklanja svoje ideje, zamisli, materijale, konačno – sami sebe. Naša vijeća su postala prava mala druženja, mi nismo samo suradnici, već i prijatelji!

U ovih deset godina sastali smo se oko četrdesetak puta, više od 10 je zajedničkih aktiva sa srednjim školama, upravo ta zajednička vijeća iznjedrila su velik broj skupnih izložbi, promocija, susreta – Da Vinci, Držić, Europska unija, tradicionalno graditeljstvo samo su neke od zajedničkih aktivnosti. Već nekoliko godina zajedno obilježavamo Mjesec knjige i školskih knjižničara, izlazimo iz svojih knjižnica i svojih škola.

Sada već postaju tradicija naša druženja na kraju školske godine, koje smo nazvali lipanjski susreti, na ovaj način upoznajemo škole u svojoj županiji, saznajemo o kulturnim i prirodnim bogatstvima svoga kraja – i ugodno se družimo. Do sada su nas ugostile Petrinja, Kutina, Popovača, Topusko, bili smo u Lonjskom polju, a jedan Mjesec knjige obilježili smo posjetom Vili Ružić u Rijeci, kući u kojoj su boravili članovi obitelji Brlić, Mažuranić, Ružić. Bilo je to nezaboravno iskustvo, lektira i sat povijesti na licu mjesta.

Od kako imamo stručna vijeća i veći broj školskih knjižničara sudjeluje u radu Proljetnih škola. Poslije svake, na našim vijećima razgovaramo i prezentiramo ono što smo naučili i doživjeli u Školi, a to se svakako odražava i na rad u školskim knjižnicama.

Teško je pobrojiti sve teme koje smo realizirali na našim skupovima, /na panoima/ ali s punom odgovornošću možemo potvrditi da smo ne samo pratili sve novosti u školstvu, knjižničarstvu, već često bili i ispred ostalih. Za školske knjižničare ni HNOS, ni kurikulum nisu ništa novo. Mi odavno radimo timski (pa to su i sama naša vijeća dokaz), sudjelujemo u procesu rasterećivanja učenika, inovativni smo i uvijek spremni na suradnju. Računala su došla u knjižnicu mnogo prije nego u ostale predmete.

Osim između škola, mi surađujemo i s ostalim kulturnim ustanovama u našoj županiji, a i šire (gradskim knjižnicama, muzejima, arhivima, NSK), rad stručnih skupova često prate i predstavnici medija, što god se zanimljivo dogodi na vijeću ili u nekoj školskoj knjižnici – nastojimo da o tome saznaju i oni koji nisu neposredno vezani uz prosvjetu.

Na našim vijećima gostuju i kolege iz drugih županija ( iz Osijeka, Sl. Broda, Varaždina, Rijeke, Slatine, Voćina), ovakav način rada nezamjenjiv je i izuzetno zanimljiv.

Održali smo i zajednički skup s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, na kojem su neki ravnatelji tek sad saznali što im sve knjižničari rade, a voditeljica vijeća je na posebnom aktivu ravnatelja OŠ upoznala prisutne s našim knjižničnim odgojem i obrazovanjem, ulogom školske knjižnice u kurikulumu.

Moglo bi se još mnogo toga govoriti o našem radu, deset godina nije malo, o presjeku onoga što smo radili na našim vijećima vidjeli ste, i još možete vidjeti na našoj izložbi, a tu su i dojmovi samih članova – sve to govori da je stručno vijeće školskih knjižničara opravdalo svoje postojanje, da svojim radom, ljubavlju, stručnošću, velikim entuzijazmom promičemo svoju struku, borimo se za nju pa iako je to ponekad i Sizifov posao u nekim sredinama, mi se ne predajemo.

I sada smo puni planova, ideja, zajedničkih akcija i – vjerujem da dijelim mišljenje kolega knjižničara – veselimo se svakom novom sastanku i susretu! Nema novaca za knjige, računala, dnevnice…no nama ni recesija ne može ništa! Dokaz tome je i ovaj današnji stručni skup – školski su knjižničari stvarno jedna posebna vrsta!

ŽSV u Kutini 2008.JPG Zajedničko vijeće s ravnateljima.JPG Gosti iz drugih županija.JPG Naš vjerni bus.JPG

Preuzimanje datoteke u formatu .doc

Mediji:10 godina stručnih vijeća školskih knjižničara Sisačko.doc

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors