Udruga knjižničari.jpg
Knjižničari
Hrvatska mreža školskih knjižničara

Školska knjižnica OŠ PROF. FRANJE VIKTORA ŠIGNJARA, VIRJE

Izvor: UDK02
Skoči na: izbornici, traži


Slika škole

Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara

Gundulićeva 5a
HR-Virje, 48326

Telefon:

048 / 897 - 060

Telefaks:

048 / 897-060

E-pošta

mailto:durdica.krcmar@kc.t-com.hr

Mrežna adresa

www.os-fvsignjara-virje.skole.hr

Ravnatelj/ica:

mr.sc. Dražen Podravec

Broj nastavnika:33
Broj učenika:443
Broj odjela:19

Školska knjižnica

 • Radno vrijeme:7,00 - 14,30
 • Smještaj:2. kat
 • Površina:1002
 • Oprema:prema standardu
 • Broj čitateljskih mjesta:20
 • Broj računala u školskoj knjižnici:5
 • Broj računala s pristupom internetu:5
 • Veza s internetom:ADSL
 • Program za knjižnično poslovanje:Metel
Ulaz u školsku knjižnicu

Knjižnični fond

 • Knjižni fond:10714
 • Periodika:15
 • AV-građa:
 • Elektronička građa:

Povijest školske knjižnice

Na ulazu u školsku knjižnicu OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje piše: Valja učiti jer učen čovjek nosi u sebi bogatstvo!

Kao Virovci ponosimo se bogatom poviješću i kulturnom tradicijom našega mjesta i o tome je pisano u brojnim knjigama o Virju. Povijest se piše kako ju ne bismo zaboravili i kako bismo cijenili napore naših predaka, te ću se stoga najprije malo osvrnuti na povijest virovskoga školstva i knjižnice o čemu možete čitati u istoimenoj knjizi čiji autor je ravnatelj mr.sc Dražen Podravec.

Povijest

Prvi pisani podaci o svjetovnom školstvu u Virju zapisani su 1759. godine. 1876. godine škola je učlanjena u Maticu hrvatsku koja to ime dobiva 1847., a osnovana je 1843. godine kao Matica Ilirska. Iste godine škola je učlanjena i u Društvo sv. Jeronima što puno govori o već tada suvremenim pregnućima i kulturnom stremljenju pojedinih Virovaca.

Nakon pada Bachovog apsolutizma 1860. godine možemo govoriti o počecima rada knjižnice. 1878. osnovane su Knjižnica i Čitaonica , puno prije nego li u Osijeku, Križevcima, Gospiću i Ludbregu. Godinu dana kasnije umro je ilirac Ferdo Rusan, čovjek koji je dao pečat virovskoj kulturi toga vremena.

1894. godine dovršena je nova školska zgrada koju su Virovci ubrzo prozvali Krasotica. Na veliku radost svih učitelja i učenika školska godina 1971./1972. započela je u novoj školskoj zgradi. Uz redoviti rad pomalo se nabavljala nova nastavna oprema prema financijskim mogućnostima škole, te su značajna sredstva uložena u njezino opremanje kao i u opremanje knjižnice koja je dovršena 1976. godine i svečano otvorena na Dan škole 20. ožujka uz nazočnosti književnika Luke Paljetka i Zvonimira Majdaka. Knjižnicu je opremilo Izdavačko poduzeće Zora iz Zagreba.

Nova knjižnica

1998. godine škola je priključena na Internet, a već iduće godine je u nadograđenom prostoru dobila prostranu i informatiziranu modernu školsku knjižnicu od 100 m kvadratnih. Police su postavljene prema standardima za školske knjižnice prilagođene dječjem uzrastu.

U knjižnici je oko 11.000 knjiga podijeljenih u učenički i nastavnički fond. Posebno mjesto zauzima donacija knjiga prof. dr. sc. Ive Matoničkina, uglavnom prirodnoznanstvenog sadržaja, a ove godine primili smo i vrijednu donaciju privatnog fonda gospodina Ivice Tišljara.

Ključeve moderne knjižnice ministar Pugelnik predao je knjižničarki Katarini Pavlović koja je u vrlo kratkom vremenu sredila knjižnicu i sve knjige uvela u Metel kojeg knjižnica među prvima u Županije posjeduje još od 2000 godine U pozitivnom ozračju kojem pridonose i prozori oslikani rukom gospođe Eleonore Grgac, rad s učenicima u odgojno-obrazovnom, kulturnom i stručno-knjižničnom smislu obostrano je zadovoljstvo.

Knjižničarsku grupu svake godine polazi petnaestak učenica i učenika viših razreda koji sudjeluju u radu galerijske i tiskarske djelatnosti.

Tiskarska djelatnost

Osim galerijske škola obnaša i tiskarsku djelatnost. Prvu tiskaru u Virju osnovao je 1892. godine Peroslav Ljubić, samo sedam godina nakon što je tiskaru dobila Koprivnica. Po odlasku Peroslava Ljubića u Zagreb tiskaru vode Stjepan Bartol i Milko Tišljar. U Tišljarovoj tiskari tiskale su se tiskanice za škole i općine, cjenici i trgovačke poslovne knjige, novine, brošure i knjige. Naslovi tiskanih knjiga nisu brojni jer su tiskare u Virju bile male i nisu se mogle upuštati u veće poslove. No, od broja naslova daleko je važnija činjenica da su autori knjiga tiskanih u Virju bili mahom Virovci, dr. Ivo Matoničkin, prof. Franjo Viktor Šignjar, muzikolog Josip Široki – Baček, Đuro Sudeta i drugi virovski intelektualci.

2004. godine Škola je od Nacionalne i sveučilišne knjižnice zatražila ISBN, registrirali smo se kao mali izdavači i do danas tiskali nekoliko knjiga, te se nadamo da će tiskarska djelatnost škole potrajati.

Prve novine u Virju počele su izlaziti 1893. godine i zvale su se Podravac. Škola danas tiska školski list Mali Virovec, koji izlazi povodom Dana škole 20. ožujka, ekološki glasnik Zelenko i školski Godišnjak koji izlazi krajem svake školske godine.

Mrežna adresa

www.os-fvsignjara-virje.skole.hr/knjiznica

Mrežni katalog

[]

Školski knjižničari na izletu

Školska knjižničarka

Đurđica Krčmar

Đurđica Krčmar

prof. hrvatskoga jezika i književnosti i ruskoga jezika i književnosti
Radno vrijeme:40 sati tjedno

Životopis:

Rođena 3. travnja 1980. godine u Koprivnici. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Po struci prof. hrvatskog jezika i književnosti te ruskog jezika i književnosti. Zaposlena u OŠ prof. Franje Viktora Šignjara u Virju kao školska knjižničarka koja se trenutno raduje kraju Izvanrednog studija bibliotekarstva te tzv. jubilarki za pet godina radnog staža. Osim u školi radim i kao predsjednica Glumišne družine Virje koja osim kazališnih aktivnosti njeguje i sedmu umjetnost te doprinosi kulturnom i društvenom razvoju Virja. Budući sam i član uredništva službenih web stranica Općine Virje pozivam vas da ih posjetite - http://www.virje.hr www.virje.hr

Aktivnosti i događanja u školskoj knjižnici:

Mladi knjižničari

Knjižničari sudjeluju u pripremi svih tiskovina, kataloga i pozivnica. Mladi knjižničari aktivno sudjeluju u radu knjižnične, kulturne i javne djelatnosti. Važno je reći da pored tih djelatnosti ne zanemarujemo odgojno-obrazovnu djelatnost.

Mladi knjižničari već treću godinu izabiru natjecateljski par za sudjelovanje na Kajkavskom etnografskom kvizu, a u istraživačkom projektu sudjeluju svi, tako smo prve godine istraživali virovska prezimena, zatim frazeme koji se odnose na nazive životinje, a prošle smo godine pobijedili projektom Zidne kuharice.

Mladi knjižničari sastaju se jednom tjedno. Osim brige oko knjiga, pospremanja i čišćenja, obilježavaju značajne obljetnice, a najradije sudjeluju na kreativnim radionicama.

U zimskim danima knjižničari literarci sastaju se kako bi uz čips razvijali kreativno pisanje, a rezultate tih sastanaka šaljemo na Lidrano i postižemo dobre rezultate. Ove godine pripremamo, za promjenu, jedan igrokaz.

Za iduću godinu planiramo provesti projekt Uzgoj lana u Virju u koji je uključeno više izvannastavnih grupa u suradnji s mjestom i vanjskim suradnicima Glumišnom družinom HPD-a Ferde Rusana koji će nam pomoći snimiti dokumetarni film Uzgoja lana u Virju, a Mladi knjižničari će brinuti oko koordinacije i uspješne realizacije projekta.

Istraživački projekti

 • Virovska prezimena
 • Frazemi vezani uz nazive životinja
 • Zidne kuharice
 • Nježnosti i grubosti virovske kajkavštine
 • Scenski izraz
 • Prerada A.S.Puškina: Bajka o ribaru i ribici
 • Film: Pjesnik krajolika i duše – Đuro Sudeta

Mladi knjižničari

Mateja Subotičanec, Karlo Kečkeš, Matea Dragica, Jelena Šklebar, Viktorija Šklebar, Marija Lukić, Renata Cikoš, Doroteja Šabarić, Mirna Levak, Klara Vujčić, Ena Vuk, Elena Sinjeri, Valentina Lenardić, Maja Bušić, Ema Husnjak, Nives Kovačić

Izvještaj na kraju školske godine 2006./2007.

Na kraju ove školske godine Mladi knjižničari mogu se pohvaliti lijepom i uspješnom godinom jer su ostvarili gotovo sve zadane ciljeve.I ove godine našu grupu pohađalo je petnaestak učenika viših razreda koji su se kroz godinu sastajali jednom tjedno ili opet pod bezbrojnim odmorima. Uz obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti već u rujnu počeli smo s pripremama za Etnokviz.Ove godine predstavljale su nas Marija Lukić i Marinela Markulinčić, a mi ostali pomagali smo im u pripremi jezično istraživačkog projekta Nježnosti i grubosti virovske kajkavštine. Radionicom Jesen u knjižnici aktivni smo bili i u obilježavanju Dana kruha. Uspješno odradivši Martinjske dane Virja započeli smo s projektom Đuro Sudeta. Prosinac je blagdanski mjesec i svi jedva čekaju zimske praznike, ali mi knjižničari smo i tada aktivni. Zimi su naše bake uvijek tkale tako da smo to vrijeme iskoristili za upoznavanje s projektom Vratimo Virju plavetna polja lana. U sklopu programa Stop nasilju među djecom knjižničari su se odlučili protiv nasilja boriti kazalištem tako da smo za LIDRANO odabrali Bajku o ribaru i ribici A.S. Puškina koju smo preradili i prilagodili kajkavskom podneblju, uvježbali su ju naši glumci Dominik Hrženjak, Patricia Cikoš, Magdalena Šabarić i Tea Lukanec, a mi smo im pomagali u izradi scene i kostima. Povodom Dana škole promovirali smo školski list Mali Virovec i film o Đuri Sudeti, pjesniku kojem je jedino učiteljsko mjesto bilo u Virju. U suradnji s Glumišnom družinom Virje organizirali smo Međunarodni dan kazališta, a nastupili su učenici OŠ Petra Preradovića iz Pitomače, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Blaža Mađera iz Novigrada Podravskog, bjelovarski srednjoškolci i gimnazijalci te učenici škole domačina. Podršku glumcima i organizatorima svojim pribivanjem dali su i ugledni gosti: više stručne savjetnice iz Agencije za Odgoj i obrazovanje iz Zagreba Mirela Barbaroša-Šikić, prof. i Maja Zrnčić, prof. te Stjepan Banas,p rof. iz Hercegovca. Nakon proljetnih praznika na našem povrtnjaku posadili smo sjeme lana koji smo dobili na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i sada samo iščekujemo u kojoj će boji procvjetati. Jednom se nismo sastali u travnju jer je naša knjižničarka bila na Proljetnoj školi knjižničara u Šibeniku. Radujemo se ljetu, ali i novim projektima i zadacima u školskoj godini 2007./2008.

Vaši knjižničari

Školske knjižnice Republike Hrvatske

Bjelovarsko-bilogorska županija | Brodsko-posavska županija | Dubrovačko-neretvanska županija | Istarska županija | Karlovačka županija | Koprivničko-križevačka županija | Krapinsko-zagorska županija | Ličko-senjska županija | Međimurska županija | Osječko-baranjska županija | Požeško-slavonska županija | Primorsko-goranska županija | Sisačko-moslavačka županija | Splitsko-dalmatinska županija | Šibensko-kninska županija | Varaždinska županija | Virovitičko-podravska županija | Vukovarsko-srijemska županija | Zadarska županija | Zagrebačka županija | grad Zagreb

Osobni alati
izbornik za datoteke
Pomoć
for english speaking visitors